Reformos gairės: nemokamo mokslo neliks?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Verslininkas 2013-09-04 12:46
Gal pirmiausiai reiketu dagyvent iki anglijos pragyvenimo lygio ka? o paskui galvoti kaip padaryt taip kaip anglijoj... juokdariai nu
Shinigami 2013-09-04 14:56
Lietuvai tai netiks. Nes Kiek pas mus dirbančių ir uždirbančiu daugiau nei 4500 lt? Spėju ne daug. Todėl realiai niekas paskolų ir negražins. O kaip sugaudyti tuos kurie išvažiuos dirbti į užsienį? Nes patys geriausi kurie ir turi daugiausiai šansu uždirbti daugiau nei 4500 lt emigruoja. Todėl studentu pagausės ir už visus teks valstybei mokėti. Nors valstybė ir taip neturi pinigų.
Simplicity 2013-09-04 15:15
http://www.15min.lt/naujiena/verslas/ka ... z2dvOq9pgQ O jei rimtai, tai 4500 litų į rankas (6000Lt ant poperiaus) yra nereali suma, nes statistinis darbuotojas teuždirba 1500 litų. Pagal tokius planus visi mokysis už dyką, nes norint pasiekti 6000 litų atlyginimą reikės labai ilgai dirbti, arba keliskart devalvuoti litą. Pats aukštasis mokslas Lietuvoje jau tiek devalvuotas, kad turėti aukštojo diplomą yra savaime suprantamas dalykas (vos ne tas pats, kas turėti vidurinės atestatą). Be jo jau net prekybos agentu neįsidarbinsi...
faktas 2013-09-04 15:33
Statistiškai žmonės daugiau uždirba nei 1'500 Lt, nes labai didelė dalis nemoka mokesčių, gauna dvigubus atlyginimus ir pan. Mieste išgyventi už 1'500 Lt gali tik nuomodamas bendrabučio tipo vieno kambario butuką arba gyvendamas su tėvais. Bet ir tai nieko nesusitaupysi. Dėl lietuvių požiūrio į mokesčius studijų paskolų nereikėtų grąžinti net ir tiems, kurie realiai gaus 5'000 Lt.
vvv2 2013-09-04 15:49
- Manau kad laisvos bendrosios rinkos sąjungos nariams turėtų būti ir bendrų gerbūvio (išsivystymo?) kėlimo programų, o ne vien tik geri keliai aplink Baltijos jūrą..
deivec 2013-09-04 20:46
Anglišką sistemą jis vadina investicija į mokslą ir švietimą, kurios tikslas nėra atgauti pinigus: tai galima traktuoti kaip valstybės dotaciją. TAI BLIAMBA !!!!! DAR KAZKAM KYLA ABEJONIU KAD MOKSLAS TURI BUTI PRIORITETAS VALSTYBEJE...TAIP SU MUSU VAGIU MENTALITETU IR SIUOMETINEMIS VALSTYBES PAJAMOMIS...TAI BEVEIK NEIMANOMA...BET PRIE TO GALIMA EITI PALAIPSNIUI..... NU BET KADANGI MUMS 23 METU NEUZTENKA...TAI MANAU NIEKADA NETURESIME STABILIOS SVIETIMO SISTEMOS. KITAS REIKALAS.AR TURESIME TIEK "PROTINGU" ZMONIU...JEIGU STUDIJUOS BELEKAS...VISI BUS DIPLOMUOTI....TAI KAIP DARBDAVYS REALIAI ATSIRINKS...KUR ZMOGUS GALI TIK AMATA DARYTI...KUR GALI VADOVAUTI...KURTI IR PAN. ECH. TA MUSU VALSTYBE.... REIKIA PIRMA SVIESTI ZMONES...UGDYTI..KAD VALSTYBEJE ATSIDURTU DAUGUMA PRTINGU ZMONIU T.Y. VALDZIOJE. O DABAR PVZ. PAVALKIS....KOKS IS JOS SVIETIMO MINISTRAS...BAUGU DAROSI KAI JIS PRAKALBA APIE REFORMAS
Skywalker 2013-09-05 09:59
Tokiu atvėju manau labiau apsimokės studijuoti užsienyje. Ir pigiau... Be to kas gi grįš dirbti po tokio dalyko į Lietuvą? Patys su savo reformom tik dar labiau stumia emigruoti, o patys verkia dėl emigrantų skaičiaus.
loggo 2013-09-05 14:12
Ok. Kol kas aukstasis mokslas yra finansuojamas is bendru mokesciu rinkliavu. Jei norite ivesti sistema, kur kiekvienas zmogus ima paskola ir ja po to grazina, prasome atitinkamai sumaznti mokescius. Antra, jei "statistinis lietuvis" gauna 1.5-2 tukst. litu i rankas, tai kokio velnio jam tas aukstasis mokslas? Kokios superines kvalifikacijos reikia 1.5-2k litams per menesi? Cia blin, tipinis lietuviskas idiotizmas.
Sljder 2013-09-06 08:47
Aš stosiu į palaikančių šią sistemą pusę (jeigu tokių yra). Visų pirma tai kaip garantija, kad aukštasis mokslas bus (ar bent turėtų būti) naudingas. Tik reiktų dalį naštos perkelti ant aukštojų mokyklų pečių, kad ir pastarosios būtų suinteresuotos, kad jų studentai uždirbtų tuos pinigus. Kitas dalykas - suma. Nemanau, kad kas siūlys Lietuvai 4500Lt į rankas ribą ir ji tikrai būtų sumažinta pvz., iki 2500Lt į rankas. Be to paskolos mokestis galėtų būti progresinis.
sielinas 2013-09-06 10:17
Gaunu paskolą, baigiu mokslus, išvažiuoju į Ispaniją nelegaliai apelsinų skinti ir paskolos niekada negrąžinu. Sistema tikrai auksinė.
Sljder 2013-09-06 11:33
Jeigu gausi normalų išsilavinimą, čia galėsi uždirbt 2x daugiau nei Ispanijoje nelegaliai skindamas apelsinus tai visiškai nematau logikos tau ten važiuot.
sielinas 2013-09-06 13:03
Ką turėjai galvoje: Gausi išsilavinimą ar pats savo pastangomis įgysi? Labai nesistengdamas tą išsilavinimą (t.y. diplomą) gausi, tik klausimas kuo skiriasi diplomas nuo to kuris baigė dešimtukais ir nuo to kuris baigė penketukais. Koks procentas lenkti nugaros išvažiuoja dabar ir koks procentas išvažiuos tada kai bet kas galės mokytis pasiėmęs paskolą. Valstybė suteiks galimybę bet kokiam kvankui baigti universitetą ir pati padengs paskolas. Gudrūs nuslėpas pajamas, o idiotai neuždirbs tiek. Ne lietuviškam mąstymui tokios sistemos. Pirma pakeičiam mąstymą, kad gavus reikia atidirbti, o ne laukti kol kas pateiks ant lėkštutės. Ir nesutinku dėl paskolų be grąžinimo. Jei esi lochas tai ir voliokis liūne.
Sljder 2013-09-06 14:59
Tai išsprendžiama labai paprastai: negražinimo atveju dalį paskolos dengia aukštoji mokykla kuri bus suinteresuota tave gerai išmokyti. Kitas aspektas - penketukininkai kurie norės mokytis nemokamai ir po to nieko neuždirbt, turės teisę būti išspirti už nepažangumą tokiu atveju liepiant susimokėt visą sumą. Suku link ten, kad pažangus studentas būtų paruošiamas pakankamai gerai, kad jam nekiltų noro nelegaliai apelsinus skinti. Nepažangūs gautų susimokėt visą sumą patys, o universitetai ir kolegijos būtų suinteresuoti studijų kokybe.
Xdmin 2013-09-06 19:18
, problema yra, kad per daug sudo reikia ismokti. Ismoksti formules, nesupranti ka reiskia, ir gauni 10 (kai kurie pirmunai butent taip ir daro - iskala). Jei surpasi ka ta formule reiskia, nedaug islosi, nes neturesi kur jos pritaikyti jau po pirmo atsiskaitymo. Ir ja pamirsi. Ir viskas. Visos tavo zinios, kurias "kaupei" 1,2,3 kurse bus pasimirsusios, gausi diploma ir pamirsi ka 4 kurse veikei. As nekalbu kad pamirsi viska, nieko nebesuvoksi, bet tai, kam skyrei didziausia dali ( abejotino naudingumo formuliu nagrinejime) tiesiog isgaruos.