Studijos Škotijoje: galimybės ir kainos  (6)

Vis dar renkatės šalį studijoms užsienyje? Pats laikas pagalvoti apie Škotiją, vieną iš 4 Jungtinę Karalystę sudarančių šalių. Nors čia veikia atrodo kuklus skaičius aukštųjų mokyklų, Škotija gali pasigirti itin aukšta mokslo kokybe, senais universitetais ir išsilavinimu, kurį pasirinko pats princas Viljamas. Be to, ši šalis garsi kaip televizijos, telefono, garo variklio ir daugelio kitų išradimų kūrėjų tėvynė. Tad ką ir kaip joje rinktis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aukštojo mokslo sistema

Škotija namais tapo 20 aukštojo mokslo institucijų ir daugiau nei 200 tūkstančių studentų. Šioje šalyje rasite 14 universitetų, Atvirtąjį Škotijos universitetą, UHI MIllennium institutą ir 4 mažesnes mokyklas: Škotijos agrokultūros kolegiją, Edinburgo meno kolegiją, Glasgou meno mokyklą ir Škotijos karališkąją muzikos ir dramos akademiją.

Bakalauro studijos Škotijos universitetuose paprastai trunka 4 metus (išskyrus specifines mokslo sritis, pavyzdžiui, odontologiją ar architektūrą). Pirmi dveji metai skirti pagrindiniams programos dalykams, trečiaisiais metais studentas turi galimybę išvažiuoti mokytis į užsienio universitetus arba atlikti praktiką Škotijoje, paskutinių metu antrasis semestras skirtas baigiamojo darbo rašymui.

Išskirtinė mokslo sistemos savybė čia – lankstumas. Daugybę dalykų čia galima studijuoti net ir neturint ankstesnio pasiruošimo toje srityje. Be to, studentai gali nesudėtingai keisti studijų programą vidury studijų.

Magistro studijų programos šioje šalyje dažniausiai trunka 1,5 metų. Pirmuosius du semestrus studentai mokosi pagrindinių ir pasirinktų dalykų, trečiasis semestras skirtas baigiamojo darbo rašymui.

Reikalavimai

Norintiems studijuoti Škotijoje taikome tokie patys reikalavimai, kaip ir stojantiesiems į kitas Jungtinės Karalystės aukštąsias mokyklas. Internetinę stojimo formą rasite čia. Datos, kurių neturėtumėte praleisti:
Spalio 15 – veterinarijai, odontologijai ir medicinos studijoms
Sausio 15 – visoms studijoms išskyrus menus ir dizainą
Kovo 24 – madų ir dizaino studijoms
Birželio 30 – galutinė visų prašymo pateikimo data

Studijų kainos

Bakalauro studijos Lietuvos piliečiams Škotijos universitetuose nemokamos, mat visiems Europos sąjungos piliečiams studijas finansuoja Škotijos vyriausybė. Norintys gauti šią paramą turi būtinai užpildyti studijų finansavimo anketą. Kitu atveju, net ir ES piliečiams studijos Škotijoje bus mokamos.

Magistro studijoms lietuviams Škotijos aukštojo mokslo institucijose yra mokamos ir vidutiniškai kainuoja apie 4 tūkstančius svarų sterlingų per metus. Kai kurios studijų programos gali būti ir brangesnės.

Prieš vykdami studijuoti į šią šalį nepamirškite, kad anglų kalba čia šiek tiek skiriasi, tad reikės laiko priprasti. Gyvenimo išlaidoms padengti galite pretenduoti į stipendijas, daugiau apie jas rasite čia arba tiesiog pasiieškoti darbo, jų pasiūlymus peržvelkite čia.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
Autoriai: Monika Plepė
(40)
(0)
(40)

Komentarai (6)