Studijuoti Vokietijoje? O gal ne?  (1)

Didžiausia pagal gyventojų skaičių Europoje šalis, viena iš Europos sąjungos steigėjų ir viena iš stipriausių ekonomikų – Vokietija. Ar kada pagalvojote apie studijas šioje šalyje? Oficialiai Vokietijoje užregistruota 409 aukštojo mokslo institucijos 165 miestuose, tad rinktis yra iš ko. Į ką atkreipti dėmesį ir kiek tai kainuos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aukštojo mokslo sistema
Aukštąjį mokslą Vokietijoje siūlo universitetai, taikomųjų mokslų universitetai bei meno, kino ir muzikos kolegijos. Iš viso galima rinktis iš daugiau nei 14 tūkstančių studijų programų. Universitetus patariama rinktis, jei ketinate siekti tolesnių mokslo aukštumų: studijuoti magistrą ar doktorantūrą. Paprastai juose dėstomos technologijos, medicina ar švietimas.

Taikomųjų mokslų universitetai skirti daugiau į praktiką orientuotiems mokslams, į jų studijų programas įtrauktos ir praktikos. Tiems, kam prie širdies menai, patariama rinktis menų kolegijas, kur dėstomas dizainas, grafinis menas, instrumentinė muzika, vokalas ir pan. Baigę tokias kolegijas studentai gali dirbti režisieriais, operatoriais, scenarijaus autoriais, technikais ar prodiuseriais. Tačiau įstoti į tokias aukštojo mokslo institucijas nėra lengva – teks išlaikyti stojamąjį egzaminą, kur pademonstruosite visus savo meninius gebėjimus.

Dar viena Vokietijos aukštojo mokslo sistemos subtilybė – kiekviena iš 16 šios šalies žemių turi savo aukštojo mokslo įstatymus ir gaires, tad kiekvienam universitetui ar kolegijai gali būti taikomos skirtingos taisyklės. Aukštojo mokslo institucijų ir studijų programų sąrašą rasite čia.

Reikalavimai
Jei rinksitės studijų programą dėstomą anglų kalba, vokiečių kalbos galite ir visiškai nemokėti. Kitu atveju geresnių vokiečių kalbos žinių reikės socialiniams mokslams, prastesnių užteks tiksliesiems mokslams. Dauguma užsieniečių, stojančių į Vokietijos aukštąsias mokyklas, turi laikyti stojamuosius egzaminus. Daugiau apie juos rasite čia.

Prieš pildydami stojimo formą turėtumėte išsiaiškinti, ar jūsų pasirinkta studijų programa priklauso toms, į kurias priėmimą reguliuoja valstybė (medicina, farmacija, veterinarija, odontologija) ar ne. Į pirmąjį sąrašą įtraukiamos programos, kurios itin populiarios tarp stojančiųjų ir vietų į jas yra žymiai mažiau nei norinčiųjų. Stojimo formą į šias studijų programas rasite čia. Visi kiti stojantieji turi kreiptis tiesiogiai į universitetą arba pildyti stojimo formą čia.

Jei studijuoti norite pradėti nuo spalio, dokumentus teks priduoti iki liepos 15 dienos, jei studijų pradžios datą pasirinksite balandį, galutinė dokumentų pridavimo data – sausio 15 diena.

Studijų kainos
Mokesčiai už mokslą visiems taikomi Bavarijoje ir Žemutinėje Saksonijoje, jie siekia 500 eurų per metus. Kitur pats mokslas nemokamas, tačiau studentai vis vien turi mokėti vienus ar kitus 25-150 eurų siekiančius mokesčius. Visiškai nemokamas aukštasis mokslas garantuojamas Šiaurės Reine-Vestfalijoje ir Šlėzvigo-Holšteino žemėje.

Dar viena mokslo ir gyvenimo Vokietijoje ypatybė – turėsite įrodyti, kad turite pakankamai pinigų čia pragyventi. Šiuo metu reikalingų pinigų suma siekia 8040 eurų per metus arba apie 670 eurų per mėnesį. Pakankamas įrodymas bus: tėvų pajamas įrodantys dokumentai, jūsų paties pajamas įrodantis dokumentas (sąlygas, pagal kurias studentai gali dirbti Vokietijoje rasite čia, banko garantija, stipendija ar blokuotos sąskaitos išrašas (į tokią sąskaitą pervedami pinigai negali būti paimti, kol neatvykstate į Vokietiją). Be to, kiekvienas užsienietis studentas Vokietijoje privalo turėti sveikatos draudimą, siūlomų stipendijų sąrašą rasite čia.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)