Bendrabučių studentų pasiaiškinimuose - šiurpinantis akiplėšiškumas  (48)

Sostinės Saulėtekio rajonas kiekvieną savaitgalį virsta kone nuodėmių miestu: jaunuoliai girtauja, niokoja bendrabučius ir dažnai net nesijaučia dėl to kalti. Tam kelio negali užkirsti net privačios bendrovės, kurios ėmėsi prižiūrėti studentų bendrabučius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiurpina kiekvieną savaitgalį

Saulėtekio rajone, vadinamojoje Kamčiatkoje, stūksančiame dvylikaaukštyje pirmadienio rytą kilo sąmyšis. Bendrabutį valdančios bendrovės „Economus“ projektų vadovas Vytautas Jurgaitis pašiurpo – studentai kiaušiniais apmėtė liftą, sudaužė stiklines laiptinės duris, iš kambarių į koridorius išnešė sulaužytus baldus.

Suniokoto bendrabučio turto buvo kiekviename aukšte. Bendrabučio gyventojai net nesivargina šiukšlių mesti į šiukšlių vamzdį, įrengtą visuose aukštuose. Nuo vamzdžio pusės visame koridoriuje tvyro tvaikas, sklindantis dėl tiesiog ant žemės sukrautų šiukšlių maišų.

Bendrabučių atstovai jau net nebekalba apie nuolat pridergiamus tualetus ir virtuvėse kai kurių studentų paliekamą netvarką.

„Tai kasdienybė. Bendrabutis taip atrodo po kiekvieno savaitgalio“, - apgailestavo bendrabutį prižiūrintis vyras.

Remontams pinigų negaili

V. Jurgaitis pasakojo, kad su studentais sunku susitarti. Už kiekvieną bendrabutyje atliktą remontą įstaiga iš visų studentų surenka mokestį, tačiau tokia atsakomybė po bendrabutį siautėjančių studentų neapramina.

„Sunku nustatyti, kas konkrečiai ką sulaužo ar sudaužo. Anksčiau už remontą prašydavome sumokėti tame aukšte gyvenančių studentų, tačiau kilo jų pasipiktinimas. Tokiu atveju visi sako, kad tai padarė studentas, atėjęs iš kito aukšto. Todėl dabar visus remonto darbus turi kompensuoti visi bendrabučio gyventojai“, - aiškino V. Jurgaitis. 

Vidutiniškai kiekvieną mėnesį prie mokesčio už bendrabutį studentai turi sumokėti 2-3 litus už nuolat niokojamą turtą.

Bendrovės direktorius Mindaugas Jokimčius sakė, kad į bendrabutį dėl turto niokojimo policija kviečiama retai, nes tyrimas nepradedamas, jeigu patirta žala mažesnė nei 250 litų.

Pasiaiškinimuose – įžūlumo demonstravimas

„Bendrabutyje griežtai draudžiama rūkyti ir vartoti alkoholį. Alkoholio net kambaryje negalima laikyti. Bet mes nuolat studentų kambariuose randame tuščių butelių. Jie akiplėšiškai teigia, kad tai jų „butelių kolekcija“, - studentais piktinosi M. Jokimčius. – Pažiūrėtumėte, kokius pasiaiškinimus jie rašo. Tai puikiai parodo, koks yra jų požiūris ir sąmoningumas.“

Vos per du mėnesius įmonės direktorius turėjo surinkęs bemaž 50 studentų pasiaiškinimų pluoštą. Kai kurie iš jų būtų juokingi, jeigu neparodytų, kokie nepaklusnūs ir to nesigėdijantys yra kai kurie studentai.

Štai vieno iš studentų, pagauto rūkant koridoriuje, pasiaiškinimas: „Rūkiau koridoriuje, nes rūkančių žmonių imunitetas ligoms yra kur kas blogesnis. Žinant tai, nenuėjau rūkyti į balkoną, nes bijojau peršalti ir susirgęs eiti į paskaitas“.

„Jie yra ištrūkę iš tėvų globos ir siautėja. Išgėrę žmonės darosi agresyvūs, daužo stiklus, pro langus mėto daiktus“, - kalbėjo M. Jakimavičius.

Studentė: į kambarį brovėsi du kartus

Bendrabučio valdytojai džiaugiasi, kad universitete studijuojančių žmonių agresija bent jau kol kas neperaugo į smurtą. Jie neprisiminė nei vieno atvejo, kad per studentų išgertuves būtų sužaloti kiti studentai, būtų priekabiaujama.

Kalbinta Vilniaus Gedimino technikos universitete įstaigų vadybą ir finansų valdymą studijuojanti Ernesta sakė, kad nebijo gyventi bendrabutyje. 

„Gyvenu jau ketverius metus ir per tą laiką tik du kartus pasitaikė, kad girti studentai brautųsi į kambarį. Bet šiaip nėra taip baisu. Bent ketvirtas aukštas, kuriame gyvenu, yra ramesnis. Daugiau girtuokliaujančių yra viršutiniuose aukštuose“, - pastebėjimais pasidalijo mergina.

Vienintelis kovos su bendrabučio turtą niokojančiais studentais būdas – įspėjimai. Gavę du įspėjimus studentai yra svarstomi universitete ir gali būti pašalinti iš bendrabučio.

Vieta bendrovės „Economus“ valdomo bendrabučio dviviečiame kambaryje kainuoja 160 litų, triviečiame – 170 litų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Zita Voitiulevičiūtė
(115)
(0)
(22)

Komentarai (48)

Susijusios žymos: