Mokinio iniciatyva „Saulės“ privačioje gimnazijoje vyko vaizdo konferencija su LIGO: iš pirmų lūpų papasakojo, kaip buvo aptiktos gravitacinės bangos  ()

VšĮ „Saulės“ privačios gimnazijos mokinio Džiugo Vyšniausko iniciatyva 2017 m. gruodžio 20 d. šioje gimnazijoje vyko vaizdo konferencija su JAV Hanfordo Lazerių interferometro gravitacinių bangų observatorija LIGO (angl. k. Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory). Ši observatorija išgarsėjo visame pasaulyje, kai prieš dvejus metus joje buvo užfiksuotos į daugelį klausimų apie mūsų Visatą padedančios atsakyti gravitacinės bangos. Už šį atradimą trys observatorijos mokslininkai – Kipas Thorne‘as, Raineris Weissas ir Barry‘is Barishas gavo 2017 m. Nobelio premiją fizikos srityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš vaizdo konferenciją Lietuvos edukologijos universiteto profesorius Kazimieras Pyragas trumpai supažindino dalyvius su gravitacinių bangų teorija: gravitacinių bangų kilme, veikimo principais ir savybėmis, pagal kurias galima jas aptikti ir tirti.

Prof. K. Pyrago pasakojimą iliustravo per vaizdo konferenciją pateiktos vizualios demonstracijos apie gravitacines bangas ir gravitacinį lauką.

Į vaizdo konferenciją susirinkę „Saulės“ privačios gimnazijos ir kitų Vilniaus gimnazijų (Žvėryno, Žirmūnų, Mykolo Biržiškos, Šolomo Aleichemo ORT) mokiniai pamatė laboratoriją, kurioje pirmą kartą buvo užfiksuotos gravitacinės bangos.

Vaizdo konferencijos vedėjas, Hanfordo observatorijos atstovas Williamas Katzmanas mokinius supažindino su lazerių interferometro veikimo principais ir papasakojo, kaip buvo aptiktos gravitacinės bangos.

Susidomėję mokiniai daug klausinėjo apie eksperimento detales ir net bandė įvertinti aparatūrą veikiančius trikdžius.

Kovo 23 d. pirmą kartą Lietuvoje Vilniaus universiteto Fizikos fakultete ir Vilniaus Gedimino technikos universitete vyks tradicine tapusi Branduolių ir elementariųjų dalelių sklaidos centro ir CERN tarptautinė „Meistriškumo pamoka 2018“, skirta Lietuvos šimtmečiui.

Renginių organizatorė „Saulės“ privačios gimnazijos fizikos mokytoja, Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto mokslo darbuotoja doc. dr. Aušra Kynienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()