2009 m. startuos daugiau kaip 100 projektų mokslo ir studijų srityje  (0)

Prieš kelias dienas Švietimo ir mokslo ministerijoje pristatyti svarbiausi 2009 m. mokslo ir studijų ES finansavimo prioritetai, veiklos ir sąlygos. Renginyje dalyvavo švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, aukštųjų mokyklų ir mokslo institucijų vadovai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„ES struktūrinė parama Lietuvos mokslui ir studijoms 2007–2013 m. laikotarpiu yra 2,786 mlrd. litų, šiemet planuojama pasirašyti sutarčių su projektų vykdytojais 1,6 mlrd. litų sumai. Visi turime tinkamai pasirengti, kad šios lėšos būtų efektyviai panaudotos. Jau šiais metais turi startuoti daugiau kaip 100 projektų, kurių rezultatai turės didelės įtakos aukštojo mokslo studijų kokybei, sudarys sąlygas mokslo plėtrai, skatins Lietuvos mokslininkus ir tyrėjus dirbti Lietuvoje“, – sako švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Ypatingas dėmesys šiais metais skiriamas projektams, kurie bus įgyvendinami konkurso būdu. Universitetai ir kolegijos turės galimybę ES lėšomis atnaujinti, sukurti ir įgyvendinti darbo rinkos ir šalies ūkio poreikius atitinkančias studijų programas, didinti studijų programų tarptautiškumą, stiprinti studentų praktinius įgūdžius ir verslumą, atnaujinti studijoms reikalingą infrastruktūrą ir bazinę įrangą. 31,69 mln. Lt ES struktūrinės paramos 2009 metais skiriama privatiems juridiniams asmenims (labai mažos, mažos arba vidutinės įmonės), kurios įdarbins aukštos kvalifikacijos darbuotojus nuo 1 iki 3 metų žinioms ir mokslui imliose įmonėse. Ministras pabrėžė, kad 73,9 mln. Lt struktūrinės paramos 2009 metais bus skiriama mokslininkams. Bus subsidijuojama Lietuvos mokslininkų ir kitų tyrėjų mokslinė-tiriamoji veikla, finansuojama podoktorantūrinės stažuotės Lietuvoje, užsienio mokslininkų trumpalaikiai vizitai, skatinama studentų mokslinė veikla. Šias veiklas koordinuos Lietuvos mokslo taryba, ji tampa visuotinės dotacijos valdytoju.

Ministerijos Europos Sąjungos paramos koordinavimo departamento direktorius dr. Aurimas Morkūnas, pristatydamas Europos Komisijos parengtą „Europos ekonominio atkūrimo planą“ pažymėjo, kad „tarptautines finansų rinkas krečianti krizė sukėlė didelių iššūkių Europos Sąjungai ir todėl EK inicijuoja pakeitimus, kurie paspartins investicinių projektų įgyvendinimą. Savo ruožtu Švietimo ir mokslo ministerija, apibendrindama projektų vykdytojų pastabas, parengė siūlymus Lietuvos Respublikos Vyriausybei, kaip tobulinti projektų vertinimą, vykdymą ir finansavimą“. Siūloma maksimaliai finansuoti tinkamas išlaidas iš struktūrinių lėšų, suteikti galimybę startuoti dideliems projektams iki EK sprendimo, leisti projektams skirti 35 ar daugiau procentų avansą, maksimaliai sutrumpinti mokėjimo prašymo vertinimo laiką.

Švietimui ir mokslui 2007–2013 m. laikotarpiu iš viso yra skiriama 3,398 mlrd. Lt ES lėšų. Nacionalinėmis lėšomis turės prisidėti ir Lietuva, t.y. ne mažiau nei 15%.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: