Į unikalią mokyklą vaikai klampoja miško takais ir brūzgynais  (2)

Šešiasdešimt mažųjų vilniečių kiekvieną rytą į mokyklą pėdina per mišką ir ūkininkų laukus. Nesvarbu, kokie orai: turistų rūbais apsirūpinę vilniečių vaikai drąsiai bando pasiekti mokyklą. Prieš tai dar – pusvalandžio kelionė su sodininkais sausakimšu autobusu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekvienam mokiniui kelionė į mokyklą atsieina po 45 eurus per mėnesį, nes rajono ir miesto savivaldybės šį būrį vilniečių mėto lyg karštą bulvę. Ankstyvas rytas Žalgirio gatvės Vilniujeautobusų stotelėje. Į eilutę rikiuojasi vaikai. Po 15 minučių jų čia bus jau visas būrys. Visi iš vienos mokyklos, tačiau iš skirtingų miesto rajonų. Tėvai paskubomis išlaipina mažamečius. Kol tėvai dar tik pakeliui į darbus, jų atžalos jau grūsis į reisinį autobusą, vežantį į rajone esančias Skirgiškes – maždaug 20 kilometrų nuo Vilniaus. Kažkur ten laukuose, pasiklydusi tarp miškų, stovi Vilniaus Valdorfo Žalioji mokykla. Šią pasistatė patys tėvai kartu su mokytojais, nes jie tiki, kad mokslai gamtos apsuptyje turi kitą vertę. Patys ją ir valdo, be direktorių ar savininkų.

Kasmet – vis daugiau

Tačiau tai turi ir savo kainą. Mažųjų vilniečių kelionė iki pat mokyklos truks mažiausiai valandą, nes pusvalandį teks keliauti pėsčiomis. Kelionė į mokyklą vienam mokiniui kainuoja beveik 50 eurų per mėnesį, nes nei rajono, nei miesto valdžia nenori dotuoti išlaidų. Į vieną sodininkams skirtą autobusą visa mokykla, žinoma, netilptų. Tad daliai mokinių tenka važiuoti antruoju autobusu. Šis pajuda 15 minučių vėliau, kai dauguma vilniečių jau pradeda darbą. Kartu su mažamečiais vaikais į autobusus bando įsigrūsti ir sodininkai. Daugumą jų visai ne pikti ir jau priprato rytais matyti čiauškančius keleivius. Tiesa, kelionės atgal jiems kartais būna sunkesnės – reikia derlių parsivežti. Taip kiekvieną rytą apie 60 vaikų iš Vilniaus keliauja į mokyklą. Kitais metais jų bus dar daugiau, nes kasmet mokykla pasipildo po klasę. Dar 20 vaikų mokyklą pasiekia savarankiškai.

Atgal tenka keliauti ir patamsyje

Po pusvalandžio kelionės rajono autobusu, mažųjų vilniečių laukia dar du kilometrai žygio mišku ir laukais iki mokyklos. Lrytas.lt lydėjo mažamečius nuo Žalgirio stotelės iki pat mokyklos suolo. Neteko matyti nei vieno paniurusio. Tiesa, tą rytą oras pasitaikė gražus. Vilniaus Valdorfo Žaliosios mokyklos mokiniai kelionę į mokyklą vadina gamtos pažinimo pamoka. „Jiems ši kelionė į mokyklą – tikras džiaugsmas. Dėl to mes neturime jokių problemų ar nusiskundimų. Juk čia taip gražu“, – sako mokyklos mokytoja Virginija Grigaravičienė. Kai kurias kelias susiaurėja iki miško takelio, nes vaikai jau žino, kur trumpiausias kelias. Tad kartais tenka brautis ir per brūzgynus. Mokinių apranga rodo – tam visi pasiruošę. Norint pasiekti mokyklą, reikia pereiti ir ūkininkams priklausančią pievą. Takelis jau išmintas, o ūkininkai, sako, jau nepyksta. Čia pat ganosi karvės, arkliai. O kaip mažamečiai klampoja per sniegą ar brenda per pažliugusius kelius? „Nėra blogo oro – tik bloga apranga“, – išgirstu seną tiesą. Tiesa, vakarais vaikams, kurie lieka ilgiau, per mišką tenka jau eiti su žibintuvėliu rankose. Po kelionės laukais ir miškais mokiniai tupia valgyti košės. Diena čia prasideda nuo pusryčių.

Išlaidos kelionei – didelės

Tačiau tėvams tokios kelionės atsieina brangiai. Kelionė autobusu mažamečiams per mėnesį kainuoja 46 eurus. Mokiniai jau išmoko vairuotojui atiduoti 1,27 euro įlipant ir tiek pat išlipant. Palyginimui, mieste pradinių klasių mokiniai visus metus važinėja viešuoju transportu už dešimt eurų. Ne mėnesį, bet visus metus. Tiesa, dešimties metų nesulaukusiems Valdorfo Žaliosios mokyklos mokiniams bilietas kainuoja 64 centus, o vyresni moka tiek pat, kiek suaugusieji – 1,27 euro. Per metus vyresniam vaikui kelionė į mokyklą atsieina 411 eurų. O dar daugiau nei 100 eurų per mėnesį kainuoja mokykla. Trečdalis šeimų į šią mokyklą leidžia daugiau nei vieną vaiką, tad išlaidos slegia tėvų pečius.

Nežino, kas turi pasirūpinti


Tad tėvai kartu su mokytojais klebeno tiek miesto, tiek rajono savivaldybių duris. Bet valdininkai mokinius mėto lyg karštą bulvę.

„Čia juk miesto vaikai, tad miesto savivaldybė jais ir turi pasirūpinti“, – jie išgirsta rajono savivaldybėje.

„Bet juk mokykla veikia rajone. Vadinasi, rajono savivaldybė turėtų dotuoti jų kelionę į mokyklą“, – skamba atsakymas Vilniaus savivaldybėje.

Apie geltonuosius autobusus Valdorfo Žaliosios mokyklos mokiniai net nesvajoja. Jais vežiojami rajono vaikai, o čia juk miestiečiai.

„Taip atsitiko galbūt todėl, kad tokių atvejų dar nėra buvę. Yra vaikų, važinėjančių iš rajono į miestą, o ne atvirkščiai“, – pastebėjo mokyklos mokytoja V.Grigaravičienė.

Sako, kad ir taip padarė daug


„Pagal Transporto lengvatų įstatymą pravažiavimo kainos miesto vaikams tikrai negalime kompensuoti“, – lrytas.lt sakė Vilniaus rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Alina Jalovik.

Pasak jos, kompensacija priklausytų tik tada, jei vaikai būtų registruoti rajone. Tačiau jie juk vilniečiai.
Rajono valdininkai sako ir taip jau atsižvelgę į kai kuriuos prašymus, pavyzdžiui, šiek tiek pratęsė autobuso maršrutą, pakeitė autobuso tvarkaraštį, pritaikė nedidelė nuolaidą bilietams.

Tačiau daugiau padėti vaikams esą neleidžia įstatymas.

Miestas rajono vaikams – dosnesnis


Tačiau Vilniaus savivaldybė mano, kad rajono valdžia elgiasi šiek tiek negarbingai.

„Mes kompensuojame keliones į miesto mokyklas rajono vaikams net iki 40 kilometrų. Tad rajono savivaldybė turėtų kompensuoti keliones į rajoną ir miesto vaikams“, – sakė Vilniaus savivaldybės Švietimo organizavimo poskyrio vedėjas Julius Skestenis.

Jis taip pat minėjo Transporto lengvatos įstatymą, kuriame parašyta, kad keliones turi kompensuoti ta savivaldybė, kurioje registruota mokykla. Vilniaus Valdorfo Žalioji mokykla registruota rajone.

„Tad rajono valdžia privalo kompensuoti visas jų išlaidas“, – priėjo išvadą valdininkas.

O geltonieji autobusiukai? Šiuos skirsto Švietimo ir mokslo ministerija, bet miesto vaikams jie nepriklauso.

Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo pagalbos skyriaus vyresnysis specialistas Rimvydas Mockevičius sako, kad abi savivaldybės yra teisios.

„Kompensavimas priklauso iki artimiausios mokyklos, bet tėvai pasirinko tolimesnę mokyklą. Tad savivaldybės nieko nepažeidė“, – teigė valdininkas.

Gamtos apsuptyje besimokantys Valdorfo Žaliosios mokiniai gali viltis, kad žiemą kelias į mokyklą bus bent jau praklampojamas, o jų tėvai – kad vieną dieną valdininkai nemėtys problemos lyg karštos bulvės.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Marius Jokūbaitis
(18)
(0)
(18)

Komentarai (2)