Studijos Švedijoje: kur ir ką mokytis  (1)

Šalis besididžiuojanti inovatyvia, kūrybingumą skatinančia ir į verslą orientuota švietimo sistema, Nobelio premijos tėvynė, akademines tradicijas puoselėjanti jau nuo XV a. – Švedija. Ką turėtumėte žinoti, jei sumanytumėte studijuoti būtent čia? Kurią iš kone 50 aukštųjų mokyklų rinktis, kaip ten patekti ir kiek tai kainuos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aukštojo mokslo sistema
Švedijoje egzistuoja dviejų tipų aukštojo mokslo institucijos: universitetai ir kolegijos (högskola). Formalus skirtumas tarp jų tas, kad kolegijos paprastai negali suteikti daktaro laipsnio, tačiau žemesnio laipsnio diplomai pripažįstami vienodai. Taigi nesvarbu, ar įgysite bakalauro laipsnį universitete, ar kolegijoje, būsite pripažintas kaip diplomuotas specialistas.

Atkreipkite dėmesį, kad angliškai aukštoji mokykla gali pasivadinti universitetu net ir tada, jei iš tiesų yra kolegija ir atvirkščiai. Visą tokių institucijų sąrašą galite rasti čia, tad pasidomėkite, kur iš tiesų stojate. Bakalauro studijos šioje šalyje trunka 3 metus. Pirmaisiais metais studentai mokosi pagrindinius dalykus, antraisiais gilinasi į programos subtilybes, trečiaisiais renkasi pasirenkamuosius dalykus ir rašo bakalauro darbą.

Magistro studijos Švedijos universitetuose trunka 1-2 metus. Pirmieji metai skiriami pagrindiniams programos moduliams mokytis, antrieji – pasirenkamųjų dalykų mokymuisi ir baigiamojo darbo rašymui. Mokslo metai čia tęsiasi nuo rugpjūčio pabaigos iki birželio pradžios, paprastai vienu metu studentai mokosi 1 arba 2 dalykus, tuomet už juos atsiskaito ir pradeda mokytis naujus.

Reikalavimai
Norint studijuoti bakalauro laipsnio studijų programas Švedijoje reikia baigti vidurinę mokyklą, puikiai mokėti anglų kalbą tiek žodžiu, tiek raštu. Kai kurie universitetai gali taikyti ir papildomus reikalavimus. Kadangi stojančiųjų skaičius paprastai gerokai viršija priimamų studentų skaičių, aukštosios mokyklos atsižvelgia į kandidatų prieš tai įgytą išsilavinimą, pažymius, darbų įvertinimus, interviu rezultatus, specialius testus, kuriuos reikia laikyti stojant ar darbo patirtį.

Magistro studijoms reikės bakalauro diplomo ir anglų kalbos įvertinimo. Reikalavimai anglų kalbai tiek bakalauro, tiek magistro studijoms panašūs, tik antruoju atveju galima rinktis daugiau testų. Bakalaurui reikės TOEFL (popierinis variantas) 500-550, (kompiuterinis variantas) 173-213, (internetinis variantas) 61-79. IELTS 5.0-6.0.

Stodami į magistro studijas galite rinktis tuos pačius TOEFL ar IELTS (tuomet užteks tokių pačių įvertinimų kaip ir bakalauro studijoms) arba Kembridžo ESOL egzaminą (A arba B įvertinimas), arba MELAB testą (85-90 taškų). Visas magistro ir bakalauro studijų programas rasite čia. Paraiškų pateikimo datos gali šiek tiek skirtis, tačiau jei studijuoti norite pradėti nuo rudens, dokumentus teks pateikti iki sausio vidurio, jei nuo žiemos – iki rugpjūčio vidurio. Daugiau informacijos ir stojimo formą rasite čia.

Studijų kainos
Europos sąjungos piliečiams tiek bakalauro, tiek magistro studijos Švedijos karalystėje nemokamos. Kitiems per metus jos atsieitų 8-14 tūkstančių eurų. Doktorantūros studijos nemokamos visiems. Kiekvienas čia studijuojantis studentas turi pasirinkti studentų draugiją ir mokėti jai 5-35 eurų mokestį kiekvieną semestrą. Ši narystė suteikia tam tikrų privilegijų.

Stipendijų Švedijos universitetai lengvai nedalina, tačiau galimybėmis galite pasidomėti čia.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
Autoriai: Monika Plepė
(12)
(0)
(10)

Komentarai (1)