Egzaminų psichozė: abiturientų nervai neatlaiko, ekspertai siūlo keisti egzaminavimo tvarką

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kukulis 2013-06-10 10:50
Manau reikia keisti ne egzaminu tvarka, bet moksleivius ruosti ne tik konkreciam egzaminui bet ir psichologiskai. Panikuoja, stresuoja ar alpsta toli grazu ne visi, taciau tiesa kad tas stresavimas tikrai ne i nauda. As savo egzaminus laikiau lygiai pries 10 metu. laikiau 4 valstybinius ir viena mokyklini. Nebuvo absoliuciai jokio streso, nes buvau psichologiskai pasiruoses ir puikiai suvokiau savo realias galimybes. Neapkroviau saves jokiais papildomais rupesciais ir svarstymais, ar abejonemis. Ateinu i egzamina, atsakau i tai, ka zinau, viena karta perskaitau, issitaisau klaidas ir mano egzaminas tuo baigiasi. Netrinu suolo 3 valandas, jeigu man uztenka dvieju. Na ir rezultatai nebuvo prasti - zemiausias fizika - 80, auksciausias matematika - 96... Taip kad dabar laikantiems ir ateityje laikysiantiems linkiu ramybes ir maziau streso. Patikekit, laikydami egzaminus universitetuose, abituros egzus prisiminsit su sypsena ir nostalgija
Arthuras 2013-06-10 11:00
O koks dar stresas gali būt universitete? Duoda vieną perlaikymą, jei vėl neišlaikai - eini kartot to dalyko kurso. O apie abitūros egzaminus... Labiausiai stresuoja tie, kurie pretenduoja į 90+. Visiems kitiems vienodai rodo.
immortallt 2013-06-10 12:14
Yra viena pagrindinė grandis, kuri protą knisa - mokytojai, kurie norėdami parodyti savo galią, gasdina tais egzaminais. Nei aš, nei brolis (šįmet laikė), nesinervinom per tuos egzus. O šiaip jei esi durnas, tai niekas nepadės.
rokend 2013-06-10 13:54
Pučia burbulą iš nieko, nėra ten ko stresuot. Aplinkiniai galvoja, kad jie stresuoja, tai ir patys abiturientai pradeda tuo tikėt. Įstos į universitetą, dirbs 100 kartų daugiau ir nesuks galvos.
Pypkiu 2013-06-10 13:58
požiūris durnas sukurtas, kad būtinai reikia universiteto. jūs čia visi kalti -_-
šakės 2013-06-10 15:11
Gyvenimas ne pagalvėm apmuštas - bus dar ne viena ir ne dvi stresinės situacijos, kai reikės galva pasinaudot čia ir dabar su rimtomis pasekmėmis. Geriau mokyklose mokytų, kaip valdyti stresą. Bet, deja, realybė tokia, kad būtų dar 1 pamoka, kurios niekas nelankytų.
Arthuras 2013-06-10 15:30
Jei manai, kad stresą gali išmokyti valdyti kitas žmogus, ar to galima išmokti pasiskaičius literatūros - mano nuomone, klysti. Tai gali padaryt tik pats žmogus.
Sloth 2013-06-10 15:46
Kuo toliau, tuo labiau šiltnamio sąlygomis auga, tai ir verkia po to, kai susiduria su pirmu rimtesniu dalyku, kuris priklauso tik nuo jų, o ne nuo tėvelių. Nėra egzaminai sunkūs visiškai. Sugebėjau išlaikyti visus egzaminus labai gerai, nors jiems visai nesiruošiau. Ir tokių buvo tikrai nemažai. Tai mano galva yra didelė mūsų švietimo problema - egzaminai privalo būti sunkūs. Jei yra nemaža grandis, kuri sugeba išlaikyti gerai visai nesiruošus - tai reiškia švietimo sistemos klaidą. Kuo didesnė ir platesnė skalė - tuo realiau pasiskirstys mokiniai pagal sugebėjimus, realiau suvoks savo pačių galimybes. Kuo labiau lengvinsime egzaminus - tuo daugiau atsiras nesusipratusių ir manančių, kad yra pajėgus studijuoti tikrai sunkius dalykus. Tuo daugiau turėsime univeruose laiką prastūmusių ir veltui išnaudojusių valstybines lėšas, jei jie sugebės dar ir pabaigt, tuomet bus dar daugiau nekvalifikuotų "specialistų". Aš būčiau vienareikšmiškai už egzaminų sunkinimą. Bet, tuo pačiu šviečiant mokinius, kad egzaminai nėra kažkoks baubas ir vienintelis kelias gyvenime. Taipogi reiktų nuolatos tikrint mokytojus, kurie egzaminais gąsdina mokinius. Atsimenu tikrai nemažai turėjome mokytojų, kurie nuolatos mokiniams į galvą kišdavo, kad jei prastai išlaikysi, tai niekur neįstosi, o neturint aukštojo vienintelis pasirinkimas gyvenime bus skinti braškes svetur. Deja, bet tą sunku suvaldyti, kadangi mokyklos ir mokytojai yra suinteresuoti palaikyti kuo aukštesnius brandos egzaminų rezultatus, nes nuo to priklauso mokymo įstaigos prestižas. Užburtas ratas.
Tas_pac 2013-06-10 19:52
Man tai nulis panikos, šiandien buvo istorijos egzaminas, tai valanda ankščiau išėjau nes norėjau pavalgyti prieš sporto salę, kiek surinkau, tiek sutinkau.
Arthuras 2013-06-10 20:01
Spjauti į egzaminus ir tuo girtis - irgi nėra gerai. Aš asmeniškai nestresuoju iki egzamino absoliučiai. Bet lengvas stresas per egzaminą yra gerai, bent man - suaktyvėja smegenys, padarai viską, ką sugebi. Jei nueini su nusiteikimu "nusispjaut", dažnai rezultatai būna prastesni.
punktyras 2013-06-10 20:43
Bet pačiam išradinėti dviratį ir gal pasiduoti tokių pačių dviratininkų įtikinėjimams dar labiau neverta.
FtBall 2013-06-10 22:16
Aš manau priešingai - svarbiau yra vertinti gebėjimus, nei žinias.
šakės 2013-06-10 22:16
Aišku gali išmokyti. Kodėl ne? Tik kaip ir visuose dalykuose, reikia ir pačiam praktikuotis pritaikyti išmoktą teoriją.
FtBall 2013-06-11 00:57
Čia tinka įterpt žodį "Meditacija"?
Sloth 2013-06-11 06:47
Sutinku, aš iš esmės tą ir turėjau omeny. Egzaminai turėtų koncentruotis į sugebėjimą interpretuoti ir analizuoti, bei kitus gebėjimus, o ne konkrečias žinias. Bet kaip žinia didžioji dalis abiturientų viską tiesiog iškala, todėl jiems bet koks sąlygos pakeitimas nuo normos tampa dideliu iššūkiu. Tokiu atveju, vertinant gebėjimus, o ne žinias, didžiajai daliai žmonių egzaminai iš esmės pasirodytų didesnis iššūkis.