Atskleistos kai kurios istorijos detalės apie į VU sistemą įsilaužusį studentą  (9)

Vilniaus universitetas (VU) šykšti informacijos apie aprašytą istoriją, kada studentas pusę metų sau ir draugams keitė dėstytojų įvertinimus. VU „paslaptis“ socialiniame tinkle „Facebook“ atskleidė Matematikos ir informatikos fakulteto (MIF) dėstytoja Aušra Maldeikienė.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-04-13 Atskleistos kai kurios istorijos detalės apie į VU sistemą įsilaužusį studentą  (9)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

VU studentas Justinas V., kuriam dėl akademinių skolų grėsė pašalinimas iš valstybės finansuojamos vietos universitete, savo kompiuteriu sugebėjo prisijungti prie dėstytojų administruojamos informacinės sistemos ir sau bei kitiems studentams pakeisdavo jų įvertinimus. Vilniaus misto apylinkės teismo sprendimu, nesąžiningas studentas turės sumokėti 8060 Lt baudą, iš jo buvo konfiskuotas kompiuterio sisteminis blokas.

VU apie skandalingą atvejį informaciją dozuoja.

„Bet koks bandymas neteisėtai įgyti geresnį įvertinimą yra netoleruojamas. Kad studentas pasirinko tokį būdą, išties nemalonu, bet nuo to nėra apsaugoti nei bankai, nei universitetai, nei kitos institucijos. Nors informacinių technologijų saugumui universitete nuolat skiriamas didelis dėmesys, po šio įvykio imtasi specialių papildomų audito priemonių sistemos saugumui sustiprinti“, – teigiama VU pranešime apie šį įvykį.

VU atstovė Nijolė Bulotaitė patikslino, kad Justinas V. buvo pašalintas iš universiteto už nesąžiningą akademinį elgesį. Kiti 7 MIF studentai, kuriems jis VU turimais duomenimis keitė įvertinimo rezultatus, taip pat esą buvo pašalinti.

Informacijos neslėpė A. Maldeikienė

Daugiau aiškumo socialiniame tinkle „Facebook“ įnešė MIF dėstytoja ekonomistė A. Maldeikienė. Ji paskelbė, kad šis atvejis buvo pastebėtas ir išaiškintas MIF prieš daugiau nei pusantrų metų. Per tą laiką esą buvo imtasi visų priemonių, kad visi MIF studentams atlikti pakeitimai būtų išaiškinti ir atstatyti į tikruosius.

A. Maldeikienė tvirtina, kad įvykį ištyrė MIF darbuotojai, o ne Lietuvos kriminalinės policijos biuras ir Vilniaus apygardos prokuratūra. Teisėsauga apie įvykį esą sužinojo tik po atlikto tyrimo VU viduje ir jau gavo paruoštus visus duomenis apie atliktus nelegalius veiksmus.

Pasak A. Maldeikienės, teisėsauga tik įtariamųjų apklausų metu patvirtino pateiktus duomenis.

„Viskas buvo aišku jau vien todėl, kad fakultete vedama papildoma popierinė studentų įvertinimų apskaita (kuri padėjo aptikti pakeitimus) bei dėka visų dėstytojų, kurie laikosi VU reikalavimo pateikti atspausdintus ir pasirašytus žiniaraščius su įvertinimais. Šiuo metu visi MIF studentai, kurių įvertinimai buvo pakeisti, yra pašalinti iš VU už etikos ir sąžiningumo pažeidimą“, – tvirtina A. Maldeikienė.

Prieglobstį rado VGTU

Iš Vilniaus universiteto (VU) už akademinį nesąžiningumą išmestas ir už galimą sukčiavimą nuteistas Justinas V. aukštojo mokslo toliau siekia Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU).

Portalo delfi.lt žiniomis, Justinas V. VGTU Elektronikos fakultete studijuoja informacinių sistemų inžineriją.

VGTU atstovė Dovilė Aleksandravičienė teigė, kad universitetas „atvejų su neįvardintais konkrečiais asmenimis nekomentuoja“. Ji taip pat neatskleidė, ar universitetas imsis papildomų priemonių informacinių sistemų saugumui užtikrinti.

Pasak D. Aleksandravičienės, pirminį studentų priėmimą į aukštąsias mokyklas centralizuotai vykdo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti. „Mes privalome sudaryti lygias galimybes studijuoti visiems įstojusiems. Tiesa, studentas gali būti išbrauktas iš sąrašų, jeigu pažeidžia studijų nuostatuose numatytas taisykles“, – sakė D. Aleksandravičienė.

Kai kuriose šalyse nebepriimtų niekur?

„Ar išaiškėjus tokiam atvejui studentas turėtų būti šalinamas iš aukštosios mokyklos? Taip, manau, kad tai teisinga sankcija. Kitose šalyse esama ir griežtesnių praktikų: studentas nebepriimamas į tą pačią, o gal ir kitas aukštąsias mokyklas, eliminuojamas iš aukštojo mokslo sistemos. Vis dėlto abejočiau, ar Lietuvoje reikėtų taikyti tokias griežtas priemones. Visiems turėtų būti suteikta teisė pasitaisyti, tuo labiau klaidų padarius iš brandos ir sąmoningumo trūkumo“, – situaciją komentuoja naujasis Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Paulius Baltokas.

Pasak P. Baltoko, akademinis nesąžiningumas visų pirma yra vertybinė problema. Tuo LSS įsitikino prieš metus pirmąkart atlikusi specialų studentų tyrimą. Keturi iš penkių akademinio sąžiningumo tyrime dalyvavusių studentų yra linkę elgtis nesąžiningai – tokia dalis tų, kuriems sukčiavimas aukštojoje mokykloje atrodo galbūt negražus, tačiau įprastas dalykas.

„Manau, kad padėtį pakeisti galime dirbdami kartu – būtina į sąmoningumo skatinimo procesą įtraukti aukštųjų mokyklų administracijas, dėstytojus, studentų atstovus. Tačiau vertybės keičiasi lėtai ir sunkiai, todėl ne mažiau svarbu yra užtikrinti efektyvų prevencinių mechanizmų veikimą ir garsiai kalbėtis apie atvejus, kai šie nepasiteisina“, – sako pašnekovas.

P. Baltoko teigimu, aukštosiose mokyklose jau dabar numatytos priemonės kovai su nesąžiningumu: plagiatą padedančios nustatyti duomenų bazės, rašto darbų vertinimo komisijos, galų gale, etikos kodeksai, kurie dažnoje aukštojoje egzistuoja tik teoriniame lygmenyje, o ne praktikoje. LSS vadovas tvirtina, kad VU studento įsilaužimas į duomenų bazę atskleidė sistemos spragą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(10)
(1)
(-1)

Komentarai (9)