Profesijos pasirinkimas: kažkas Lietuvoje yra ne taip

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Leons 2012-05-22 21:38
Jau ne viena tokia tema buvo (artėja egzaminai, daug reklamos iš universitetų/kolegijų). Manau problema iš tiesų yra motyvacijoje. Valstybei priverstinai kontroliuojant studijų kryptis nebus daug naudos (ką jau bekalbant apie efektyvius kontrolės metodus), kadangi į tiksliuosius mokslus sustos tie, kuriems nei įdomu tai bus nei jie bus geri specialistai. Galima daug kalbėti apie vadybininkus, tačiau man keista, jog bent jau Vilniuj vadybininkų darbo vietų yra pilna - daugiau net nei IT (žinoma, nelyginam čia atlyginimų, IT yra sakyčiau išimtis Lietuvos rinkoje). Asmeniškai pats esu nusivylęs savo studijom, tačiau man tai nesutrukdė siekti karjeros kitoje srityje. Pažįstų ne vieną, kuris ir metęs studijas surado save dominančią nišą ir pasidarė gerą karjerą. Jei tau patinka teisė ir turi motyvacijos nebus taip jau sunku surast darbą (na, gal provincijoj tik nelabai). Tas pats ir su visom kitom specialybėm. Pats gyvenau su informatikais, kurie tik ir kalbėjo kaip baigs ir pinigus maišais iš Barclay nešis, tačiau asmeniškai IT už juos labiau išmaniau, nors ir studijuoju visai kitą sritį. Jei nori gerų rezultatų visada turi įdėt ir darbo, tokia jau taisyklė gyvenime galioja. Bėgantys į užsienį daug ko neišlošia jei rimtai nesiekia karjeros - būna tiesiog juodadrabiais. Jei jų tokia gyvenimo siekiamybe - puiku, jei ne - neverta veršlent jei patys neįdėjo pastangų. Kiekvienas esam savo gyvenimo kalvis. Dar vieną taisyklė galiojanti darbo rinkoje - visada visur reikia gerų specialistų, gerai išmanantiems savo sritį darbo nepritrūks.
perihellis 2012-05-22 21:46
tai kad jau nepirmi metai įsiliejęs į tą darbo rinką, ir pamažu lipu laipteliais aukštyn ir galiu drąsiai teigti, kad lietuvoj galimybių gerai užsidirbt yra daug, tereikia daug stengtis, daug dirbti. Tada atsiradus įdirbiui viskas taps paprasčiau. Beje nesupratai, ką norėjau pasakyt. Na arba apsimetei, kad nesupratai. Jeigu padaugėtų tikrų specialistų, kurie žino savo vertę, geba tai įrodyti ir nedirba už centus, tada jie patemptų į viršų ir mažiau kompetetingų specialistų atlyginimus. O jei kažkas yra tikrai geras, kad ir toj pačioj anglijoj gauna gerokai daugiau, nei vidutinis anglų atlyginimas, tai nereiškia, kad jo lietuvoj nieks nevertino, tiesiog jam tuo metu, kai siekė kažko lietuvoje nepavyko įrodyti savo vertės. Galbūt tiesiog personalo atranką vykdęs asmuo nebuvo pakankamai kompetetingas. Tai va ir vėl atsiremiam į tikrų savo srities specų trūkumą. O netgi viena iš EU paramos sričių yra susieta su specialistų išlaikymu..
Pasalietis 2012-05-22 23:35
Na norint IT specialisto darbo nereik ir diplomo. Pažiūrėkit darbo skelbimus: ieško PHP programuotoja alga nuo 4000lt. Ir čia mano manymų antra pagal lengvuma kalba (aišku po HTML 4)
Monk 2012-05-22 23:35
kionig 2012-05-23 01:56
Mokesčiai. Visgi paskutiniuoju metu verslo liudijimai brango.
