Ar reikės lietuvių kalbą pritaikyti beraščiams?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Unikali durnaropė 2013-05-28 01:46
Na aš gal pridursiu, kad beraščio žmogaus ir vertybės papuvusios tuo pačiu. O žmogus, kuris negerbia savo kalbos, nevertas ir pats jokios pagarbos.
faktas 2013-05-28 01:50
Viena iš IQ vertinimo dalių yra būtent verbalinė. Mintys yra tiesiogiai susijusios su kalba.
Importial 2013-05-28 01:56
Lietuvisku rasmenu nereikalauju. Beveik idealus variantas - taisyklinga sintakse, tiksliai sudeti skyrybos zenklai, kas padeda susigaudyti skaitytojui bei teisingai interpretuot. (Buna, kad ir nosiniu raidziu nebuvimas lietuviu kalboje pernesa visiskai kita reiksme ir prasideda zodziu zaidimai.) Kiek pazistu programuotoju (pats toks), daugelis ju moka taisyklingai rasyti ir reiksti mintis. Kadangi vienas pagrindiniu darbo reikalavimu yra efektyvus ir greitas komunikavimas tiek verbal, tiek rasytiniu lygiu, nemoketi taisyklingai reiksti mintis yra didele kliutis. Visi uzsienio specialistai, su kuriais palaikau kontaktus, puikiai moka rasyti angliskai ir neiskelia nebutu problemu. Kitaip tariant - tikras profesionalas niekada nesugalvos priekaistaut del to, ka vargu, ar pakeis. Jis tiesiog ims ir patobules toje subsrityje. (Imkit mane ir skaitykit. Ir bauskit uz liet. simboliu nebuvima.)
MrT 2013-05-28 02:02
Vis tiek pasikartosiu, jog sintaksė nėra ekvivalentu minčių kokybei. Na neišmoko žmogus sintaksės, jam tai neatrodė svarbu ir tuo tarpu užsiiminėjo kitais dalykais. Kodėl dabar norite 'nurašyti' jų mintis. Vienas smegenų pusrutulis yra labiau atsakingas už rašybą, o kitas už skaičiavimą. Esu kalbėjęs su daug protingų matematikų, fizikų, kurių rašyba tikrai silpnoka, bet man niekada neapsiverstu liežuvis jų pavadinti kvailais.
Tommis 2013-05-28 02:27
gal ir neturėtų, bet tikrai yra - argi dažnai suklystam, apie žmogaus išsilavinimą spręsdami iš jo rašto? Bet kokiam įrankiui valdyti reikalingas intelektas, ir kuo įrankis sudėtingesnis, tuo daugiau žinių reikia norint juo pasinaudoti. Kokia nauda varnai iš kompo? - ji ir be jo soti ir laiminga. Va todėl varnos ir įrodinėja, kad varnelės ir nosinės ant raidžių nereikalingos - nes nemoka jomis pasinaudoti!
MrT 2013-05-28 02:59
Aš visuomet stengiuosi rašyti taisyklingai, bet jeigu vertinčiau žmones pagal tai, kaip jie rašo, tikrai daug prarasčiau. Tik žinokit, jog beraščių yra tokių, iki kurių intelekto daug kam dar toli, ir aš nežadu praleisti progos išklausyti tokio žmogaus minties. Čia peikiate beraščių komentarus, bet tie raštingieji, pralaimėję diskusiją, pradeda prie gramatikos prisikabinėti. Kai žmogus neturi ką pasakyti protingo tai ir prasideda blevyzgos, kas rašo gražiai, kas kreivai. Vėl pasikartosiu: svarbu išsakyta mintis. P.S. išsakiau savo požiūrį, o tu man pasiūlei eiti išsimiegoti. Kur dabar tavo "entelektas"? Kalbi apie prasmę, bet net žmonių nuomones gerbti nesugebi. Žiūri tik iš savo varpinės ir kitokios nuomonės matyti nenori. Gėda.
Shinigami 2013-05-28 07:55
Man tu iš šių pezalų visai ne atrodai protingas Kiek metu dabartinei Lietuvių kalbai? 50? Nes Lietuvių kalba egzistavusi prieš 200 - 500 ar dar seniau yra visiškai kitokia nei dabar. Geriau sakyti, kalba keičiasi su kiekviena karta. Viskas kas nesikeičia - tai tik jos pavadinimas. Kultūra? Kas dabar laikosi prieš kelis šimtus metu buvusios Lietuvių kultūros? Drabužiai iš užsienio, muzika, filmai, knygos iš užsienio. Viskas yra atkeliave iš užsienio. Kad ir kultūros paveldo saugotojai. Sako, o kokia kultūrinė vertybė, bet pamiršta, kad ta kultūrinė vertybė prieš daug metu atrodė visai kitaip. Nes pasikeitus madai prieš šimta ar du šimtus metu, ji buvo uždriebta didelių storių špakliaus ir dar papildomų sienų pristatyta. Tiek kalba, tiek kultūra keičiasi su besikeičiančių gyvenimo budu ir dar labiau su skirtingomis kartomis. Kiekviena karta susikuria savo kalbą ir savo kultūra. Tai nėra objektai įkalti į akmenį. Kalba ir kultūra gyvi dalykai kurie pastoviai keičiasi ir prisitaiko prie naujų laikų ir naujų gyvenimo sąlygų. O tie kurie nesugeba prisitaikyti ir yra atsilikę su mažu IQ.
Paprastas_zmogus 2013-05-28 08:03
Wow... Jei jau nusišikt, tai ką čia su tokiu ir bekalbėt... Labai jau sudėtinga tokiam žmogui pagarbą jausti ir rodyti su juo kalbant..
Paprastas_zmogus 2013-05-28 08:13
Pagal tavo suvokimą, patriotas tai toks žmogus, kuris niekada nekeliauja, niekada nesidomi kitomis šalimis ir vartoja tik lietuvišką produktą Sutik, kad čia jau super kvailai skamba... Aš tą "žmogus yra niekas" matau truputį kitaip, bet panašiai. Žmogus, kuris negerbia savo šalies, savo tautybės, savo istorijos, yra lyg vyras, kuris gyvena su moterimi kurios nekenčia - jis negerbia tos moters, bet labiausiai negerbia savęs. Ir pagarbos iš kitų nevertas.
Shinigami 2013-05-28 08:22
Sudėtinga su bet kuo kalbėtis kurio yra kitokios pažiūros. Jei tokio paprasto dalyko nesuvoki.... Nes su tavimi taip pat sunku kalbėtis ir įtikinti. O dabar dar atsakyk kas yra lietuvis? Ar žemaičiai lietuviai? http://lt.wikipedia.org/wiki/%C5%BDemai%C4%8Diai patys žemaičiai save laiko atskira tauta su atskira kalba ir atskira kultūra. Lietuvių kalba ir kultūra nėra jų. Tik aukštaičiai yra lietuviai, o visi kiti yra kiti su savomis kalbomis, kultūromis ir papročiais. Kaip ir Dzūkai, Suvalkai ir visi kiti kurie nėra aukštaičiai, nėra lietuviai. Ir jie visi turi savo kalbą ir kultūra. P.S. Lietuviškai kalba ir rašo ne tik lietuviai, bet ir kitu šalių gyventojai atvykę į Lietuva gyventi ir bandantys išmokti lietuvių kalbą.
Sloth 2013-05-28 08:27
MrT, galiu tau pasakyti, kad kuo daugiau keliauji, tuo labiau esi patriotiškas. Kaip ir minėjai, keliaudamas pamatai kitas kultūras, kitas tautas, supranti panašumą tarp jų, kad žmonės visur panašūs ir pan. BET, lygiai taip pat suvoki, kad visgi nuo jų visų esi ir gan skirtingas - turi išimtinę lietuvio žymę, kuri padaro tave unikaliu. Tai nėra politinė organizacija, tai yra kultūra, tavo "background", tai yra tai, kas tave padarė tavimi, tokiu - koks esi. Ir to negerbti yra kvaila. Patriotiškumas visų pirma yra savo šaknų gerbimas, o negerbdamas savo šaknų, savo šalies, kalbos ir kultūros negerbi ir savęs paties. Nes galų gale kiekvienas iš mūsų esame tos šalies, kalbos ir kultūros apraiškos. Iš kitos pusės, kiek teko sutikti backpack'erių kelionių metu, dauguma jų buvo nusiteikę patriotiškai. Ir būna labai apmaudu, kai paklausi žmogaus apie jo paties kultūrą, ir jis negali deramai atsakyti, tokio žmogaus belieka gailėtis, nes tas žmogus daug praranda. Diskusijos, kurių metu gali lyginti skirtingų šalių papročius pabrėžiant panašumus ir skirtumus, kai jos vyksta multi-kultūrinėje terpėje - vienos smagiausių. To Shinigami, Visų pirma reiktų skirti, kas yra kalba, ir kas yra dialektas. Tada gal ir tokių kraštutinių palyginimų nereiks išvedinėti.
sub 2013-05-28 08:45
Pats tu nepraktiškas, ir tik parodai kad nemoki Lietuvių rašybos ir dar skatini neLietuviškumą. Kas tau yra žmogau. Toks gudrus esi, trokšti laisvės nuo kalbos, o ne nu osavo įsitikinimų, bet jei nemoki abėcėlės tai rašyk nerašęs ant tos klaviatūros. Geros kokybės filmai rodomi kino teatruose lietuviškai arba su geros kokybės titrais. Tuo labiau instukcijomis, ten kur jos yra Lietuviškos, ten dažniausiai be klaidų būna viskas išversta. Tik senose plytose nėra LT raidžių. Net išmanieji turi visas nosines ir šžūė. O tuo labiau kompiuteriai. Mūsų raštas, kalba yra mūsų kultūra. Esmė ne tame, kad žinutės rašomos šveplai, o tame kad viešoje erdvėje daugiau šveplių, t.y. soc tinkluose, komentaruose ir t.t. Bendravimas tarp draugų sms žinutėm - čia ne problema, čia švepluojama nes taip patogiau ir greičiau. Bet viešojoje erdvėje derėtų nepamiršti kaip teisingai rašyti ir kalbėti Lietuviškai. Tas šveplus tekstas - tai tik tingėjimo padarinys.
c_ulrich 2013-05-28 08:50
Kalba tarnauja žmogui, o ne žmogus kalbai ir normalu kad kalba keičiasi, evoliucionuoja. Patiko Neil deGrasse Tyson komentaras: http://imgur.com/gallery/e0RAh
Shinigami 2013-05-28 08:50
1) Mane unikaliu padaro ir nepatriotiškumas. Aš negerbiu ne savo šalies, o tavo šalies. Nes aš save visu pirma laikau pasauliečių, o ne lietuvių. Kad gimiau Lietuvoje - tai tik nevykęs atsitiktinumas. Kuris mano nuomonės neklausė. Visu antra aš gimiau ne Lietuvoje, o CCCR. Bet komunizmas man taip pat nepatinka. 2) Reikia gailėtis ir žmogaus kurio paklausi apie programavimą, o jis net nežino kas tai yra ir su kuo yra valgomas. Kitaip sakant galima gailėtis visų, nes visi yra skirtingi ir niekas visko nežino ir visų įsitikinimai yra skirtingi. Tad nėra ko primėtinėti savo asmeninių pažiūrų kitiem. Ir pagal savo netolerantiškumą ir trumparegiškumą vertinti kitus. 3) Visu pirma reikia skaityti pateiktus linkus. Žemaičiai patys išsikovojo, kad jų kalba butu pripažinta atskira ir savarankiška kalba. O ne butu vadinamas lietuvių kalbos dialektu. Dialekto terminą išsigalvojo gobšus dėdės kurie sugalvoja prie savęs prijungti svetimas tautas pavadinę jas savo kalbos dialektu.
Sloth 2013-05-28 09:05
1. Nekomentuosiu, nes tai tavo subjektyvi nuomonė, ir dėl jos man nei šilta, nei šalta. 2. Tai nėra mano trumparegiškas primetinėjimas. Aš atpasakojau mintis įvairių keliautojų, su kuriais teko susidurti. Esmė tame, kad žmonės negerbiantys savo kultūros yra ne tai, kad negerbiami savo šalyje, bet ir žmonėms iš kitų valstybių dažniausiai jų yra gaila. Ir tai nėra mano asmeninės pažiūros. Palyginimas su programavimu, tai nors iš juoko mirk. Programavimas - profesija, o ne žmogaus aplinka. Programavimas nepadarė manęs tuo, kas esu dabar, jis nėra įspaustas į mano tėvų ir senelių gyvenimus. Mūsų kultūra - mūsų aplinka. Nežinoti savo kultūros, tolygu nežinoti kokioje gatvėje gyveni, kas tave supa. 3. Pats esu žemaitis, todėl man gali nepasakot apie žemaičių kalbos savitumą ir kultūrinį savotiškumą. Kuris vienaip ar kitaip, yra ginčytinas dalykas. Man geriau pateik nuorodas su įrodymais, kad suvalkiečiai ir dzūkai turi atskiras kalbas, kad tai yra atskiros visiškai skirtingos tautos. Pagal tavo logiką, Londone ir Liverpoolyje ko gero taipogi gyvena skirtingos tautos, mat kalba šiek tiek skiriasi.
sub 2013-05-28 09:49
Su kompiuteriais problema ta, kad daug kas nežino kaip vienu metu rašyti ir simbolius ir lietuviškas raides. Čia gelbėja dešinieji alt+ctrl ir alt+shift. Na, o gimtos kalbos mokėjimas ir taisyklingas jos naudojimas visiškai netrukdo keliauti, domėtis kitomis šalimis, kultūromis, istorijomis. Netaisiklingas gimtos kalbos naudojimas tinginio padarinys. Dar tas šveplavimas, tai į jį galima užmerkt akis, nes jis naudojamas greitesniam bendravimui, nors nevisada gali suprast kas norėta pasakyti. Labiausiai nervuoja tie: tejp, atejsi ir pan. Ir kartais atrodo, kad tai tampa mada. Mažvaikių moda.
Edmundas 2013-05-28 09:54
Ponai, manau, kad einame pačiu primityviausiu keliu: juk visada lengviau orientuotis į mažiau raštingą daugumą. Kai kurie dalykai labai susiję su disciplina, jei neverti mokytis, dirbti, tai ir rezultato nebus. Pamenu 1995-1996 brandos egzaminų programą, išties buvo ką veikti. O kas dabar? Tik kažkoks seilėtas samprotavimo rašinys su palikta galimybe išlaikyti net bukiausiems. Todėl kartelę visada keliame kuo aukščiau - bus daugiau raštingesnių žmonių. Beje, rašau iš iPad, bet tai netrukdo laikytis taisyklių.
Chronas 2013-05-28 10:56
Ak, jūs "kalbos revoliucionieriai" Galit švepluodami taukšt ką tik norit, bet realybės nepakeisit: kalbos nemokėjimas yra lygu nemokėjimui naudotis stalo įrankiais. Bent jau linksnius išmokit (taip, - tą dviženklio IQ antrokų reikalą, kietuoliai), nes beskaitant nosines įnagininke, susidaro įspūdis, jog ėdat rankom.
Anth0ny 2013-05-28 14:59
O tu, žmogau, padėjai nors vienam tokiam raupsuotajam išmokti rašyti? Keliems iš jų padėjai užlipti į žinių kalną, o ne degraduojant nusiristi į bedugnę ir dar akmenim užmėtyti?
Thorn 2013-05-28 16:33
Raštingumas yra kaip kostiumas - brangu ir nepraktiška. Treningai geriau