Geidžiamiausi darbdaviai pataria: šią profesiją pasirinkę abiturientai tikrai gaus darbą  (25)

Prasidėjus priėmimui į aukštąsias mokyklas, Lietuvoje ne vienerius metus veikiančios ir į geidžiamiausių darbdavių sąrašus patenkančios užsienio bendrovės pasakė, kokia specialybė šiandien yra paklausiausia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Informacinių technologijų specialistų paklausa augs, o gabiems profesionalams darbo vieta beveik garantuota, – tą patvirtina ir agentūros „Investuok Lietuvoje“ pranešime cituojamas generalinis direktorius Mantas Katinas.

IT specialistų poreikis neišvengiamai augs

Lietuvos darbo biržos duomenimis, kasmet Darbo biržoje užsiregistruoja apie 4,5 tūkst. darbo negalinčių rasti absolventų, net 73 proc. iš jų – baigę socialinius mokslus. Tuo tarpu kvalifikuotų IT specialistų Lietuvoje veikiančios bendrovės „čia ir dabar“ įdarbintų apie 10 tūkst.

„Eurostat“ duomenimis, pernai net 47 proc. Lietuvos įmonių teigė patyrusios sunkumų ieškodamos trūkstamų IT specialistų. Panaši situacija ir daugelyje išsivysčiusių šalių: 38 proc. įmonių Europos Sąjungoje patiria IT specialistų trūkumą.

„Informacinių technologijų ir komunikacijos sektorius net tik pats sparčiai plečiasi, bet ir įsilieją į kitų sektorių plėtrą – sunku įsivaizduoti nors vieną verslo sektorių, kuriame technologijos nebūtų siejamos su to sektoriaus ateitimi ir sėkme. Dėl šių tendencijų gana drąsiai galima prognozuoti, kad nebus nė vienos verslo srities ir profesijos, nereikalaujančios technologijų išmanymo ir gebėjimo jas taikyti. Todėl informacines technologijas išmanančių specialistų poreikis ateityje tik augs“, – teigia užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas.

„Eurostat“ duomenimis, IT specialistai Lietuvoje sudaro vos 1,9 proc. visų dirbančiųjų ir pagal šį skaičių lenkiame tik Graikiją. Kaimyninėje Latvijoje šis skaičius siekia 2 proc., o Estijoje – 4,9 proc. Pagal šį rodiklį pirmauja Suomija, kurios darbo rinkoje IT specialistai sudaro 6,7 proc. Europos Sąjungos vidurkis – 3,7 proc. Ekspertų vertinimu, nuolat augančiame skaitmeninio verslo sektoriuje ateityje dirbs maždaug trečdalis visų dirbančiųjų, taigi IT specialistų poreikis neišvengiamai augs.

Užsienio investuotojai pataria

Į geidžiamiausių darbdavių sąrašus patenkančios bendrovės ateityje planuoja sukurti dar daugiau darbo vietų gabiems specialistams. Vien „Danske Bank“ Grupės IT paslaugų centras pasiruošęs įdarbinti 120 informacinių technologijų profesionalų. Beje, užsienio investuotojai nesibaido ir jaunų, mažiau darbo patirties turinčių specialistų.

„Informacinių technologijų studijų absolventai mūsų bendrovėje gali startuoti kaip tam tikrų IT sričių specialistai, toliau augti iki IT projektų, o dar vėliau – ir didelių programų vadovų. Tai jau priklauso nuo žmogaus karjeros planų ir ambicijų – mes nuolat ieškome talentingų, iššūkių nebijančių, studijas baigusių jaunų specialistų. Mūsų bendrovėje vyksta nuolatinis augimas – ne tik darbuotojų, bet ir suteikiamų paslaugų. Ieškome bei vertiname tiek patyrusius IT srities ekspertus, tiek jaunesniuosius specialistus, į kuriuose esame linkę investuoti“, – teigia IT paslaugų bendrovės „CSC Baltic“ generalinis direktorius Antanas Uršulis.

„Barclays“ operacijų centras ir „Danske Bank“ Grupės IT paslaugų centras jauniems – universitetą baigusiems ar jame dar tik besimokantiems – specialistams siūlo dalyvauti praktikos programose, po kurių sukuriamos galimybės įsidarbinti.

Tiesa, nevisi informacinių technologijų specialistai darbo rinkoje vienodai paklausūs. Jau ne vienerius metus darbdaviai aktyviai ieško visų programavimo kalbų programuotojų, debesijos, virtualizacijos inžinierių, „Unix“ specialistų, IT saugos specialistų.

Universitetai priims daugiau IT specialistų

Tenkinant darbo rinkos poreikius šiemet Vyriausybė valstybės finansavimą IT studijoms padidino 50 proc., o daugelis aukštųjų mokyklų paskelbė didinančios priėmimą į IT studijų programas. Tad galima tikėtis, kad aukštosios mokyklos parengs daugiau aukštos kvalifikacijos IT profesionalų. Tikimasi, kad augant specialistų poreikiui, valstybės finansavimas IT studijoms augs dar labiau.

Vyriausybės sprendimas priimtas planuojant ateities rinkos poreikius, atsižvelgiant į pastarųjų metų lietuviškų informacinių technologijų startuolių sėkmę bei augantį šalies informacinių technologijų sektorių. Sprendimui įtakos turėjo ir nuolat augantis užsienio IT bendrovių susidomėjimas Lietuva kaip investicijų lokacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(15)
(-3)

Komentarai (25)