Įvertino paauglių rašto darbus: viskas dar baisiau nei buvo galima tikėtis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Atk 2015-02-17 21:47
Rusų kalba gali plačiausiai perduoti viską, ji labai turi daug atspalvių, kurių neturi jokia kita kalba. Pavyzdžiui lietuviškai liūdesys, o rūsų kalba yra skorb, pečal, grust'. Ir kiekvienas žodis turi kitokią truputi prasmę, o lietuviškas tik vieną, na gal dar sielvartas, bet čia kaip pavyzdį, gal pavyzdys ir nevykęs. Arba pavyzdžiui vardas Antanas ir viskas ir reikia visą laiką ilgai pilnu vardu kvieti. O rūsų kalboje gali būti Ekaterina, bet sutrumpintai galima vadinti Katia, arba Nikolai, o sutrumpintai, kad greičiau būtų, Kolia. Vasiljev, o sutrumpintai - Vasia. Aleksandr, o sutrumpintai Saša.
Kilgoras Trautas 2015-02-17 22:48
Aš pilnai sutinku, kad lietuvių kalba įdomi graži ir t.t., bet ar nebūtu galima ja šiek tiek liberalizuoti leisti daugiau laisvės ir už tai nesmerkti. Kinai juk turi ir supaprastinta kalbos rašybos variantą. Ąžuolas ar ažuolas juk netaps klevu, bet nepatogumas bendraujant sms ir panašiai. Nesakau, kad reikia įvedinėti naujus paprastintu taisyklių rinkinius, bet paprasčiausiai nereikia būti labai jau giežtiems. Kalba nėra lituanistu nuosavybė, kalba tiek pat priklauso ir tiems kurie ja rašo be nosinių. Kita problema. Jei mes norime, kad lietuvių kalba kuo ilgiau gyvuotu, reikia, kad ja kalbėtu kuo daugiau žmonių, ar ne taip? Dabar vyksta stipri globalizacija ir to pasekoje kuriasi mišrios šeimos. Tokiu atveju, vaikui ar kitakalbiui šeimos nariui kas būtu lengviau išmokti vaizduoklis ar monitorius, printeris ar spausdintuvas, mėnesių pavadinimai lietuviški ar tarpautiniai? IMHO Jei mes jos ne liberalizuosime, nemodernizuosime, Lietuvių kalba gali likti graži, negyva muziejinė vertybė.
Kilgoras Trautas 2015-02-17 23:00
ėėėė, tik nereikia, tepalas, aliejus, alyva = maslo, dar pabandyk Anyksčių šilelį į rusu kalba išversti . Be to tavo pavyzdys netinkamas dar pamiršai liudesys, graudumas, graudulys, gedėjimas. Taip, kad kiekviena kalba turi savų niuansu.
UTF16 2015-02-18 00:28
Blogam šokėjui ir lubos trukdo... O man asmeniškai svarbi suprantama, o ne kažkokiems imigrantams paprasta kalba.