Lietuvoje išseko vyrų resursai: į pagalbą kviečiamos moterys  (2)

Šiandien vieningai sutariama, kad viena didžiausių IT sektoriaus problemų Lietuvoje – kompetentingų šios srities specialistų trūkumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešime žiniasklaidai teigiama, kad ieškant būdų, kaip verslui patenkinti nuolat augantį IT darbuotojų poreikį, Lietuvoje siekiama IT specialybėmis sudominti daugiau moterų.

Visame pasaulyje minint kompiuterių mokslo pradininkės Ados Lovelace gimimo dieną, asociacija „Infobalt“ kartu su partneriais subūrė IT sektoriaus profesionales kartu ieškoti idėjų, kaip paskatinti daugiau moterų rinktis IT kaip studijų ir karjeros kelią.

IT rinkoje – mažiau nei trečdalis moterų

„2018 m. šalies IT rinkai reikės jau penkiaženklio žmonių skaičiaus, todėl IT srityje yra didžiulis neišnaudotas potencialas. Dėl to atsirado poreikis suburti didžiausią patirtį IT industrijoje sukaupusių moterų tinklą, kurio atstovės turi daug vertingos patirties ir gali ne tik įkvėpti daugiau moterų rinktis IT karjerą, bet ir kokybiškai įvardinti esamas problemas bei galimus jų sprendimo būdus“, – teigia asociacijos „Infobalt“ vykdomasis direktorius Paulius Vertelka.

Prie moterų tinklo sukūrimo prisijungė ir nacionalinė iniciatyva „Moterys ir technologijos“. Pasak iniciatyvos vadovės Vilmos Misiukonienės, tyrimai atskleidžia, kad Europoje iš 1000 bakalauro studijas baigiančių merginų tik 29 iš jų įgyja informacinių ir komunikacinių technologijų išsilavinimą ir tik 4 iš jų ilgainiui pradeda dirbti IT sektoriuje.

„Tyrimai atskleidžia, kad IT kompanijose dirba tik apie 30 proc. moterų, o jeigu kalbame apie technines pozicijas, šis skaičius sumažėja iki 16 proc. Nors savaime tai nėra problema, mūsų IT pramonėje trūksta įvairovės, kūrybiškumo bei skirtingų požiūrių, todėl moterys turi daugybę galimybių siekti karjeros šioje srityje“, – teigia V. Misiukonienė.

Trūksta motyvacijos ir drąsos

Pirmojo iniciatyvos renginio metu pirmiausia buvo ieškoma priežasčių, kodėl IT srityje yra kur kas mažiau moterų nei vyrų. Kaip vieną didžiausių kliūčių, atbaidančių moteris nuo technologijų, IT profesijų atstovės įvardino susiformavusius stereotipus ir išankstinį nusiteikimą – moterys dažnai nesiryžta siekti karjeros IT srityje, nes pesimistiškai vertina savo galimybes.

TEO LT Aplikacijų valdymo padalinio vadovė Lina Strelkauskienė renginio dalyvėms pristatė TEO LT atlikto tyrimo „Technologijos ant aukštakulnių“ rezultatus. „Bendrovės technologiniuose padaliniuose dirbančių moterų tyrimas parodė, kad karjeros IT siekiančios moterys iš tiesų susiduria su tam tikromis kliūtimis, tačiau viena didžiausių – jų pačių motyvacijos trūkumas“, – teigia L. Strelkauskienė.

Pasak L. Strelkauskienės, moterims trūksta drąsos pokyčiams – statistiškai toje pačioje vietoje jos dirba ilgiau nei vyrai. „Išanalizavę šių metų duomenis pastebėjome, kad vyrai horizontalią ar vertikalią karjerą padarė daugiau kaip keturis kartus dažniau nei moterys. Bendrovėje kol kas nėra moterų, užimančių IT architekčių, eksperčių ir didžiosios dalies vyresniųjų specialisčių pareigas“, – teigia L. Strelkauskienė.

Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad nepaisant to, jog IT sektoriuje yra bene geriausios galimybės derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus (lankstus darbo grafikas, galimybė dirbti nuotoliniu būdu ir prisidėti prie pasirinktų projektų), ši kliūtis kelti kompetenciją apklaustų moterų buvo įvardinta kaip viena didžiausių.

Ieškota būdų, kaip didinti moterų įsitraukimą

Jau pirmojo moterų susitikimo metu buvo ieškoma būdų, kaip didinti moterų įsitraukimą į IT: kaip ugdyti skaitmeninius mergaičių įgūdžius dar mokykloje, padėti merginoms planuoti karjerą IT srityje dar studijuojant ir didinti skaitmeninį šalies moterų verslumą.

Renginio dalyvės sutarė, kad bene svarbiausia šio moterų tinklo užduotis – daugiau kalbėti apie sėkmingą karjerą technologijų srityje padariusias moteris, viešinti jų sėkmės istorijas, nes tokie pavyzdžiai jaunoms ir savo kelio dar tik ieškančioms merginoms – pats didžiausias įkvėpimas.

IT profesijos atstovės taip pat sutarė, kad profesinis orientavimas turi prasidėti kuo anksčiau ir vykti tiek šeimoje, tiek mokykloje ir studijų įstaigoje. Taip pat būtina keisti pasenusias mokymo programas ir informacines technologijas įtraukti ir į kitų dalykų studijų programas.

Iniciatyva subūrė daug bendraminčių

Idėja suburti IT profesijos atstovių ir verslininkių tinklą sulaukė bendraminčių palaikymo – prie iniciatyvos prisijungė bendrovė TEO LT, „Barclays“ operacijų centras Lietuvoje ir jaunimo tinklas „Global Shapers Vilnius“.

„Esame įsitikinę, kad tik didžiausią patirtį sukaupusios IT profesionalės gali padėti įkvėpti kitas moteris. Šių moterų nuomonė ir įžvalgos geriausiai atspindi dabartines rinkos tendencijas ir poreikius bei skatina jaunimą rinktis tokį kelią. Džiaugiamės, kad pavyko suburti tiek moterų, norinčių ne tik pasidalinti savo sėkmingos karjeros IT patirtimi, bet ir siekiančių prisidėti skatinant į IT įtraukti ir kitas moteris, o dar smagiau tai, kad prie diskusijos apie lyčių lygiateisiškumą ir moterų įtraukimą į IT pamažu jungiasi ir vyriškosios lyties atstovai“, – teigia Žydrūnė Vitaitė, telekomunikacijų įmonės MAINSEC vadovė ir jaunimo tinklo „Global Shapers Vilnius“ narė.

Didinti moterų susidomėjimą IT specialybėmis taip pat panoro daugiau kaip 30 sėkmingų moterų, tarp kurių – „Vinted“ bendraįkūrėja Milda Mitkutė, pasidalinusi savo patirtimi kuriant skaitmeninį verslą ir „Barclays“ operacijų centro Lietuvoje Didžiųjų duomenų skyriaus vadovė Olga Lagun, papasakojusi savo sėkmės istoriją siekiant IT karjeros korporacijoje.

Organizatorių teigimu, renginys „Moterys@IT“ – puikus startas 2016 metais planuojamoms veikloms, kuriomis bus siekiama, kad moterų skaičius IT industrijoje pradėtų nuosekliai augti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(13)
(-7)

Komentarai (2)