JAV ambasada laukia studentų idėjų tvarios aukštosios mokyklos aplinkos projektų konkursui  (0)

JAV ambasada kartu su Architektūros fondu bei informaciniu portalu Technologijos.lt skelbia pirmąjį tvarios aukštosios mokyklos aplinkos (angl. Sustainable Campus) projektų konkursą. Bet kurios aukštosios ar aukštesniosios mokyklos studentų komanda gali teikti projektus, kuriais įgyvendinamos ekologinės pusiausvyros išlaikymo bei efektyvaus energijos naudojimo idėjos ir sprendimai aukštųjų mokyklų pastatuose, studentų bendrabučiuose ar artimiausioje kaimynystėje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-02-06 JAV ambasada laukia studentų idėjų tvarios aukštosios mokyklos aplinkos projektų konkursui  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

DĖMESIO! Laiko dalyvauti JAV Ambasados paskelbtame tvarios aukštosios mokyklos aplinkos projektų konkurse dar yra: galutinis idėjų pateikimo terminas: balandžio 1-oji diena.

JAV ambasada finansuos iki dešimties atrinktų projektų įgyvendinimą ir kartu su studentais ieškos projektų partnerių, padės informuoti visuomenę apie rezultatus.

„Šiuo konkursu mes siekiame paskatinti inovacijas ir įgalinti studentus kurti akademinės bendruomenės ryšius su vietiniu verslu. Laukiame visų idėjų – nuo technologinių sprendimų iki kompleksinių projektų, kuriuose bendradarbiautų daugiau partnerių!“ sakė JAV ambasados laikinasis reikalų patikėtinis Robert Silberstein.

Architektūros fondo tarybos narė Andrė Baldišiūtė teigia, kad tokie konkursai labai reikalingi. „Tai bus puikus akstinas išbandyti žinias ir idėjas realiuose sprendimuose – studentų kūrybiškumas bus išbandomas praktiškai. O svarbiausia, kad bus skatinamas indėlis bendruomenės labui,“ sakė architektė, konkurso komisijos narė.

Projektais turi būti siūlomi realių jau egzistuojančios infrastruktūros problemų sprendimai ar patobulinimai. Konkursui tinkamų idėjų pobūdis labai platus – nuo eksperimentinės technologijos išbandymo iki žinomumo didinimo akcijų organizavimo. Paraiškas registruoti galima iki balandžio 1 d.

Pateiktus projektus vertins ekspertų komisija. Pirmajame etape komisija atsižvelgs į idėjų inovatyvumą, originalumą bei įgyvendinimo galimybes. Nesudėtingi projektai, kurių biudžetas neviršys 2500 JAV dolerių, bus finansuojami jau po šio įvertinimo. Kompleksiniai ir/arba didelio finansavimo reikalaujantys projektai bus svarstomi antrajame vertinimo etape. Laimėtojai paaiškės gegužės mėnesį ir tikimasi, kad projektai bus įgyvendinti iki šių metų pabaigos.

Visą informaciją apie konkursą, vertinimo kriterijus ir paraiškų pateikimo instrukcijas galima rasti http://goo.gl/jcgBRq.

Kokia panašių konkursų patirtis JAV?

Pats konkursas remiasi patirtimi, sukaupta įgyvendinant panašias iniciatyvas JAV. Jungtinėse Amerikos Valstijose verslo įmonės, ne pelno siekiančios organizacijos ir atskirų regionų vyriausybės atstovai jau ne vienerius metus įsitikina akivaizdžia nauda, kurią suteikia investicijos į energijos efektyvumą didinančias technologijas - jos taupo energijai skiriamas išlaidas, kurias galima vėliau panaudoti kitoms reikmėms. Norėdami kilstelėti energijos efektyvumo didinimui reikalingas investicijas į dar aukštesnį lygmenį, įvairių organizacijų atstovai prisideda prie novatorišką mąstymą skatinančių iniciatyvų, kurios įtraukia visos šalies studentus į JAV Energijos Departamento organizuojamą konkursą "Better Buildings Case Competition".

JAV kasmet vykstantis konkursas "Better Buildings Case Competition" gyvuoja jau trečiuosius metus iš eilės. Jo metu naujosios kartos inžinieriams ir verslininkams metamas iššūkis sukurti naujus praktiškai naudingus būdus, kaip sumažinti energijos nuostolius ir padidinti komercinių pastatų efektyvumą. Pritaikydamos realaus pasaulio situacijas ir sukauptus duomenis, skirtingų universitetų komandos vysto kūrybiškus sprendimus, kurių pagalba būtų galima spręsti energijos panaudojimo efektyvumo užtikrinimo problemas, ir kuriuos platesniu mastu atkartoti galėtų tiek privataus sektoriaus organizacijos, tiek visos valstybės ar regioninės vyriausybės institucijos. Iki šiandien universitetų komandos yra sukūrusios ir pristačiusios 66 energijos efektyvumo sprendimus, kurie yra pritaikomi daugiau kaip 21 verslo įmonėje, organizacijoje ar valstybės institucijoje. 

Greta to, jog nauda suteikiama realiems partneriams, tokie konkursai studentus paskatina mokytis ir pagerina akademinius rezultatus. Kurdami savo idėjas, studentai įgyja įgūdžių, būtinų norint siekti karjeros švariosios energetikos srityje. Studentai taip pat įgyja vertingos patirties ir išmoksta kaip dirbti komandoje, peržengiant ribas tarp mokymosi universitete ir žinių pritaikymo pramonėje.

Atsižvelgiant į tokio masto poveikį, nenuostabu, jog šis JAV konkurso variantas kiekvienais metais vis plečiasi. Šiais metais jame dalyvavo 30 universitetų studentų komandų, kurias sudarė virš 230 studentų - šis skaičius yra daugiau kaip dvigubai didesnis lyginant su praėjusiais metais.  Šioms komandoms teko spręsti šešias sudėtingas energijos efektyvumo problemas.

Laimėjusios komandos sukūrė skirtingu mastu pritaikomą, tvarią ir replikavimo galimybėmis pasižyminčią energetikos duomenų surinkimo ir valdymo strategiją, skirtą visuomeninės paskirties pastatams (MIT institutas ir Yale universitetas); sukūrė kainos požiūriu efektyvų saulės energijos energijos panaudojimą skatinančios programos strategiją, skirtą komunalinių paslaugų įmonėms (Kolumbijos ir Yale universitetai); taip pat sukūrė restoranams skirtą verslo strategiją, pagal kurią įdiegiami energijos panaudojimo efektyvumą gerinantys sprendimai, sukurti atsižvelgiant į  sudėtingus nuosavybės, investicijų ir vadybos aspektus (Harvardo ir Carnegie Mellon universitetai).

JAV "Better Buildings Case Competition" konkursas taip pat aktyviai padeda siekti Prezidento Obamos iškelto tikslo - padidinti komercinių ir pramoninių pastatų energijos panaudojimo efektyvumą 20-čia procentų per ateinančius 10 metų. Lietuvoje JAV Ambasados paskelbtas tvarios aukštosios mokyklos aplinkos projektų konkursas yra pirmoji tokio tipo iniciatyva.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: