Švietimo sistemos grimasos: pradėta kalbėti apie jaunų specialistų įpareigojimą atidirbti paskirtose vietose  (18)

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė sako matanti pagrindo diskutuoti siūlymą specialistų trūkumo regionuose problemą spręsti studentus įpareigojant už nemokamas studijas atidirbti paskirtoje vietoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vienas iš žingsnių, kas yra numatyta Vyriausybės programoje ir ką sieksime realizuoti, tai kalbame apie nemokamas bakalauro studijas. Ir jeigu kalbame apie tai, kad išsilavinimą piliečiai gauna nemokamai, tada ta diskusija turi dar didesnio pagrindo“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė ministrė.

Ji pažymėjo, kad taip pat svarbu regionuose kurti trūkstamiems specialistams patrauklias darbo sąlygas. „Yra labai svarbu užtikrinti, kad būtų kuriamos darbo vietos, kad būtų patrauklūs atlyginimai, kad būtų patrauklios socialinės sąlygos – šitų instrumentų visa dermė ir yra būdas pritraukti specialistus į regionus“, – dėstė J.Petrauskienė.

Ministrė sakė nelaikanti išsilavinimo tik privačia asmens gėrybe. „Tikrai reikia diskutuoti, kaip tai padaryti. Švietimas ir išsilavinimas – ar tai yra viešoji gėrybė, ar tai yra privati gėrybė. Tikriausiai tai yra ir tai, ir tai“, – sakė ji. Paskyrimais po universiteto spręsti specialistų trūkumą regionuose Vyriausybei siūlo Lietuvos savivaldybių asociacija.

Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas teigia, kad regionuose juntamas gydytojų, architektų, statybininkų, ekonomistų, inžinierių ir net meno darbuotojų ar mokytojų poreikis. V.Mitrofanovas sako, kad valstybės lėšomis išsilavinimą įgiję asmenys galėtų būti siunčiami į regionus, pavyzdžiui, trejiems metams, tačiau būtų palikta galimybė ir grąžinti už studijas sumokėtus pinigus bei rinktis darbą patiems.

Savivaldybių asociacijos idėjos neatmeta ir premjeras bei vidaus reikalų ministras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai (18)