Iko 2012-05-23 02:31
Studijuoju IT anglijoje ir po pirmo kurso lietuvoje susirasti darba uz 1500 nera sunku, rasydamas CV su maza patirtimi matau, kad susidomejusiu yra 80%. Beja vien UK truksta 300k IT specealistu. Mano universitetas pateikia statistika apie baigusiuju karjera, realiai isidarbinusiu arba pasirinkusiu studijuoti magistra yra 90%. Vidutinis atlyginimas katik baigusiojo IT studento yra 25k£. 1500 litu padorus IT specealistas turetu imti uz savaite darbo. Zmones nesuvokia kaip truksta sios srities specealistu.
perihellis 2012-05-23 07:39
pabrėžkim SPECIALISTŲ, o ne šiaip dykaduonių
mch0lic 2012-05-23 08:17
Tiek lietuvoj, tiek malaizijoj, iš 100 baigusiųjų IT tik 5-10 žino ką baigė ir turi žinių toje srityje. O, kad taptum geru specialistu reikia ne tik diplomo, reik ir darbo patirties. Specialistai turbūt iš tavo to 1.5kLTL/sav LOL'ina šiuo metu. Ne vienas skelbima mačiau kur ir 10k ir 20k per mėnesi pasirengę mokėt, aišku tik ką iškepto specialisto ten niekas tikrai neims...
marazas 2012-05-23 09:21
Reikia studijuoti ne tai, kas "ant bangos", ar kas garantuotų darbą, bet tai, kas pačiam patinka. Tai turi būti svarbiausia. Nes anksčiau ar vėliau vis tiek nukeliausi dirbti ten, kur esi vertas. Tikrai neišeis per prievartą būti kokiu teisininku, jeigu ta teisė nedomina ir dirbi tik dėl pinigų. Jau nekalbu apie darbo našumą ir t.t. Jeigu patinka šluoti gatves, tai ir šluok, tai irgi darbas ir kažkas turi jį daryti.
vvv2 2012-05-23 10:10
- pritariu, ir atlyginimas už šį reikalingą darbą privalo būti orus, gerbti darbuotoją ir leisti jam išgyventi. Kitu atveju naikinti darbo vietą, jei ji atitinka vergovinius darbo santykius (sumos pakanka tik maistui).
Simplicity 2012-05-23 10:46
Pritariu paskutiniam teiginiui. Lietuvoj vyrauja kažkoks keistas sustabarėjęs mąstymas. Jauni ir protingi dedasi šauniais, naujoviškai mąstančiais ir intuityviais, tačiau realiai mąsto kaip XIX a. baudžiauninkai „Mokykis vaikeli, nes be mokslo teks griovius kast“. Jei tais laikais kalbėjo apie bent jau kelių skyrių baigimą mokykloj, tai paskutinius 20 metų kalba apie aukštąjį. Visi dabar žino, kad jei neturėsi aukštojo, tai reiks dirbt sunkiai už atlyginimą, kurio užtenka į darbą atvažiuot ir pietus pavalgyt Tai yra nenormalu, tačiau dar nenormaliau yra tai, kad viešbučio administratorius, mokantis porą užsienio kalbų, neretai gauna panašiai tiek pat, kiek indus plaunantis ir bulves skutantis bemokslis Reikia įsikalt į galvas, kad sveikos ir laimingos visuomenės nebus jei nemaža gyventojų dalis balansuos ant skurdo ribos. Nesvarbu ar tu programuotojas, šaltkalvis, kepėjas, bet gaunamas atlyginimas turi būti toks, kad galėtum normaliai gyventi. 1000-1200 litų (jau nekalbant apie 670 lt) į rankas tikrai nėra tie pinigai, kurie leistu normaliai gyvent. Paskaičiuoji nuomą, transportą, išlaidas maistui ir ne kažkas mėnesio gale lieka. Dar būtų galima suprast jei Lietuvoj kainos būtų 2-3 kartus mažesnės nei vakaruose... O gal perspektyvus jaunimas, aukštinantis aukštąjį mokslą ir nuosavą verslą, mano jog keliskart už vidutinį lietuvišką DU atlyginimas juos apsaugos nuo vagysčių, apiplėšimų? Norit tokių lūšnynų ir rajonų kaip Lotynų Amerikoj ar dar vieno mužiko Blindos? Kam lenkt nugarą už grašius jei galima iš kokio „asilo“ telefoną už porą tūkstančių išmušt, ratus nuo prabangesnio automobilio nunert? ar butą apšvarint? Tokie mąsto „Nu, pasodins, atsėdėsiu kiek reikia ir išėjęs vėl vogsiu. Šiltas maistas, stogas virš galvos, o išėjus bus respekts man tarp kitų vagių.“ Taip ir gaunasi, kad dar 25 metų neturi, o jau vos ne dešimt kartų teistas už plėšimus, vagystes ir t.t.
perihellis 2012-05-23 11:31
manau, kad toks žmogus ir gerai gyvendamas vogtų.. hmmm, neturiu aukštojo, dirbu nei sunkiai nei nesunkiai. Kai dirbu, tai sunkiai, kai nedirbu, tai lengvai. Tačiau turiu neribotas galimybes, neribotas galimybes mokytis, tobulėt, uždirbt. Turiu tai, ko neturi dauguma diplomuotų pacanėlių, nes ne alų gėriau, o mokiausi, tai kas svarbu darbo rinkoj (na truputį ir alaus gėriau, skanus labai ). Nepasakysiu tiksliai, berots nuo 16m pradėjau jau rimčiau judint šitas temas, dirbt, žiūrėt, kas kaip kur. Na ir po keleto metų pamažu pradėjo matytis rezultatai, pamažu pradėjo atsirast, ką įrašyt į cv, pradėjo atsirast, ką pasakyt darbdaviui
Misanthrop 2012-05-24 07:24
Nuo kada HTML yra programavimo kalba? Va būtent 90 proc. tokių specialistų ateina į darbo rinką. Kas dėl IT srities, tai kursiokai, kurie bent jau neblogai raukia Java ar C++ jau dirba nuo pirmo kurso pabaigos, kiti sėdi google ir ieško programų, kad atsiskaityt užduotis univere. Pvz mūsų kurse įstojo 60 žmonių, po 3 semestrų liko apie 30 iš jų dar dalis yra kandidatai atkristi, tokia ir realybė. O kas dėl 1500 IT specialistui, tai tiek gauna žmogus pajunginėjantis laidus ir kartais optimizuojantis "lamerių" kompiuterius, programuotojai gauna žymiai daugiau, išskyrus PHP programuotojus, kurių startinis atlyginimas gali būti apie 1500 (priklauso kaip dirbi) ir vėliau pakyla iki kokių 3000 mažose įmonėse ir vidutiniškai iki 5000 normaliose. Nenorėkime visko iš karto, Lietuvoje irgi galima užsidirbti.
Gnostic 2012-05-24 14:42
Fuj.. Propagandinis straipsnis kaip zmonems tapti vergais, kai dabar aplink tiek daug 20meciu begioja ir kuria nuosavus verslus. Nori buti vienu is laisvuju? Pm me ir papasakosiu kaip
sigun 2012-05-24 15:34
Reali istorija. Keli draugai baigė teisę. Vienas nuėjo net nežinau kur (nebeturiu kontaktų), kitas įsidarbino notaro pagalbininku už net tuo metu nedidelę algą, trečias spjovė į tokią algą ir išvažiavo į užsienį. Trečiojo laukė nemalonus siurprizas - užsienyje jo diplomas nieko vertas. Mėgino ten mokytis, tačiau pakankamai ir vietinių ten baigusių teisę, tad jis taip ir tebedirba "juodus" darbus. Antrasis per tuos 10 metų čia pakilo iki gerai apmokamo teisininko, uždirbančio kur kas daugiau už trečiąjį. Dabar trečiasis lyg ir norėtų grįžt, ale kokia prasmė - jeigu prieš 10 metų žemiausios pakopos alga neviliojo, tai dabar tuo labiau, o daryt karjerą, kažko tikintis po dar 10 metų taip pat nevilioja, tad ko gero taip ir liks tuo kuo yra dabar, tik be reikalo 5 metus studijoms prarado...
perihellis 2012-05-24 16:33
tinklinis marketingas?