Beraščių karta: dėl klaidų jau tenka atmesti ir disertacijas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vvv2 2012-05-08 11:55
- kai moki tik vieną kalbą, manai kad žodis (ženklai ar garsas) ir yra prasmė ar mintis.. iš čia turbūt kilęs bukas teisės traktavimas pagal raidę (vietoje pagal prasmę)..
nondescript 2012-05-08 11:55
Net jei būtų viena kalba, ji greit pasikeistų ir vistiek nesusišnekėtumėm taip gerai kaip atrodo panašiai kaip kokie žemaičiai su dzūkais, tik skirtumas būtų daug didesnis. Istorijoje jau ne vienas atvejis, kai kalba buvo neatpažįstamai iškraipyta.
hydrogenet 2012-05-08 12:23
Rasymo ypatumai yra savotiski skirtingiem zmonems t.y. kiekvienam savo. Internetineje erdveje rasau ne lietuviskom raidem, nes taip yra greiciau ir patogiau. Sasiuvinyje ar ant popieriaus lapo rasau kaip priklauso. Kalbos nuskurdejimas yra opi problema, nes viskas kas siuolaikiniam jaunimui rupi tai tik "bambalis" alaus ir parukyti. Bet su ideja supaprastinti kalba as sutikciau, nes vienaip ar kitaip tai yra neisvengiama. Siais laikais kai bendravimas su visu pasauliu yra paprastas kaip 2x2, tai ir svetimu zodziu pasisavinimas is ju yra toks pat lengvas.
Kilgoras Trautas 2012-05-08 13:09
", o paskui bandoma priniveliuoti prie įstatymų žmonių gyvenimus, verslą... Man, aukštaičiui, to suvalkiečio sukurtos taisyklės nepatinka! p.s. Mokykloje nors ir nelabai gerai mokėjau ruskių kalbą, bet rašyboje klaidų darydavau daug mažiau, nei lietuvių kalboje. Na, einu alos gert.
azotas 2012-05-08 13:19
Tai, kad tas lietuviu kalbos taisykles vis megsta pakeist kas keli metai sugalvoja mandresniu zodziu ir kito bieso cia gal nori parodit, kad labai kruta kalba? Man asmeniskai lengviau butu parasyt rasini anglu kalba negu Lietuviu..
- 2012-05-08 13:32
Nepastebėjau, kad kas keistųsi. O tie, kas fantazuoja, kad anglų rašinį lengviau parašytų - nesvaikit. Jūsų anglų kalbos sakiniai susideda iš trijų žodžių (it was great, I will be here, ir taip toliau) - nenuostabu, jog parašot lengviau. Pabandykite rimtomis gramatinėmis konstrukcijomis - apsišiksit vietoj su ta anglų kalba ( kaip ir su lietuvių, beje).
vvv2 2012-05-08 13:47
Pas mus esi durnas (rašai prastai), taip tau ir sako tiesiai, o vakaruose elgiasi "mandagiai": - Jūs ką, dabar mus išmesite? - Ką Jūs, ne! Tai padarys apsauginiai..
Paprastas_zmogus 2012-05-08 13:48
O kaip gali būti greičiau, jeigu žodyje raidžių skaičius nesumažėja? Aš tai suprantu dar, kai žmogus tiesiog daro netyčines klaidas, bet stengiasi jas taisyti ir vengti. Bet aš nesuprantu, kai žmogus beveik didžiuodamasis pareiškia, kad nerašo lietuviškai, nes neva "patogiau". Čia tik savęs teisinimas. Jeigu jau taip svarbu, kad būtų "greičiau ir patogiau", gal tada išvis rašom one.lt kalba? kp jus glwojt? gal bt visaj nk?
Aritmometras 2012-05-08 14:12
Kartojimas tikrai mokslų motina, todėl manau, kad gramatikos taisyklių pakartojimas turėtų būti ir vyresnėse klasėse. Tačiau 11-12 klasėse besimokančius mokinius turėtų labiausiai mokyti pačios kalbos naudojimo. Kažkas minėjo, kad dalyviai nepadės parašyti verslo pasiūlymo ar kažkokio panašaus bieso. Tačiau jie padės bendraujant, dalyviai, padalyviai pusdalyviai gali padėti sakinius padaryti kompaktiškesnius, o tai reiškia greičiau perskaitomus. Greičiau skaitant taupomas laikas, o laikas - tai pinigai. Kalba turi keistis ir ji keisis, tačiau tai turi būti daroma su protu, o ne todėl, kad kažkam pirštą sunku iki tolimesnio klavišo ištiesti.
Tas_pac 2012-05-08 14:20
Tegul išviso tos lietuvių kalbos nemoko, vistiek šita tauta šimto metų netrauks.
faktas 2012-05-08 14:28
Kaip tik norėjau pasakyti, kad gramatikos žinojimas padės parašyti viską, ko reikės, o literatūra, kurios dabar taip gausiai mokoma - reikalinga tik bendrai erudicijai, bet ne gyvenimui.
edragon 2012-05-08 14:41
be lietuviškų raidžių pateisinu, nors man ir nelabai patinka. O dėl straipsnio, tai dar viena iš priežasčių kodėl disertacijose pilna klaidų gali būti tiesiog tai, kad smunka bendras universitetų lygis. Dabar lengviau įstot į VU nei anksčiau (na bent jau taip girdėjau). Ir tai logiška, nes gabiausieji moksleiviai dažnai renkasi studijas užsienyje, o Lietuvos universitetuose studentų skaičius kaip ir nemažėja. Vadinasi tiek, kiek išvažiuoja gabesnių, tiek mažiau gabių įstoja. Galbūt ir mokytojai nėra patys geriausi, nes atlyginimai, tai nekaži kokie, protingesni žmonės geriau apmokamą darbą gali rasti. Visiškai nepritariu minčiai, kad reikia dviejų egzaminų - gramatikai ir literatūrai. Dabartiniame egzamine juk gramatikos klaidos ir taip vertinamos, tai kam čia atskirai žiūrėt gramatiką, su visokiom nesąmonėm kaip "ištežęs" ir kitais žodžiais, kurie beveik nevartojami kasdieniniam gyvenime. O ir ta pati literatūra yra vertingas dalykas, nes bent priverčiau moksleivius skaityt, o nuo skaitymo ir rašymo stilius pagerėja ir šiaip pavyzdys taisyklingos kalbos. Jau nekalbant apie kažkokią moralinę vertę ar kažką, ką ten iš tos literatūros galima pasisemti
Arns 2012-05-08 14:44
Šiaip jau reikia visko reikia, kad nebūtu paskui "žiūriu į knygą, o matau špygą". Nes mokėjimas skaityti ir rašyti tas pats kas kokioje fizikoje formulės, lyg ir viskas duota, bet nesuprantančiam neaišku kaip panaudoti kas rankose. Čia dėl literatūros. Kalbant apie pačią gramatiką, tirai nepritarčiau tam dalykui jog būtina įkalti iš karto susirasti veiksnį ir tarinį taip, kad net naktį prikeltas visoje knygoje viską išvardytumei. tas pats ir su kitomis taisyklėmis. Bet išmokti didžiuotis savo raštu, o ne kuo greičiau priimti svetimą kalbą. net ir tie, kurie dabar rašo jog užsienio kalba jiems lengviau reikšti mintis, gal pasidalinkit savo kokiu tekstu ar parašykit ką norit pasakyt pvz angliškai. Būtu įdomu pamatyti ar tik nebus toks dalykas, kad tos mintys prilygs anglų/amerikiečių pradinukams, o ne tikriems rašytojams, publicistams.
Paprastas_zmogus 2012-05-08 14:56
Bandžiau, nenumiriau. Aš net SMS'us rašau lietuviškai O pasiteisinimų galima visada rasti.
kionig 2012-05-08 14:59
apie tai seniausiai. Ir galima sakyti neklydo.
Artis 2012-05-08 15:12
Kaiptik jie eina ne tuo keliu. Pats mokėjau gramatiką idealiai ir sakiniai mano buvo tikrai rišlūs, ir klaidų juose labai retai atsirasdavo. Tačiau jų ta programa, kad VBE reikia palikti tik suvokimo testą ir rašinį, (o nuo 2013 metų tik rašinį) tai tikrai daro meškos paslaugą. Pradėjus ruoštis egzaminui išvis dėmesio nebeskyriau gramatikai, nes už klaidas mažai taškų ten yra atimama. Taip ir gaunas, kad žmones pati tvarka verčia beraščiais. Reikėtų gramatikos užduočių, vietoj 400 žodžių rašinio, kuriame pliurpi bereikšmes nesąmones...
Borland 2012-05-08 16:15
Žmogus kaip ir kiti gyvūnai mokosi tai, kas jo manymų jam padės geriau prisitaikyti prie aplinkos ir pasaulio. Jei tigrai būdami maži, gaudo viens kitą ir kandžioja, tai žmonės kažkuo kitu užsiima. Tai, kad jaunimas mažiau mokosi mokykloje tik rodo, kad švietimo sistema, nemoko to, ko reikia, norint gyvenime turėti tai ką nori turėti. Aišku čia bus galybė prieštaraujančių, bet čia jau jų supratimo bėdos, juo labiau, kad geri specialistai visad mokosi savarankiškai. Kas liečia konkrečiai lietuvių kalbą, tai jauni žmonės nesąmoningai jaučia, kad jai skiriamas dėmesys yra stipriai per didelis, lyginant su gaunama nauda, tiesą pasakius, tiesioginės naudos aplamai čia yra nulis. Tad ne nuostabu, kad ją tingi mokytis. Klausimas dėl ko mes pykstam? Matyt, kad pyktume, nes ir patys suprantam, kad už tai, kad parašysi kažką su nosine, duonos nenusipirksi. Kadangi mokykloje moko, tai ko nereikia, tai visi eina į kiemo mokyklą, o ten jau ko išmoksta, tai ką išmoksta. Tikiu, kad daug ko neįtikinau, nes tema gan plati, bet esmė, kad šiuolaikinė švietimo sistema turėtų būti pritaikyta kiekvienam atskirai, o ne visiem bendra. Senai žinoma, kad kas tinka viskam, netinka niekam. Šiuolaikinė švietimo sistema skirta teoretikam, kurių vienetai.
Aritmometras 2012-05-08 16:18
Literatūra reikalinga ir gyvenimui. Ji išmoko naudoti ne tik primityvias sakinių formas iš veiksnio ir tarinio. Ji padeda vystyti analitinį mąstymą, praplėsti psichologijos žinias. Galima daug vardinti kaip literatūra padeda, tačiau reikėtų nepamiršti, kad tai ne kažkoks atskiras stabas, o tik vienas iš dėstomų dalykų, kurį galima sieti su kitais. Siejimas su kitais dalykais yra tik simbolinis, tipo tai vyksta. Praktiškai istorikas galėtų pakalbėti kaip įvykiai keitė literatūrą, lietuvių kalbos mokytoja galėtų papasakoti kokie geografiniai atradimai turėjo įtakos literatūros ir kalbų kitimui. Yra tekę stebėti bendrą geografijos ir literatūros pamoką, kuriai mokytojai buvo tikrai gerai pasiruošę. Tai buvo tikrai įdomu, nors mokyklą baigiau senų senovėje. Deja, žymiai daugiau prastų tokių jungtinių pamokų, kurios nieko gero neduoda. Švietime daug visokių nesąmonių pridaryta ir tai dar ilgai srėbs visi.
edragon 2012-05-08 17:18
Pateisinimų, ne save teisinu Na nenumirei, bet va matai, rašo kionig, kad pirštai pinasi net. Mes jaučiam kažkokią kaip ir pareigą rašyti viską taip kaip pridera, bet juk ne visi vienodi - kitas nusispjaus ir rašys be lietuviškų raidžių. Dėl to aš tokį rašymą dar pateisinu, nes yra atvejų, kai tikrai tai nelabai patogu. Bet jeigu prie to dar prisideda visokios klaidos ir sutrumpinimai, tai tokį tekstą darosi sunkiau suprasti, išeina kaip nepagarba skaitytojui.
faktas 2012-05-08 17:57
Kai kiekvieną kartą parašote kažkokią nosinę, jūsų visų nervų sistemos nuskenuoja tuos regionus, kuriose išsaugota atmintis apie tos raidės rašymą. Nesvarbu, tai kablelis, raidė ar dar kažkas... Jei rašote netaisyklingai, tie regionai yra neaktyvūs ir per kurį laiką degraduoja. Visos nenaudojamos smegenų sritys degraduoja.