Matas Ubarevičius. Architektūra - profesija, nevengiantiems iššūkio (Video)  (23)

Su šiuo Mato atsiųstu straipsniuku pristatome architekto specialybės aprašymą. Prisipažinsime, straipsnis taip gerai ir įdomiai parašytas, jog labai aukštai kilstelėjo objektyvų kiekvienos profesijos pristatymo kokybinį lygį. Tačiau gal pavyzdys bus užkrečiantis ir sulauksime kitų profesijų aprašymų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sveiki, esu 4-to kurso VGTU architektūros specialybės studentas Matas Ubarevičius. Nors asmeninės praktinės patirties turiu nedaug, tačiau dėl to, jog abu mano tėvai yra architektai žinau tokio gyvenimo būdo įvairias puses. Pamėginsiu negrąžindamas šios dažnai idealizuojamos specialybės, atskleisti jos charakterį.

Mokykloje meniniai užsiėmimai dažniausiai užima mažąją programų dalį, todėl dauguma moksleivių jaučiasi neužtikrinti, bijo savo nesugebėjimo piešti, tapyti ir dėl to nesiryžta rizikuoti bei pamėginti laikyti stojamuosius kompozicijos ir piešimo egzaminus VGTU.

Pats nesenai buvau moksleivis ir žinau jog dauguma apie studijas susimąsto tik 12-oje klasėje, o ši specialybė šiek tiek išskirtinė, kadangi dažniau įstoja mokiniai besiruošiantys nuo 11 klasės, lankantys papildomus užsiėmimus pas įvairius dėstytojus, mokantys gana didelius pinigus už papildomas žinias, kurias iš ties sunku gauti net meno mokyklose.

Tačiau ar viskas iš ties taip sudėtinga?

Jeigu esate abiturientas ir apie ateitį pradėjote galvoti tik dabar, neribokite savęs dalykais kurių nesugebate, nebent tuo pačiu jų dar ir nemėgstate - svarbiausia, jauskitės laisvai. Pasaulyje pilna žmogaus neįgyvendintų sumanymų, labai didelė dalis jų dar net nesugalvoti, pamąstykite ko trūksta dabarčiai, ką norėtumėte pakeisti.

Architektūros specialybė siaurąja prasme siūlo tapti žmogaus gyvenamosios terpės kūrėju. Niekas negimsta mokėdamas, todėl jeigu manote esą pasiruošę mokytis, priimkite šį iššūkį ir rizikuokite. Tačiau, nors specialybė gana išskirtinė, nespalvinkite jos rožinėmis spalvomis.

Tik įstoję patirsite konkurencinį savo bendrakursių spaudimą, dėstytojų toli siekiančius ir dažnai nevisai pasvertus vertinimus apie jūsų gebėjimus kurti ir apskritai būti architektais. Universiteto bendruomenė profesionali, dėstytojai patyrę savo srities specialistai, didelė dalis praktikuojančių architektų. Jie sugeba sukurti aplinką kurioje atsiskleidžia ir geriausios ir blogiausios žmonių savybės, todėl studijuodami pažinsite ne tik specialybės specifiką bet ir tapsite realios konkurencinės kovos dalyviais, bus sunku rasti gerų draugų tarp labai dideles ambicijas turinčių bendraamžių, gausite stiprių smūgių tiek iš jų, tiek ir iš dėstytojų pusės. Ar tai yra į gera, ar į blogą palieku spręsti jums, tačiau lengva tikrai nebus.

Didelė dalis praktikuojančių architektų yra darboholikai, kadangi daugiau dirbant galima daugiau ir uždirbti, tačiau „ligą“ lengvina ir tuo pačiu gilina meilės kūrybos procesui jausmas. Šiuolaikinės architektūros charakteryje vyrauja bendros vizijos atsisakymas, kūryboje pasireiškia individualūs sumanymai, idėjos. Tai būdinga visai demokratinei pasaulio daliai, dėl to dažnai jausitės nesuprantantys architektūrinio vertinimo gairių. Dėl šių priežasčių objektyvumą mėgstantys studentai jaučiasi šiek tiek nusiminę. Prieglobsčio galima ieškoti urbanistikoje, žaliojoje architektūroje, tačiau ir ten nėra lengva. Lietuviškos architektūros erdvėje trūksta filosofinių pažiūrų įvairovės, dažniausiai apsiribojama interpretuojant ar imituojant užsienio madas, tačiau noro pažvelgti į viską giliau stokojama.

