Beraščių karta: dėl klaidų jau tenka atmesti ir disertacijas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

blizzard 2012-05-08 19:13
Ir ką toks straipsnis įrodo? kad mes durnėjam ar kad visgi nėra poreikio tokios sudėtingos kalbos kokią dabar turim?
SG 2012-05-08 19:14
Pamenu kažkada vienas mano jaunas dėstytuvas (magistrantas) parašė ant lentos "relus skaičius". Stovi, žiūri, po to nutrynė, parašė "rielus skaičius". Stovi, kasosi smakrą, galiausiai atsisuko į auditoriją ir sako: "o kaip iš tikro??"
gRysed 2012-05-08 21:17
Nemoku normaliai rasyti, pripazystu. O kaip gali moketi, jei mokykloj moko, kaip reikia braukti veiksni ir tarini? Tai gal mokymo sistema bloga? Esu 12-okas, galiu pasakyti, jog rasant rasinius, is klases 20mokiniu uz klaidas tasku gauna tik vienas kitas, kurie ir tai nevirsija 3-4 (is 18)....
SG 2012-05-08 21:21
Na tu jau man atleisk, bet išmokt rašyt laiko sočiai yra, nes kaip minimum moko dar iki kokios 8 klasės. Tai jei 8 metų nepakanka išmokt rašyt, tai nebežinau ką ir pasakyt. P.S. Pripažįstu su "į".
blizzard 2012-05-08 21:37
Matomai kažką ne taip moko, arba kalba per sunki kad būtų įmanoma statistiniam žmogui ją pilnai mokėti..
Alchi 2012-05-08 21:38
Nu va, esu studentas (technologas) ir man visiškai dzin ant Lietuvių kalbos gramatikos. Žinot kodėl? Todėl, kad normaliai mokausi iš angliškos medžiagos, nes lietuviškos nėra, o paskutiniu metu pradėjau ir nepasitikėti (paranoja). Vienintelė gera lietuviška literatūra yra seni sovietiniai vadovėliai apie fundamentalius dalykus (matematika, fizika, chemija - žodžiu tai, kas nepaseno nuo tų laikų). Kita problema yra ta, kad lietuvių kalba puikiai išsivystė tarnauti pagrindiniams tų laikų vartotojams - žemdirbiams. Pilna archaiškų ir nenaudojamų žodžių ūkininkams, o iki šiol dar kalbainiai nesugebėjo normaliai išversti žodžio "Account". Dar daug lietuvių kalbai evoliucionuot iki skaitmeninio amžiaus. Mokslas yra painus ir sudėtingas dalykas. Paskutinis dalykas, kurio bandančiam mokintis reikia, tai painūs ir neintuityvūs terminai. Iš viso durną problemą rado prie ko kabintis. Nu nemoka taisyklingai parašyti žodžių, tai ką dabar daryt kietam biologui? Čia tas pats, kas kabintis prie žmogaus, kad jo raštas negražus, tai ką dabar visiems medikams privalomas kaligrafijos pamokas lankyti? TL:DR Visi mokslininkai puikiai atlieka savo darbus, šiuo atvėju - išskyrus filologus, kurie nesugeba sukurti intuityvios ir paprastos kalbos sistemos 21 amžiaus žmogui. Iki tol aš nejausiu visiškai jokios kaltės dėl to, kad mokysiuosi angliškai ir naudosiu angliškus terminus ir kitiems siūlau dėl to nepergyventi. Galiausiai svarbiausia yra ne kaip sakai, o ką sakai.
SG 2012-05-08 21:40
Matomai taip moko, tiesiog statistiniam žmogui, paprastai tariant, yra "dzin".
Tarkvinijus Išdidusis 2012-05-08 21:52
Palauk. Man tik įdomu, jeigu tau ant lietuvių kalbos yra dzin - tai kodėl rašai taisyklingai? Tiesą sakant, pastebėjau tik kelias klaidas (nelabai esmines). Peršasi mintis, kad tie, kurie dejuoja, kokia lietuvių kalba sunki (o dejuoja ne užsieniečiai, kurie papildomai mokosi lietuvių kalbos, bet Lietuvos piliečiai, kurie šneka lietuviškai. WTF?), nuo pradinės iki gimnazijos per lietuvių pamokas dinderį mušė. Asmeniškai, rašyti taisyklingai išmokau jau 6-7 klasėje (sunkiausiai būdavo įsiminti ketvirtą ir penktą taisykles su tais: "Šąla", "bąla", "gęsta"... žodžiais, kurie gauna nosines tik esamajame laike). Suprantu, kad užsieniečiams lietuvių kalba yra sunki - gramatika tuo labiau (aš vokiečių dabar mokausi - tai vaje vaje), bet, liaukitės, žmonės - gyvenat Lietuvoje, esat lietuviai ir nemokat lietuviškai rašyti. Kas darosi? Ir nereikia čia "atmazo", kad per sunku - čia mėšlas, o ne pasiteisinimas. Tai, ką darysit, kai disertacijas reikės rašyti, arba paraiškas rašyti, prašymus ir t.t.? Sekretorę samdysitės?
SG 2012-05-08 21:55
Visiškai pritariu Tarkvinijui. Savo laiku mačiau visiškai analogišką tedenciją.
blizzard 2012-05-08 22:11
Pasiteisinimas ar realybė? tęsiant mintį - Mėšlas ne realybė.. Neskubu aš teisintis ir nesakau kad tai gerai, bėda ta, kad eilinis Lietuvis nespėja kartu su kalba (neklausk kodėl). Aišku visada lengviau kaltinti daugumą, negu imtis kažkokių veiksmų. Aš pasiūlau paprastą sprendimų būdą, supaprastinti kalbą ir problemų sumažės. Bet čia daug niaunsų, kodėl maža dalis moka taisyklingai rašyt. Vienos iš tų priežasčių atsiranda mokykliniame suole kuomet mokytoja nenori papildomo darbo savaitgaliais, kitos tam tikruose regionuose kur tarmė kitokia ir t.t.
Tarkvinijus Išdidusis 2012-05-08 22:22
Nespėja kartu su kalba, ar mokykloje varnas gaudė? Va, čia ir yra tas klausimas. Čia ne mokytojų kaltė yra, o pačių mokinių, kad nesugeba susiprasti, kad reikia patiems dėti įdirbį nuo mažų dienų. P.S. Kalba taip greitai nesikeičia, kaip kažkas minėjo, kad kas metai keičia taisykles. Taisyklių kas metai nekeičia, bet prideda arba išmeta nelietuviškus žodžius ir barbarizmus. Taisyklės liko tokios pačios.
Paprastas_zmogus 2012-05-08 22:31
Nespėja su kalba? :D:D Mano žiniomis paprasta kasdienė kalba vis dar susideda iš tų pačių abėcėlės raidžių. Kas prieš 20 metų buvo vanduo, šiandien irgi vadinamas vandeniu Taisyklės nepakito, atsirado tik nauji sulietuvinti žodžiai, bet ir juose naudojamos tos pačios raidės, o ne arabų kringeliai "supaprastinti kalbą" ? Čia man priminei šitą: http://www.youtube.com/watch?v=hRoSJ1y1FSY
Aritmometras 2012-05-09 10:28
Daugiau nei dešimt metų mokausi iš rusiškos ir angliškos literatūros, na ir kas iš to? Juk nekalbu "Paduok atviortkę - reikia skrūvą astukti, jo ir dar boltinio kliūčiaus reikės." Kiekvienas normalus žmogus gali išmokti rašyti savo gimtąja kalba iki normalaus lygio. Nebūtina, kad jis kurtų eiles ar rašytų romanus, tačiau turi sugebėti pasakyti ir parašyti normalius sakinius. Svarbu ne tik, tai ką sakai. Kalba turi būti tinkama tam tikroms sąlygoms. Pavyzdžiui, kai skaitau raštus, kuriuos taisė filologės nieko nesuprantančios apie techniką, tai norisi verkti. Tekstuose pasakoma ta pati informacija, tačiau tokiu iškreiptu būdų, kad ojojoj...
vvv2 2012-05-09 10:40
Alchi 2012-05-09 23:04
Puikus pavyzdys iliustruojantis mano teiginį. Paaiškinu: Filologės neturi ką (protingo) pasakyti techniniais klausimais, tačiau jos puikiai išmano, kaip tai reikia pasakyti. Puiki forma, bet bevertė funkcija. Manau šiek tiek nesuprantama problema. Man įdomiausias straipsnio teiginys yra tas, kad atmeta daktarų disertacijas dėl gramatinių klaidų (tikriausiai ne filologų). Ginčytis, kad disertacijas rašantys žmonės yra dundukai yra neįtikėtinai akiplėšiška. Aš gal ir cinikas aukštojo mokslo atžvilgiu, bet dar tikiu, kad iki daktaro, kvailiai atsijojami. Taigi labai logiška manyti, kad disertacijas rašantys žmonės yra kieti savo srities specialistai, tačiau tiesiog neturi didesnio susidomėjimo kalba ir traktuoja ją kaip dar vieną įrankį. Taigi, jeigu turi ką protingo pasakyti, nesvarbu kad pridaro gramatinių klaidų ir visiškai nematau čia problemos. Nebent, kai kalbama apie tiesiogiai su kalba susijusius mokslus (humanitarai socialiniai mokslai ir pan. )
- 2012-05-09 23:24
. Apskritai, nuo 11-tos klasės ir univeruose, darbus skaityti reikia iki pirmos klaidos. Toliau - 1 ir laisvas. Ir gana triest. Kai rašot tik apie tai, kur, ką ir kiek gėrėt, su kuo, ir tik SMS'ais, tai nereškia, kad kalba turi būti tokia, kad SMS'us lengviau rašytumėte.
- 2012-05-09 23:43
Tingėjau pasinaudoti f-ja „Edit“. Bet: Įrankis turi būti naudojamas tinkamai. Bet koks. O kalbą naudojant tegul tik informacijos perdavimui, taisyklės tampa dar svarbesnės, nes tu turi užtikrinti, kad informacijos gavėjas tavo tekstą suvoks 1:1 kaip ir tu. Tam naudojama gramatika, žodžių tarpusavio sąryšiai, logika, ir daug visokių kitokių dalykų.
Alchi 2012-05-10 03:33
Nesutinku. Kontekstas puikiai pakeičia gramatiką. Yra kalbų, kurios puikiai funkcionuoja su minimaliu kiekiu gramatikos. Pavyzdžiui kiniečių kalboje yra žodžių tvarka, neiginių, klausimų konstrukcijos ir dar pora niuansų ir daugiau nieko. Na kai kalba tampa nebeaiški, tai tikrai nesiginčysiu, kad reikia perrašyti ir joks kontekstas nepadės. Neabejoju, kad studentai po to sutvarkė, nes aiškiai rašė tokius tekstus naktį prieš (kaip aš dabar). Na jeigu ir gražintų nesugebėjo sutvarkyti, tada jau problema su kalba yra pas žmogų tikrai.
- 2012-05-10 08:04
Lietuvių kalboje irgi, tik kad su tais „pora niuansų“ niekaip liaudis nesusitvarko.
blizzard 2012-05-10 08:59
Captain obviouse is in need here.. Čia kalba eina apie gramatines klaidas žodžiuose (ar ne?), o ne vien apie žodžių tvarką sakinyje, tiesa sakant žodžių tvarkai sakinyje ko gero skiriama mažiausiai dėmesio. Jeigu lietuvių kalboje matai tik porą niuansų, tai siūlau pasižiūrėt dar kartą