Ministerijos siūlymas pakoreguoti socialinių stipendijų skyrimo tvarką sukėlė prieštaravimų bangą  (12)

Švietimo ir mokslo ministerija, reaguodama į tai, kad ankstesnei Vyriausybei padidinus socialines stipendijas studentams, aukštosioms mokykloms pritrūko lėšų išmokėti skatinamąsias stipendijas (jos skiriamos geriausiai besimokantiems studentams), artimiausiu metu siūlo patikslinti Vyriausybės nutarimą dėl stipendijų skyrimo. Tačiau ministerijos siūlomi „patikslinimai“ sukėlė studentų sąjungos protestų bangą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švietimo ir mokslo ministerija siūlo, kad socialinės stipendijos privalomai būtų mokamos tik asmenims iš nepasiturinčių šeimų arba vieniems gyvenantiems asmenims, kurie turi teisę gauti piniginę socialinę paramą pagal nustatytą įstatymų tvarką. Ar mokėti socialines stipendijas kitais atvejais, siūloma leisti apsispręsti pačiai aukštajai mokyklai.

Dabar gi socialinės stipendijos (3 BSI dydžių per mėnesį) mokamos šiems studentams: iš nepasiturinčių šeimų arba vieniems gyvenantiems asmenims, turintiems teisę gauti piniginę socialinę paramą pagal minėtą įstatymą; auginantiems vaiką (vaikus); iš šeimų, auginančių 3 ir daugiau vaikų, kurie mokosi bendrojo lavinimo, profesinėse ir aukštosiose mokyklose.

Pernai spalį Vyriausybė socialinę stipendiją padidino iki 390 litų. Formuojant 2009 metų valstybės biudžeto projektą, buvo prašoma stipendijų fondą padidinti 28 mln. Lt, tačiau papildomų lėšų negauta. Dalis aukštųjų mokyklų, paskirstydamos gautus asignavimus 2009 metams, stipendijoms nusimatė mažesnes sumas, nei ministerija buvo numačiusi formuojamame 2009 metų valstybės biudžete. Dėl to, turėdamos išmokėti didesnes socialines stipendijas, kai kurios aukštosios mokyklos pritrūko lėšų gerai besimokančių studentų stipendijoms.

Tačiau Lietuvos studentų atstovybių sąjunga kritiškai vertina LR Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymą nubraukti stipendijas aukštųjų mokyklų studentams, auginantiems vaikus ir esantiems iš šeimų, auginančių tris ir daugiau vaikų.

“Pritarus šiam ministerijos siūlomam projektui, studentai, kurie augina vaikus arba yra iš daugiavaikių šeimų dėl prarastų lėšų būtų priversti mesti studijas. Toks sprendimas ne tik neskatina šeimos politikos, bet ir ženkliai apriboja studijų prieinamumą, kai jaunas žmogus yra verčiamas rinktis tarp studijų ir šeimos“, – teigia Lietuvos studentų atstovybių sąjungos prezidentė Indrė Vareikytė.

Jos teigimu, priėmus tokį sprendimą Lietuva taptų bene vienintelė Europos valstybė taip atvirai diskriminuojanti šeimos skatinimo politiką, kurią dabartinė Vyriausybė savo programoje deklaruoja kaip prioritetą.

Nors ŠMM teigia, jog teikiamas projektas atitinka Vyriausybės programą ir neprieštarauja ES teisės aktams, LSAS pastebi, jog pasiūlymas ne tik pažeidžia Valstybinės šeimos politikos koncepciją, neatitinka LR Vyriausybės programos nuostatų, susijusių su šeimos politikos skatinimu, bet ir kvestionuoja LR Konstitucijos nuostatas, apibrėžiančias šeimos instituto svarbą visuomenėje.

LSAS, siekdama apginti studentų, auginančių vaikus ir esančių iš šeimų, auginančių tris ir daugiau vaikų, teisėtus interesus, ketina burti Lietuvos visuomenines organizacijas ir neatmeta galimybės pagalbos kreiptis į tarptautines struktūras.

Primename, kad LSAS anksčiau yra išsakiusi savo poziciją, kad socialinių stipendijų skirstymas turėtų būti ne aukštųjų mokyklų, bet Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kompetencijoje.

Pagal priimtą naują tvarką lėšos skatinamosioms stipendijoms kitais metais turėtų būti įdėtos į „studijų krepšelį“. Jų mokėjimo tvarką nusistatytų pačios aukštosios mokyklos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)