Kodėl net XXI a. piešimas yra privalomas egzaminas stojant į architektūros studijas? Ko nesugeba jokia programa ir ką suteikia paprastas pieštukas  ()

Nors jau senokai architektų brėžinių stalus pakeitė kompiuterinės programos, visgi būsimi specialistai iki šiol privalo išlaikyti stojamąjį egzaminą, kurio dalį sudaro ir piešimas paprasčiausiu pieštuku. Kauno technologijos universiteto Statybos ir architektūros fakulteto (KTU SAF) dėstytojai pastebi, kad piešimo sugebėjimai svarbūs ne dėl vizualizacijų kūrimo, ką puikiai atlieka kompiuterinės programos, o dėl erdvinio suvokimo lavinimo. Būtent šis įgūdis yra testuojamas ir stojamųjų egzaminų metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kad ir kokios būtų kompiuterinės programos, jos piešimo ranka nepakeis. Piešimo įgūdžių lavinimo tikslas – suformuoti aplinkos jausmą ir matymą, erdvės ir estetinį suvokimą. Pats kompiuteris su programomis – tai tik įrankis, kuriuo be elementariausių piešimo įgūdžių nesugebėsi tinkamai naudotis, nors ir žinodamas visas jo funkcijas. Piešimas – tai visas mąstymo procesas“, – tikino KTU SAF dėstytojas Tadas Žebrauskas.

Laiko išmokti elgtis ir mąstyti su pieštuku rankoje taip, kad išlaikytum stojamąjį egzaminą į architektūros studijas, pasak dėstytojo, kiekvienam reikia skirtingai.

„Viskas realiai priklauso nuo moksleivio motyvacijos ir įdedamo darbo. Jei jis labai nori, stengiasi ir turi gerą mokytoją, pasiruošti įmanoma ir per keletą mėnesių, bet teks dirbti vos ne kiekvieną dieną. Jei piešimui laiko skirsite porą kartų per savaitę, gali prireikti ir apie pusės metų. Bet čia svarbiausiu faktoriumi tampa ne talentas, o motyvacija ir noras išmokti“, – tikino T. Žebrauskas.

Visgi dėstytojas pastebi, kad piešimas tampa išskirtinai prabangiu mokslu, nes čia itin svarbus mokytojo ir besimokančiojo santykis. Dirbti vienu metu reikia su vienu ar keletu moksleivių. Pasak jo, negali vienu metu mokyti kelių dešimčių moksleivių, nes tikrai nespėsi įvertinti visų atlikto darbo ir pakonsultuoti.

Išmėginti savo piešimo ir erdvinio įsivaizdavimo sugebėjimus 10-12 klasės moksleiviai galės vasario 3 d. KTU SAF vyksiančios A. Žmuidzinavičiaus piešimo olimpiados metu. Geriausiai pasirodę dalyviai bus apdovanoti.

„Egzistuoja įvairios piešimo mokyklos ir stiliai, o architektui svarbiausia suvokti planus, erdvę, kompoziciją ir kitus pamatinius dalykus. Būtent šios olimpiados metu moksleiviai galės pasitikrinti, kiek jie yra pasiruošę įvykdyti vieną iš stojamojo egzamino užduočių – žodinę piešimo užduotį. Juos įvertinsime ir bus aišku, kas eina tinkamu keliu, o kam dar reikės pasistengti“, – tikino Statybos ir architektūros fakulteto dėstytojas.

Moksleiviai taip pat kviečiami su savimi atsivežti piešimo darbų, kuriuos peržiūrės ekspertai ir galės patarti, pateikti pastabų, ką dar reikėtų patobulinti, ką daryti kitaip, kad pavyktų išlaikyti stojamuosius egzaminus.

Daugiau apie renginį galite sužinoti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()