N.Putinaitė: dalis valstybės finansuojamas studijas nutraukusių studentų turės už jas susimokėti  (10)

Nuo vasario pradžios valstybės finansuojamas studijas iki sesijos nutraukę studentai turės grąžinti vieno semestro studijoms universitete valstybės skirtas lėšas, teigia švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

N.Putinaitė taip pat pažymėjo, kad studentui, kuris valstybės finansuojamas studijas nuspręs nutraukti atsiskaitęs už semestrą ir sesijos metu išlaikęs visus egzaminus, valstybės lėšų grąžinti nereikės.

"Pirmiausiai studentai turi grąžinti tuomet, kai yra pašalinami už nepažangumą arba nutraukia studijas. Bet jeigu žmogus, pažangiai baigęs semestrą, deklaruoja, kad nori nutraukti studijas, jam tada nereikia grąžinti. Ir taip pat pirmo semestro metu jis gali nutraukti studijas be jokių pasekmių. (...) Taip pat yra numatytas toks atvejis, kad jei dėl neįgalumo studentas turi nutraukti studijas", - BNS antradienį sakė švietimo ir mokslo viceministrė.

N.Putinaitės teigimu, valstybės finansuojamose vietose studijavę studentai, studijas nutraukę iki sesijos, turėtų grąžinti vieno semestro studijoms universitete valstybės skirtas lėšas.

Tuo metu Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) teigimu, nuo vasario įsigaliosianti tvarka prieštarauja Konstitucijai ir sudaro sąlygas studentams valstybę skųsti teismuose.

Pasak LSAS, advokatų profesinė bendrija yra pateikusi išvadas, jog nuo vasario 1-osios įsigaliosiantis studijų nutraukimo tvarkos aprašas galimai prieštarauja Konstitucijai.

"Tokie dalykai kaip apribojimai arba valstybės biudžeto lėšų grąžinimas atgal į valstybės biudžetą, turi būti reguliuojami įstatymų, o ne poįstatyminiais teisės aktais, kaip yra padaryta dabar", - BNS antradienį sakė LSAS prezidentas Arūnas Mark.

Pasak LSAS prezidento, "ir toliau ignoruojant išsakytus akivaizdžius Mokslo ir studijų įstatymo trūkumus, valstybė gali susilaukti studentų ieškinių teismuose".

LSAS pranešime teigiama, jog keisti studijų programą toje pačioje studijų srityje toje pačioje ar kitoje aukštojoje mokykloje ne visada galima, kadangi Lietuvoje yra ne viena studijų programa, neturinti ekvivalentų kitose aukštosiose mokyklose.

Todėl, pasak studentų atstovų, Mokslo ir studijų įstatymas ir detalią tvarką nustatantis Vyriausybės nutarimas neužtikrina, jog studentai galės nevaržomai pakeisti studijų programą ar mokymosi instituciją, kuomet pasirinktosios neatitiks jų teisėtų lūkesčių ir reikalavimų kokybei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)