Sveiko maisto reforma Lenkijos mokyklose: mokiniai įtūžę, verslininkai bėga kaip iš skęstančio laivo

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Che 2015-09-12 21:55
Jeigu nevalgysit mėsos, riebalų ir padmiriausit, eisit iš proto dėl kilogramų, tai ir būsit rachito ir visokio skorbuto kamuojami. Plius, jeigu badmiriausit jūsų atieties kartos nusilps tiek fiziškai tiek ir protiškai. Ir dar neaišku kokie tikslai šio "sveiko badmiriavimo" kulto, kurį, kaip sveiką dalyką "nustatė mokslininkai"
Kadras 2015-09-12 22:55
Tai pas mus slamsto mokyklose, jau kokia 10 metu nepardavineja... Tiesa druska ir pipru draudimo tai nera
Shinigami 2015-09-13 08:13
Čia juk vakaru valstybė, o ne Šiaurės Korėja. Tai kaip jie aiškina žmogaus laisvių ir laisvo pasirinkimo pažeidinėjimą? Man visiškai nepatinka dalykai kurie varžo asmens pasirinkimo laisves. Ir jam nurodinėja kaip reikia gyventi (ką valgyti, kaip rengtis ir t.t.). Todėl tikrai nepritariu tokiam diktatoriniam sprendimui.
Chronas 2015-09-13 12:34
?
Shinigami 2015-09-13 13:11
Ką čia tu kakoji?
moo 2015-09-13 13:46
O ar nevaržo paauglių draudimas rūkyti, gerti, imti greituosius kreditus, vieniems šlaistytis naktį, vertimas mokytis ir t.t. ir pan.? O gal manai, kad čipsai ir kola yra tie laisvės atributai, be kurių vaikas mokykloje jausis nevisaverčiu? O gal manai, kad junk food yra visai nekenksminga?
Vytax 2015-09-13 13:49
Tikriausiai Lenkija šioje srityje nelabai skiriasi nuo mūsų. Ten tikriausiai irgi lygiai taip pat prieš keliolika metų mokyklose maistą pradėjo tiekti ir gaminti privačios kompanijos. O šios atrenkamos valstybiniuose konkursuose pagal mažiausios kainos kriterijų. Ir visa tai labai pablogino maisto kokybę mokyklose. Jei senesnėse mokyklų valgyklose virėjos vaikų nesuvalgytą puskilogramį dešrelių parsinešdavo į namus, pašerdavo kokį nors šunį. Tai dabar privačios kompanijos tas dešreles tiesiog sumala, prideda kažkiek žuvies, prideda nesuvalgytos duonos džiūvėsių, viską suklijuoja dideliu kiekiu krakmolo ir taip sekančią dieną patiekiami šitaip paruošti žuvies kotletai. Juk valgyti žuvį sveika, tiesa? Efektyvumas irgi pasiektas, juk nė gramo maisto nebėra išmetama. Tik po viso šito maistas nėra nei skanus, nei sveikas, tik labai pigus. Šitai matydamos valstybinės institucijos pradeda nepailsdamos leisti visokiausius normatyvus, standartines maisto receptūras ir t.t. Bet tai neduoda jokio rezultato. Nes nepastatysi prie kiekvieno kotleto inspektoriaus kuris sukontroliuotų kiek ir ko ten sudedama. Pradeda kištis į pačių mokinių gyvenimą ir drausti visokiausius užkandžius pačiose mokyklose. Tai irgi neduos rezultato. O mokiniai savo ruožtu nevalgo neskanaus maisto. Ir niekada to nedarys. Jie geriau mokykloje liks nevalgę, prisikimš pilną skrandį maisto namuose iš pat ryto ir dar daugiau vakare grįžę iš mokyklos. Šitaip ir atsiranda mokinių nutukimas.
Shinigami 2015-09-13 15:37
moo 2015-09-13 15:47
Spėju garuose.
Chronas 2015-09-13 16:29
Juk neuždraudė vaikams nusipirkti mėgėja (ar tik ne su ta mintim čia ir šakojies prieš tokį sprandimą, šelmi tu ) O kol kas - turi rankas, berniuk
Shinigami 2015-09-13 16:33
Greičiau vaikai užmirš kad mokykla turi valgykla. Nei atvirkščiai.
moo 2015-09-13 16:46
Standartizuokime bulvių košę, tada pakalbėsime apie palyginamąją analizę ir tyrimus. Kaip pastebėjo Chronas, skonis ir sveikumas (kokybė) yra pakankamai individualu. Šiaip, negi savo vaikus valgydini junk'u?
Shinigami 2015-09-14 06:14
Tai aš ir sakau, ar mes jau į Šiaurės Korėja persikėlėme gyventi, kad viską reikia standartizuoti ir žmonėms nurodinėti kaip jiems tvarkyti savo asmeninį gyvenimą? Tai mes jau diktatūra užsiiminėsim?
vytautas50 2015-09-14 08:58
moo 2015-09-14 09:48
Tamsta man papriekaištavai, kad aš remiuosi "tikėjimu". Jei nori mokslinio pagrindimo, reikia standartizuoti bulvių košę su kotletukais ir daryti palyginamąją analizę su traškučiais ir kola Garantuoju, kad galima pagaminti sveikesnę košę nei yra standartinio brand'o traškučiai. Jei rimčiau, standartizavimas yra visiškai visur ir visose srityse. Pvz. pagal PSO normalus organizmo poreikis druskai yra 230-460 mg per dieną http://www.who.int/dietphysicalactivity ... n-2007.pdf. Čipsų pakelis (įvairiai, žinoma) turi apie 200. Panašiai ir su cukrumi.
sub 2015-09-14 17:00
Kas sakė, kad visa mėsa bloga? Tai turbūt nuo mažens buvo maitinamas riebia mėsa, arba lašiniais, kas buvo populiaru, tad nieko keisto kad vyreni žmonės, turintys kaimus ar sodus, daugelis turi ansvorio. Bet yra liesa mėsa, kaip vištiena, kalakutiena, dar geriau žvėriena ar kita paukštiena. Kiaušinis - super dalykas, tik deja, jame tik baltymas naudingas o trynys nieko gero, kas valgo daug kiaušinių su neišimtais tryniais - tai va jums padidėjusio cholesterolio priežastis. + cukrus prisideda prie to, na colos dažnas vartojimas taip pat. Nzn, kaip jums, bet man skanu daržovės, ne tokios kokios valgyklose, o tokios kur už kelis eurus restorane gali įsigyti, su grūdais, su riešutais, pagardintos alyvuogių aliejumi ir/arba sojų padažu. Maistinga ir skanu. Vienžo, manau per didelis sąmyšis sukeltas dėl maisto mokyklose, suprantama nuo pirmų klasių pradėt litrais gerti colą - nieko gero, bet visi kas turi pinigų perka ir geria. Jei tai būtų 2 ltr. per mėnesį/du - sąkyčiau norma, bet vaikai šį saldų gėrimą tiesiog, galima sakyti, tiesiog cisternomis išsiurbia. Tokie įstatymai, nuostatos, gal ir geri, bet prieštarauja vakarų vertybėms, kur žmogus renkasi ką nori, kur turi laisvą žodį ir laisvą sprendimą. Taigi dėl savo vaikų turi spręsti tėvai, o kad kažkokiems verslininkams kad nepalanku - tai visiškai px, nes jie ti ksavo verslo žiūri, o kas sh. parduoda dzin.
Shinigami 2015-09-14 17:18
Būtent. Tokios nuostatos prieštarauja laisvam pasirinkimui. Gyvename tik viena karta, todėl nenorių ėsti to ko mano šuo net ne ėstu. Net Coca cola nekenkia. Kenkia tik didelis jos kiekis. O vaikai jos nusipirkti gali tik tiek kiek tėvai duos pinigų.