Mokyklai metas keisti santykį su mokiniu

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2012-09-29 13:59
Hmmm kartais tokia sistema nėra priežastis, kodėl kinai gali tik kopijuoti, o ne kurti? Jie išmoksta tik kartoti tai kas jau sukurta, bet ne galvoti ir patys kurti. Bei manai, kad tokia jų švietimo sistema yra veiksminga tik todėl, kad jie turi didelę populiacija. Nes tikrai yra tokių asmenų kurie gali kažką padaryti tik darant ne verčiami ir yra gabus tik tam tikroje srityje. O ne visų galų meistrai.
faktas 2012-09-29 14:39
Hmmm... O kaip tada dėl Lietuvos? Lietuvos sistema pakankamai vakarietiška, bet rezultatas - vagystės, kopijos ir vienas mažiausių patentų skaičių ES.
agatas1000 2012-09-29 16:00
Kad skatina būti lyderiais, tas labai gerai, nes pas mus yra "negražu" būti išsišokėliu. Kitaip sakant, mokėti ar galėti daugiau, nei moka ar gali kiti. O jei visi taip galvoja, tada nėra ko tikėtis tapti pirmaujančia šalim. Bet ne viskas ir gerai su tuo Kinijos švietimu. Kalama mintinai buvo viduramžiais ir dar senesniais laikais, todėl nemanau, kad reiktų grįžti prie tokių senų metodų. Be to, kuo didesnė tarpusavio konkurencija, tuo ir aplinka mažiau draugiška. Vaikai labiau pyksis. Jei jie turi mažai laisvo laiko, tada tos knygos vaikams bus žiauriai atsibodusios ir jie net nenorės nei pagalvoti apie tuos mokslus. Dar pridėkim asmeninius nusivylimus, kad kai kuriems nepavyks pasiekti tokių aukštų rezultatų, kaip tikėjosi, ir gausim amžinai DEPRESIJA sergantį vaiką. Jau ir Lietuvoje tas matyti, bet spėju, kad Kinijoje mastas turėtų būti didesnis.
kiemsargis 2012-09-29 16:53
Matyt kinai pamate kad juodadarbiu darbuotoju yra per akis, bet norint pasamdyti eile darbuotoju su kvalifikacija, pasirinkimas per mazas arba mazeja, o pramone vis auga pas juos.
keine_lust 2012-09-29 17:05
tai kad jie ir sita sistema nuo Japonijos nukopijavo
Cigaras 2012-09-29 17:45
Nežinau ar labai didelis skirtumas tarp kinietiškos ir mūsiškės. Bet galbūt rezultatus stipriai įtakoja kultūra? Ar pas juos irgi egzistuoja visokie gangam, lady gaga, butkutė, bulkutė, minedai ir panašūs apgailėtino lygio veikėjai? Politikos ir spaudos kultūra irgi tokia pat kaip Lietuvos ir vakarų? Abejoju.
blizzard 2012-09-29 19:46
Kas liečia kinijos sistemą, žinant jog valdžioje yra komunistai, manau reikėtų atkreipti dėmesį į tai kad tokia sistema galbūt yra taikoma norint įvesti paklusnumą valdžios atžvelgiu ateities kartoms. Straipsnyje buvo užsiminta kad vaikas šeimoje turi būti paklusnus ir neturi jokios valdžios, nepaisant to tai yra skatintina, man tai panašu į bandymą įdiegti tam tikras vertybes kurios leistų lengviau valdyti žmogų. Jam jau nuo mažens yra skiepijama kad jis turi paklusti aukštiasniems už jį asmenims. Man atrodo šita sistema skirta tam kad būtų galima užtikrinti tautos paklusnumą, o ne konkurencingumą ar geriausio siekimą kaip čia bandoma rašyti. Manau reikia skatinti vaikų savęs pažinimą, sudominti juos kažkuo, surasti tą sritį kuri jiems yra aktuali, žinoma to nepadarysi su vaiku kuriam 7metai, tačiau nuolatos to siekiant ir vis labiau jį sudominant, pastoviai rodant kažką naujo būtų galima suprasti ko iš tiesų tas žmogus nori gyvenime ir ko jam siekt. Bepigu yra pasakyti kad viskas priklauso nuo to kaip tu stengsies, čia ir durnam aišku kad reikia dėti daug pastangų ir niekas iš niekur neatsiranda be pastangų, tačiau kaip sužinoti ko iš tikrųjų tu nori? Jeigu žinočiau ko noriu tai ir dėčiau visas įmanoma pastangas to siekimui, ir esu garantuotas kad taip elgtūsi visi kurie žinotų ko nori, tačiau tokių žinančių yra vienetai, dėl to ir nematome tų dedamų pastangų. Nežinau kaip užsienyje, bet su tuo nežinojimo ko norime manau yra labai susijusi ekonominė ir politinė padėtis Lietuvoje. Dažnas moksleivis supranta kad galbūt svajonių reikia atsisakyti nes mato ekonominę situaciją mūsų valstybėje ir supranta kad jų svajonės nepadės jiems pasiekti tai ko nori gyvenime, nepadės jiems įsitvirtinti matereliai. Todėl tenka ieškoti kelio kuris galėtų užtikrinti meterialinę gerovę ir viltis kad pasiekus materelinę gerovę bus galima siekti svajonės, tačiau taip nebūna. Lygiai taip yra begalės žmonių kurie nežino ko nori iš gyvenimo, nes visur kur pažiūri mato netvarką, kuri juos baido nuo jų pasirinkimo ir jie tiesiog nemato prasmės dėti tas pastangas ten kur vis vien nebenorės dirbti.
w00xer 2012-09-29 21:15
Nesutinku su zveriska konkurencija, kuris kazka geriau iskals. Per tokia konkurencija nuo ankstyvo brendimo dingsta pasitikejimo ir bendradarbiavimo jausmas, zmones reikalingi tik tam kas issunktum sau nauda. Nuo mazens reikia skatinti individualuma, nora mastyti. Tokios sistemos, kaip kinijoje parodo, kad pasauly nenori nieks mastancio zmogaus. Reikia tik pateiktom savokom ir nustatytais remais besivadovaujancio zmogaus.
Arns 2012-09-29 21:57
Blizzard, prieš rašydamas pasidomėk rytų kultūromis. Ten paklusnumas vyresniems (kartu ir aukštesnių pareigų žmonėms) jau įgimtas tūkstančius metų. Ir nesvarbu ar ten kinų komunistai ar kokios Korėjos liberalai, požiūris nuo to nesikeičia.
Edmundas 2012-09-30 11:23
Geriausia, ką gali padaryti - nekeisti abitūros egzaminų tvarkos bent penkerius metus. Mūsų ministras per kadenciją spėjo pakeisti dukart. Net ir teisminius ginčus dėl tvarkos sugebėjo pralaimėti... Vargas Lietuvai su tokiu ministeriu ir ministerija. Kita vertus, yra ir pozityvių reiškinių, vienas jų - profesinio mokymo reabilitacija. Negali juk visi dundukai eiti į universitetus.
vvv2 2012-10-05 16:05
- jeigu ne K. Markso "komunizmo šmėkla", Europoje ir šiandien būtų individualus mokymas namuose.
Sokantis Debesis 2012-10-05 16:11
- "Genijus", mokiniai mat turėtų kurt aplinką, kas per nuokalbos ? maža jam dar teisių vaikų ? ar žino tie vaikai ko jiems prireiks gyvenime? po velniais, gal visus ūkininkais paverskim, lai augina bulves, morkas ir gyvena, gi maistas realiame gyvenime yra svarbiausias. Kopūstgalvių kraštas.
rwc 2012-10-09 01:00
už atidumą), kad didžiausios problemos su tiksliaisiais (ir ne tik) prasideda nuo 6-8 klasės. Ryškėja lyčių skirtumai, prasikala elementari psichologinė charakterių analizė, sąmoninga saviraiška, pinigų skaičiavimas... Kam ta trigonometrija, kam tos kirčiuotės, kam ta viduramžių istorija? Bet reikia. Ir čia turbūt tikrai kalti mokytojai - jie moka dalyką, bet neturi argumento "kam reikia". WTF... Galiu išaiškinti, kaip įdomu atskirti Kasiopėją nuo Oriono, bet dėsto šimtai su daugiamečiu stažu, nesugebančių praktiškai iliustruoti sinuso ir kosinuso kvadratų sumos. Nebūtų graudu - būtų juokinga.
- 2012-10-09 07:10
>> nesugebančių praktiškai iliustruoti sinuso ir kosinuso kvadratų sumos Ir kaip tai išaiškinsite? Prisipažinsiu, ir to nemoku.
Arthuras 2012-10-09 19:50
O tau moksleiviai kuo puikiausiai išaiškintų, kad jiems ir nepažįstant Kasiopėjų bei Orionų gerai gyvent.
rwc 2012-10-09 20:10
, be sin²φ+cos²φ=1 neįmanoma išvis suprasti trigonometrijos formulių. O iš jos gali išsivesti visas kitas formules. Praktinis pvz. 1: ryšys su stačiųjų trikampių sąryšiu a²+b²=c². a=r sin φ, b=r cos φ, c = r. Pvz. 2: sinuso ir kosinuso diferencialai. Jeigu kūno greitis v=sin t, tai nesunku parodyti, kad pagreitis artėja į a=cos t (tuo metu dar išvestinių berods nebūna praėję), o nueitas atstumas s=-cos t (tuo labiau integralų). Pvz. 3: analogiškai, kaip (2) atveju, gali parodyti, jog pagal analogišką dėsnį kinta Žemės orbitiniai parametrai. Kad traukos jėgą išskaidęs į statmenas dedamąsias, nepažeidi energijos, impulso ir t.t. tvermės dėsnių, kad orbitinis Žemės greitis aplink Saulę visuomet vienodas. Kad nepriklausomai nuo besisukančio kūno masės, vienoje orbitoje esantys kūnai juda su vienodais greičiais. Gali, suderinęs su Niutono visuotinės traukos dėsniu, išvesti priklausomybę tarp kūno orbitos skersmens ir orbitinio greičio. Pvz. 4: gali paimti kokią ekonominę ar biologinę situaciją. Kad ir: zuikių skaičius populiacijoje z=z₀sin t, vilkų v=v₀cos t, o ekosistema yra stabili tuomet, kai kvadratų suma lygi 1 - ir jei kažkuriuo metu taip nėra, tuomet ji ilgainiui nusistovės lygi 1. Pvz. 5: elektrinio ir magnetinio laukų stipriai. Srovė ir indukcija. Aišku, prie pavyzdžių reikėtų gerai padirbėti, kad jie būtų akivaizdūs. Tačiau išspręsti daugybę klasikinių įvairių sričių uždavinių, išvesti daugybę skirtingų formulių galima visai be išvestinių/integralų ir trigonometrijų, tiesiog naudojantis Pitagoro teorema, kvadratine lygtimi ir Niutono binomu. Tai sugebant, galima ir kitas trigonometrines formules išvedinėti - bet tuomet jos tampa bent jau intuityvesnės, nei tiesiog zubrinant. Manau, kad geriau tiksliai neprisiminti visų formulių, bet vieną kartą išmokus, jausti kur kiekviena pritaikoma, kaip vieną pagal kitą pasitikslinti, mokėti susirasti, galų gale - išspręsti uždavinį bent "iš akies", improvizuojant.
Giedrius- 2012-10-09 21:19
geriausiam draugui... Kiek dabar, siekdamas rezultatų, nesąmonių pridarau: po šiandienos darbų nežinau ar savimi didžiuotis, ar raust iš gėdos, o už nugaros eilė kipšų stovi, kreivai žiūri ir pirštais bado, nori prie tų?
Arthuras 2012-10-09 21:37
Labai jau lyriniai nukrypimai. Be abejo, visi dirbdami, kažko siekdami klystame. Tačiau, vieni mažiau, kiti daugiau. Gal kokį negabų ir esmės nesuprantantį moksleivį kreivas PAPILDOMAS vadovėlis ar uždavinynas ir gali suklaidinti, bet juk tai net ne pagr. žinių šaltinis.
Giedrius- 2012-10-09 21:58
, aš tik šiaip, nežeidžiamai, patirtimi pasidalinti norėjau, būtų baisu, jei į tokius ateitum...
rwc 2012-10-10 09:05
Tai paskui ir rimtai tiki delfio sapalionėmis apie Nibiru, orioniečius ir plejadiečius.