Kinijos „gaokao“ baisybės: neišlaikei egzamino – esi pasmerktas  (4)

Baigiamieji egzaminai baugina daugelį moksleivių. Bet Kinijoje, kurioje baigiamąjį egzaminą kasmet laiko milijonai moksleivių, stresas peržengia visas ribas. Kai kurie jaunuoliai verčiau renkasi savižudybę, todėl šią problemą imta spręsti originaliu būdu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Egzaminai Kinijoje nulemia moksleivių ateitį. Neišlaikysi – sudie bet kokiai karjerai. Vienas kinų posakis byloja, kad „gaokao“, arba baigiamojo egzamino, metu mokiniai lyg dešimties tūkstančių arklių kaimenė veržiasi per tiltą, suręstą iš vieno rąsto.

Monstriškasis „gaokao“ egzaminas, trunkantis 9 valandas, Kinijos moksleivių laukia birželio pradžioje. Dėl to mokiniai šį mėnesį praminė juoduoju.

Jie juokauja, kad šio egzamino sukeliamos įtampos pakaktų „išsinerti iš odos dėl nuovargio“.

„Gaokao“ egzamino rezultatas yra vienintelis kriterijus, kuriuo remiasi Kinijos universitetai priimdami naujus studentus. Todėl šis egzaminas yra lemiamas kinų gyvenime.

Kinijoje patekti į universitetą ypač svarbu.

Šioje valstybėje, kuri pasaulyje garsėja pigiais darbuotojais, universitetas dažnai yra vienintelis kelias į šviesią ateitį. Artėjant egzaminui, mokinių tėvai visoje šalyje keliauja melstis į šventyklas, o pareigūnai bando suuosti, kas ketina sukčiauti.

Įvairūs asmenys streso apimtiems mokiniams parduoda laisvų rankų įrangą ir kitokias elektronines priemones, galinčias padėti nepastebimai sukčiauti per egzaminą.

Kasmet iš gyvenimo pasitraukia ne vienas streso ir nuovargio pakirstas moksleivis.

Iki egzamino liko dar mėnuo, o Hebėjaus provincijos Hengšujaus miesto antrojoje vidurinėje mokykloje jau nusižudė du moksleiviai.

Oficialiuose pranešimuose skelbiama, kad Hengšujaus miesto antroji vidurinė mokykla yra viena geriausių Kinijoje. Ji garsėja griežtu akademiniu režimu.

Šios mokyklos moksleiviai kasdien keliasi apie 5 val. 30 min. ir mokosi iki pat išnaktų, maždaug 22 val. 10 min. Panaši situacija yra visoje šalyje.

Siekdama išvengti daugiau savižudybių, mokykla tarsi kalėjime įrengė grotas viršutiniuose pastato aukštuose, kad mokiniai negalėtų iššokti per balkoną.

Kitos mokyklos Kinijoje taip pat bando įvairiais būdais malšinti įtampą, kurią jaučia moksleiviai, – samdo psichoterapeutus, rengia pagalvių mūšius ar šokius.

Maža to, vietos valdžia prašo statybininkų netriukšmauti naktimis, kad mokiniai galėtų išsimiegoti.

Liūdnos pasekmės, kurias sukelia stresas dėl „gaokao“ egzamino, niekam ne paslaptis. Prieš dvejus metus pasipylė reikalavimai pakeisti priėmimo į universitetus sistemą, nes savižudybių skaičius smarkiai išaugo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(57)
(5)
(52)

Komentarai (4)