Vyriausybė: nemokamas mokslas – neturintiems skolų  (3)

Vyriausybė teikia Seimui svarstyti projektą, pagal kurį studijų įmokos nemokėtų visi, sesiją baigę be akademinių skolų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyriausybė pirmadienį pritarė praėjusią savaitę vykusio Strateginio planavimo komiteto išvadai, kad už studijas nemokėtų visi akademinių skolų neturintys studentai.

Tolesnį sprendimą dėl studijų finansavimo priims Seimas. Jis šį klausimą taip pat įtraukė į pirmadienio darbotvarkę. Iki šiol parlamentarai jau kelis kartus atidėjo Aukštojo mokslo įstatymo pataisų svarstymą ir nuo vasaros laukė Vyriausybės nuomonės.

Pasak švietimo ir mokslo ministro Algirdo Monkevičiaus, priėmus pataisas, kasmet jos pareikalautų apie 46 mln. litų.

„Maksimali suma kasmet būtų 57 mln. litų, tačiau 12-15 proc. turi akademinių skolų ir turėtų mokėti įmokas“, – pirmadienį Vyriausybės posėdyje teigė A. Monkevičius.

Susimokėti už studijas tektų tiems, kas laiku neišlaiko egzaminų, o tai sudaro apie 15 proc. studentų.

Tokių pataisų kritikai teigia, kad valstybės finansuojamų studijų vietų skaičiaus didinimas pareikalaus milijoninių investicijų, tačiau neužtikrins geros studijų kokybės. Jie susirūpinimą studentais vadina priešrinkiminiu triuku. Vyriausybės sprendimui prieštaravo ir finansų ministras Rimantas Šadžius bei užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

Pasak P. Vaitiekūno, „tokiu būdu švietimo sistema perorientuojama į prasčiau besimokantį studentą, nors reikėtų remti tuos studentus, kurie realiai yra pažangūs“.

Šiuo metu gerai besimokančiais laikomi studentai, kurių egzaminų vidurkis siekia 8 balus ir daugiau. Tačiau Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas teigia, kad bus sukurti kiti instrumentai ir paskatų sistema, užtikrinsiantys studentų motyvaciją mokytis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: