Šiandienos mokykla: namų darbus atlieka ir ant sąsiuvinio užrašo tėvai  (30)

Dalis mokytojų pasibaisėję: dešimtokui vardą ir pavardę ant sąsiuvinio užrašo mama, motina surašo, ką dešimtokui kalbėti per lietuvių kalbos įskaitą – šiam belieka tekstą išmokti atmintinai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie pastarojo dešimtmečio tendenciją tėvams už vaikus atlikti namų darbus pasakoja Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų sąjungos vicepirmininkė, lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Jūratė Slavinienė.

Šiauliuose mokyklą baigusi Urtė pasakoja, kad tėvai už ją namų darbų beveik nedarydavo. Išimtis – rusų kalba. „Man atrodė, kad rusų kalbos nereikia, maniau, ateities kalbos – prancūzų ir anglų. Dėl to tingėjau jos mokytis ir mamos prašydavau rašyti rašinėlius. Mama sutikdavo ir juos parašydavo už mane. Mokyklą baigiau, o rusų kalbos taip ir neišmokau“, – pasakoja Urtė.

Tačiau baigusi universitetą ir pradėjusi dirbti mergina suprato, kokia reikalinga rusų kalba. „Dėl to labai gailiuosi – tėvai turėjo labiau spausti ir nerašyti rašinių už mane. Dėl to visiems tėvams sakau – nedarykite namų darbų už vaikus – taip tik pakenksite“, – kalbėjo mergina.

Padeda ir pjauti iš faneros

Aštuntoką ir dvyliktoką auginanti vilnietė Alina pasakojo vaikams padedanti atlikti namų darbus. Dėl to moteris ne kartą yra pasijutusi, kad iš darbo grįžusi namo, dirba tarsi antrą pamainą.

„Jiems padedu, nes vaikai prašo – jie mano, kad patys nemoka. Daugiau pagalbos prašo 8 klases baigęs sūnus. Net esu rašiusi už jį rašinius – čia todėl, kad mokykloje rašyti mokinių nemoko. Pusei klasės rašinius parašo tėvai, sklandžiausius rašinėlius atneša ir tie, kurie vos ne dvejetais mokosi ir sakinio nesurezga“, – sakė Alina.

Alina pasakojo už vyresnėlį sūnų ne kartą rinkusi medžiagą ir rašiusi referatus. Jai yra tekę su pjūklu iš faneros pjauti figūras. Pasak Alinos, vaikas nespėjo to padaryti mokykloje per pamoką, o namie tai padaryti vienam būtų sudėtinga.

„Mano požiūriu, daryti už vaiką namų darbus gal ir nėra gerai, tačiau kartais užduotys sudėtingos ir tikrai be tėvų pagalbos neišsisuksi. Jei nori, kad vaikas įgautų įgūdžių, turi jam padėti. Jei nori, kad vaikui sektųsi, turi prisidėti, kad jis negautų blogų pažymių“, – kalbėjo pašnekovė.

Alina įsitikinusi, kad jos įdirbis duoda rezultatų – aštuntokas sūnus įstojo į licėjų.

Mokytoja: auginamas išlepęs jaunimas

„Tėvai ir rašinius parašo, o dešimtoje klasėje per įskaitas medžiagą kaupia, planuoja, už vaikus rašo, o šie tik išmoksta atmintinai. Tokių atvejų pilna. Dešimtokams ant sąsiuvinių tėvai užrašinėja“, – išgirdusi klausimą, ar tėvai už vaikus atlieka namų darbus, beria Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų sąjungos vicepirmininkė, Kauno Antano Smetonos gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja ekspertė J. Slavinienė.

Pasak J. Slavinienės, tokie pavyzdžiai rodo, kad vaikas nuo visko atleidžiamas. Ji prisiminė atvejį, kai motina užrašinėja dešimtoko vaiko sąsiuvinius. Tokį savo elgesį ji motyvavo bjauriu vaiko raštu. „Auga totaliai vartotojų visuomenė. Tėvai rašinius rašo, namų darbus atlieka, pačiai teko šįmet susidurti, kada mama su manimi aiškinosi apie dešimtokų kalbėjimo įskaitą. Paklausiau, kodėl ji, o ne vaikas su manimi aiškinasi. Motina atsakė: „aš parašysiu, vaikas išmoks“. Ir vaikas išmoko atmintinai“, – sakė J. Slavinienė. Mokytojos teigimu, tėvai nesupranta, kad taip ugdo tinginius ir vartotojus.

„Taip daro tikrai ne visi, bet koks 20 proc. tėvų už vaikus stengiasi atlikti namų darbus. Tai augina išlepintą jaunimą, kuris pripratęs gauti ir visai nepratęs, kad, norint kažką turėti, reikia įdėti darbo. Jam turi būti viskas paduodama ant lėkštutės“, – kalbėjo mokytoja ekspertė.

Pasak jos, tokios tendencijos matyti pastarąjį dešimtmetį. Esą mažesnieji dažnai rašinius rašo su tėvais, už vyresniuosius šį darbą atlieka korepetitoriai. J. Slavinienės teigimu, tarp vienuoliktokų ir dvyliktokų patys namų darbus atlieka maždaug pusė – kiti eina pas artimuosius, gimines, korepetitorius.

„Kada mama daro namų darbus su vaiku ir aiškina, manau, yra gerai. Bet blogai, kai tėvai nueina lengviausiu keliu – jie paprasčiausiai sudiktuoja ir nemoko. Kad padeda tėvai ir jiems rūpi, ką daro vaikas – labai gražu ir sveikintina. Bet blogai, jei darbą atlieka už vaiką“, – sakė pedagogė. Ji atkreipia dėmesį, kad yra ir daug gerų, motyvuotų, darbščių vaikų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (30)