Ateitis šioje srityje yra intriguojanti, nors pati specialybė nuo technikos naujovių yra gerokai atsilikusi. Tai iš dalies atsitiko dėl to, jog architektūra ilgą laiką buvo laikoma daugiau meno nei mokslo sritimi, bet supratus inžinerijos ir technikos įtaką jos veidui buvo atsisakytos senosios pažiūros ir specialybė dabar keliasi iš meno į technikos universitetus. Dėl minėto atsilikimo mokslinėje (techninėje) architektūros dalyje yra labai plati dirva žmonėms su mokslininko-išradėjo mentalitetu.

Gyvenimas po studijų yra gana sunkus, kadangi baigus bakalaurą nėra gaunamas atestatas projektuoti pastatus. Būtina 5 metus dirbti pas architektą arba 2 metus studijuoti magistrantūrą ir 3 metus dirbti, tada gausite tikrąją architekto licenciją, leidžiančią savarankiškai atlikinėti praktiką. Kita vertus iki tol galite laisvai užsiimti nors ir nepelningais, tačiau įdomiais dalykais, dalyvauti įvairiuose ir dabar labai populiariuose architektūriniuose konkursuose, siūlyti beprotiškiausias savo fantazijas.

Kai turėsite atestatą tapsite pilnai už save atsakančiu specialistu, būsite visada blaškomas skirtingų interesų grupių, visą gyvenimą stovėsite tarp užsakovo ir politiko. Ne kartą teks išduoti savo principus ir būti sugniuždytam sunkios realybės. Pavargsite, tačiau visada judėsite į priekį, kartais stipriai triukšmausite, kartais užgniaušite ambicijas, kritikuosite ir būsite kritikuojamas. Konkurencija bus didelė, kadangi architektų Lietuvoje yra tikrai daug, tačiau profesionalūs ir kompetentingi specialistai kol kas yra retenybė. Stokite į architektūrą jei esate bebaimis, mėgstantis rizikuoti, linkęs į beprotybę, lankstus, suprantantis skirtingas nuomones žmogus.

Studijų eigoje išmoksite dirbti su įvairiomis kompiuterinėmis architektūrinio erdvinio ir plokštuminio projektavimo bei vizualizavimo programomis AutoCAD, Revit, 3ds Max, su komponavimo ir rastrinio bei vektorinio redagavimo programomis Adobe Photoshop, Adobe Illustrator ir kitomis.

Studentams VGTU yra sudarytos neblogos sąlygos studijuoti ir atlikti praktiką užsienyje pagal Erazmus mainų programą. Pati studijų programa dabartiniams pirmakursiams yra pakoreguota, todėl komentuoti yra sunku. Studijuojant gaunamas gana didelis kiekis papildomų paskaitų, tokių kaip filosofija, etika, verslo vadyba, ekonomika, politinė kultūra ir kitos. Apie programas bei reikalavimus stojantiesiems detalesnę informaciją galima rasti:

Jei neįstosite į šią studijų sritį nenusiminkite, pažįstu ne vieną studentą įstojusį iš antro karto. Taip pat nemanykite, jog kūrybingumo nereikalauja kitos specialybės - architektai tiesiog apie tai daugiausiai šūkauja, todėl susidaro įspūdis, jog tik jie geba fantazijas paversti realybe. Prieš renkantis gyvenimo kelią atsakingai pamąstykite apie save, kokį save matote dabar ir po dešimties metų, leiskitės į svajonę. Susikurkite tikslą - tai labai žmogiška.

Norėdami pasidomėti papildomai galite apsilankyti:

VGTU architektūros studentų darbai yra visada eksponuojami Architektūros fakultete Trakų g. 1, Vilniuje.

Šiek tiek architektūrinių vizijų ir realybės

čia:

bei čia:

http://www.easyweb.fr/slideshow.html  

Iš pateiktų pavyzdžių matosi jog architektūra tampa tarpdisciplininio bendradarbiavimo objektas, todėl tiems, kas nebus architektais yra pilnos galimybės bet kuriuo atveju, gal netiesiogiai, bet dirbti žmogaus gyvenamosios aplinkos kūrimo srityje. Jei kažkas yra užsidegęs ir norėtų gyvai diskutuoti apie šias problemas galite mane rasti Skype ieškodami tbq35d vartotojo. 

Primename, jog specialybių aprašymus, komentarus ką ir kaip studijuoti, galite siųsti mums į el. paštą info@technologijos.lt. Tokios informacijos laukiame ne tik mes, bet ir visas jaunimas.

Interior design magazine

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Matas Ubarevičius
(12)
(0)
(11)

Komentarai (23)

Susijusios žymos: