LSAS: Finansų ministerijos “trypčiojimas” provokuoja aukštąsias mokyklas elgtis neteisėtai  (2)

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga kreipėsi į LR Finansų ministerijos vadovą Rimantą Šadžių, primindama Vyriausybės pažadą ir prisiimtą įsipareigojimą rasti lėšų studijų įmokoms už rudens semestrą padengti. Finansų ministras raginamas nebespekuliuoti šiuo klausimu ir pagaliau aiškiai įvardinti, kada lėšos pasieks Aukštąsias mokyklas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kreipėmės į Finansų ministerijos vadovą atkreipdami dėmesį, kad ilgiau atidėlioti šios problemos nebegalima. Semestras jau baigia įpusėti, o studentai ir visa akademinė bendruomenė yra nežinioje, nes pažadai nėra vykdomi. Dabartinė situacija, kai Finansų ministerija “trypčioja” nežengdama realių žingsnių, provokuoja aukštųjų mokyklų administraciją neteisėtai rinkti įmokas iš studentų, o tai tik trukdo studijų procesui ir didina akademinės bendruomenės susipriešinimą“,- sako LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.

Dar rugpjūčio mėnesį Vyriausybės vadovas Gediminas Kirkilas teigė, kad trūkstamos lėšos bus rastos iki rugsėjo 15 dienos ir apie tai bus pranešta žiniasklaidai ir visuomenei. Anot LSAS vadovės, nepaisant to, kad akademinė bendruomenė aiškiai įvardijo, kad lėšų studijų įmokoms padengti klausimą būtina spręsti neatidėliojant, šios problemos sprendimą Vyiausybė ir jai pavaldžios institucijos vilkina jau daugiau nei mėnesį.

“Norėdami apsaugoti studentus nuo neteisėto įmokų rinkimo, bet suprasdami ir sudėtingą aukštųjų mokyklų situaciją, kasdien tikimės, kad ši neprognozuojama situacija pagaliau baigsis. Iki šiol kelios studijų institucijos buvo rinkę studijų įmokas ir esame sutarę, kad jos bus grąžintos nedelsiant po to, kai Vyriausybės žadėtos lėšos pasieks aukštąsias mokyklas. Kitų aukštųjų mokyklų esame paprašę net nepradėti rinkti įmokų. Tačiau laikas senka, o situacija kelia akademinės bendruomenės susierzinimą”, - teigia I.Vareikytė.

LSAS įsitikinimu, ši situacija dar kartą patvirtina, kad pagaliau laikas susiimti ir susirūpinti ne tik efektyviu valstybės biudžeto panaudojimu, bet ir atsakingu formavimu.

„Nereikėtų pamiršti, kad noras “taupyti” prioritetiniu vadinamo švietimo sektoriaus poreikių sąskaita, valstybės ekonominei ir piliečių gerovei tikrai nepasitarnaus. O matant karštligiškai ištuštėjusius rezervo fondus, iššvaistytas lėšas neefektyviam ar apskritai neatliekamam valstybės tarnautojų darbui, investicijoms į prabangias patalpas, kelia įtarimą, kad Finansų ministerija gerokai primiršo savo pagrindinę misiją - kurti ir vykdyti efektyvią valstybės finansų politiką“,- piktinasi Lietuvos studentų atstovybių sąjungos vadovė.

LSAS primena, kad dar rugpjūčio pabaigoje buvo kreiptasi į LR Ministrą Pirmininką, akcentuojant, kad studijų metai gali prasidėti ne prastesnėmis sąlygomis nei iki šiol tik tuo atveju, jei valstybinių aukštųjų mokyklų studijų įmokoms padengti bus papildomai skirta 28,8 mln. litų. Rugsėjo 12 d. LSAS kartu su Lietuvos aukštųjų mokyklų rektorių ir direktorių konferencijų vadovais pasirašė bendrą kreipimąsi į Vyriausybę bei Švietimo ir mokslo ministeriją, ragindamos nevilkinti sprendimų dėl studijų įmokų kompensavimo už rudens semestrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)