Biologijos pratybų užduotis sukėlė tikrą audrą: pamokose „matuojamos" moterų kūno linijos!  (5)

Užduotį, esą galinčią padėti geriau išnagrinėti lytiškumo, dauginimosi ir vystymosi temas, devintokams skirtose biologijos pratybose išvydusi aktorė ir laidų vedėja Beata Tiškevič neslėpė pasipiktinimo. Pratybų autorius priekaištus atmeta ir ginasi norėjęs gero.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praeitais metais išleistoje mokymo priemonėje „Bios 9“ pateikta 12 skirtingų moterų figūrų ir prašoma išsirinkti patraukliausią ir nepatraukliausią, aptariami atlikto tyrimo, kuriuos paveikslėlius pasirinko vaikinai ir merginos, rezultatai, prašoma apibūdinti jų nurodytų nepatraukliausių ir patraukliausių figūrų bruožus.

Užduoties pabaigoje pateikiama ir informacija neva vaikinams labiau patinka moteriškų formų merginos, o „perkarusios atrodo nepatrauklios“.

Pataria puslapį išmesti į šiukšliadėžę

„Norėčiau, kad visos devintokų biologijos pamokos prasidėtų šito puslapio iš pratybų išplėšimu ir draugišku metimu į šiukšliadėžę, kalbėjimu apie tai, ką vertiname labiausiai žmonėse, už ką mylime savo artimus. Nežinau, kas šių pratybų autoriai, labai tikiuosi, kad jie kažkaip persidirbo ir jiems susisuko galva, bet dabar, apie tai rašydama, labai norėčiau juos pakratyti“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė B. Tiškevič.

Ji aiškino nesupranti, ką pratybose veikia kvailas puslapis, ir pasidalijo savo paauglystės prisiminimais.

„Merginos, taip noriu jums perduoti tą suvokimą, kurį turiu šiandien – aš jaučiuosi tokia mylinti ir mylima su viskuo viskuo, ką turiu ir ko neturiu. Gyvenimas yra ne apie tai. Tai – tik ribotų žmonių sapalionės, neleiskite joms jus nubraukti. Vaikinai, tikiuosi, jūs irgi suprantate, apie ką yra žmogus ir asmenybė“, – ragino aktorė.

Atvejis – ne vienetinis

Aktorė sakė aptariamą pratybų puslapį išvydusi socialiniame tinkle „Facebook“, vėliau nuoroda į jį pasidalijo ir viena sekėjų.

„Man dažnai atsiunčia tokius panašius dalykus ar pasakoja, ką mokytojai dėsto per pamokas. Pavyzdžiui, kad chemija – nelabai mergaitėms, jos nesupras. Žinoma, nesulaukiu žinučių, kaip viskas yra gerai, todėl negaliu objektyviai įvertinti, ar tai dažna, ar ne, tačiau gaila, kad tokių atvejų vis dar yra ir aš vis nustembu, kad yra. Ypač – pratybose. Tai yra labai keista“, – aiškino B. Tiškevič.

Tačiau ji džiaugiasi, kad pasidalijus komentaru „Facebook“ paskyroje, pavyko atkreipti dėmesį į šią mokomąją priemonę.

„Tik tokiu būdu – pastebėdami vieni kitus – mes daromės sąmoningesni, judame į priekį. Tik taip mes galime pajudėti iš šio praėjusio amžiaus taško. Man atrodo, kad nedera. Jauni žmonės turėtų būti mokomi atsižvelgti į savo vidines savybes, pliusus ir minusus, neskirstant gebėjimų į lytis. Ypač – neakcentuojant, kokia moterų figūra yra patraukli vyrams, o kokia – ne. Man atrodo, kad tai yra labai baisu“, – aiškino B. Tiškevič.

Jau kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją

Šią užduotį išvydusi Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė ir Klaipėdos m. sav. Šeimos tarybos pirmininkė Kristina Paulikė (pati auginanti 9-oką sūnų) jau kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją.

„Sulaukėme nemažai tėvų ir jaunų žmonių laiškų, kuriuose keliamas klausimas, ar ši pratybų užduotis yra etiška, ar neskatina patyčių ir ar neformuoja tam tikro požiūrio į moters kūną. Pavyzdžiui, pratybų puslapio apačioje paaiškinama, kad tyrimai rodo, jog „vaikinams labiau patinka moteriškų formų merginos, o perkarusios atrodo nepatrauklios“. Ką šiuo tekstu autoriai nori ištransliuoti? Galbūt jie norėjo padaryti „gerą“ darbą ir parodyti, kad visuomenėje kuriamas lieknumo standartas neveikia ir taip paskatinti „teisingą“ požiūrį, tačiau nepagalvojo, kad tokiu būdu formuojamas jau kitas supratimas, nuvertinantis per lieknas moteris.

Dar vienas klausimas, kodėl detalizuojami tik merginų kūnai, kodėl nedetalizuojami vaikinų? Mūsų sūnus devintokas mokosi iš kito vadovėlio, tačiau pažvelgęs į šią užduotį mano, kad ji inicijuotų klasėje savotiškas patyčias, berniukai garsiai pradėtų „matuoti“ mergaičių kūno dalis, prasidėtų pašaipos. Tikrai kliūtų „perkarusioms“ ir ne tik joms. Jam atrodo svarbiau kalbėti apie vidines žmogaus „proporcijas“, o ne išorines“.

Psichologiškai jautriems paaugliams – kūno linijų „matavimas“

K. Paulikė prisiminė, kad pati būdama tokio amžiaus turėjusi nemažą antsvorį, tad, jeigu būtų tekę spręsti tokią užduotį, mano, jaustųsi tikrai nejaukiai.

„Nesvarbu, kad kažkoks tyrimas rodo, jog apkūnesnės – patrauklesnės. Mane verstų raudonuoti vien toks kūno linijų „matavimas“, – tikino pašnekovė.

Pasak jos, laikas Švietimo ir mokslo ministerijai pradėti griežčiau vertinti vadovėlių ir pratybų turinio kokybę, nes tai jau tapo viena skaudžiausių mūsų švietimo sistemos problemų. K. Paulikė įsitikinusi, kad neišvengiamai būtina atlikti vadovėlių turinio vertinimo tyrimus.

„Manau, kad iš esmės tokios kūno dalių analizės yra ydingos. Juo labiau su paaugliais, kurie yra itin psichologiškai jautrūs“, – pridūrė ji.

K. Paulikė prisiminti ragino ir neseniai patvirtintą Sveikatos, lytiškumo ugdymo ir rengimo šeimai programą.

Aiškina, kad tai skirta valgymo sutrikimų prevencijai

Tačiau vienas aptariamų pratybų autorių Edvardas Baleišis aiškina nieko pikto omenyje neturėjęs. Maža to, jis pridūrė, kad iki trečiadienio, kai jo kūrinys imtas aptarinėti viešai, nė viena mokytoja ar mokinys dėl, galbūt, netinkamos užduoties nesikreipė.

Pasidalinkite su draugais
(3)
(16)
(-13)

Komentarai (5)