Olga Suprun. Aukštojo mokslo reformai reikalinga reforma

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2009-04-08 23:05
Nieko naujo šiame straipsnyje lyg ir nepastebėjau, tik pareikšiu vieną pastabą... Galima ir žymei aiškiau parašyti straipsnį, čia autorius atrodo net nesistengė paaiškinti situacijos, atskleisti esmę, o tiesiog norėjo parašyti straipsnį.
maironis 2009-04-08 23:15
Pritariu tau. Aš pats esu abiturientas ir tikrai kritiškai vertinu šia reforma vien del melavimo iš valdžios puses 21 tuk apmokamu vietų ,o iš tikro pasižiurekite kas už tu skaičių slepiasi. Žymiai mažiau finansuojamu vietų universitetuose. O kita dalis sudaro finansavimas kolegijose. Taipogi kur pinigai nueis i dėstytojų algas. Gausis taip ,kaip dabar yra ,kas viršuje sedi pasiims visus pinigus ,o paprasti dėstytojai grašius gaus. O kad šneka jog universitetuose vien žiopliai susirenka ,na nesuprantu tokiu kalbų ,kas nesimoko krenta po pirmų kursų ir lieka tik tie kurie mokosi. Mano nuomone geriau tegu moka visi bet normalias kainas.
kionig 2009-04-09 01:33
Nu tai gi lietuvoje prestizines specialybes: vadybininkas, ekonomika, statybos inzinerija, o visi kiti mars i stroikes ir turim idealia rinka paskendusia alkoholyje, ar lietuvaj daugiau reikia ? Nu b.. tapom bandomais triusiais per ta supi... krize, bet lietuviai dar ne tokius sunkumus atlaike, taigi galim nesitiket visko ant padeklo, man atrodo gerai tik tiek, kad privers daugeli mastyt, o ir kiekvienam istatymui yra ir apstatymas, taigi maziau kalbu (verkslenimu) - daugiau darbu
Anonymous 2009-04-09 11:59
Gerai man, universitetą kitąmet baigsiu, mažiau bus konkurencijos darbo rinkoje O kol vaikus užauginsiu spės viskas susidėlioti į vietas... p.s. kartais nesuprantu parlamentarų... ką tie durniai ten veikia?
kionig 2009-04-09 12:03
gi akivaizdziai matosi..
Anonymous 2009-04-09 12:34
Mano nuomone mokslas universitetuose turi buti mokamas. Iskyrus kai kuriuos atvejus, kai zmogus gerai mokosi. Visiems kitiems eiti i kolegijas ir ten igyti kvalifikacija. Aisku irgi uz pinigus. As pats visa laika dirbau ir mokiausi vakariniam. Tikrai imanoma baigti univera neislaikius egzu po 99% ir su minimalia tevu pagalba. Taip kad studenciokai tik rekauja, bet nieko savo labui nedaro, na nebent spargalkes.
Anonymous 2009-04-09 13:31
Kas nors žino kur būtų galima rasti ir paskaityti patį įstatymą? Iš tų visų atsiliepimų, tai tik gandai, legendos ir padavimai...
kionig 2009-04-09 14:17
smm.lt
rwc 2009-04-09 14:34
O ką gi autorė? Ar tik karksi, kad pakarksėtų? Ačiū, nereikia: tokių karksėtojų klausiausi 20 metų. Užteko įstoti į magistrantūrą, vos vos susipažinti su akademiniame virtuve, kad praeitų bet koks noras daryti daktarą Lietuvoje. Dabar gailiuosi tik dėl vieno: kad neiškeičiau lietuviško mokslo į normalų iškart, magistratūroje. Siūlomas kapitalistinis modelis anaiptol nėra pats žiauriausias lyginant su kai kuriais Vakarų modeliais. Bet dabar egzistuojantis tinka gal Baltarusijai, Kinijai arba Libanui, tik ne Europos Sąjungos valstybei.
Anonymous 2009-04-09 16:24
visiskai atsibodo skaityti tai kas jau nuo pat pradziu... Kaip 'senas' ir tebe studijuojantis studentas, galiu pasakyti viena... Tegul uztikrina geresnes praktikos galimybes.. Teorija turetu buti priartinama prie sios dienos technologiju... ypac manau kad tai tiesiog butina inzinerines spec. kryptims.. nezinau.. kazkoks uzburtas ratas.. Nuo to tegu daro reforma... Tegul laboratorijas normalias padaro... Irankius.. Kad kiekvienas studentas !!!!turetu!!!! galimybe nors "paliesti ar pazaisti" su technika, irenginiais..
Anonymous 2009-04-09 16:32
Geriausia reforma.. Butu studento motyvacija!!! tai butu rimtas pokalbis pries stojant su rimtais profesoriais, psichologais.. Iskarto 'nusifiltruotu' studentai kurie eina del "prestizo" arba "poperelio" Va kur esme.. Per daug studentu.. per daug univeru.. pamatus reikia kurti normalius.. o ne stoga lopyti.. ir pinigelius rinkti.. Darykite kaip kitur.. Gimsta vaikas.. darykite saskata.. Priverskite tevus nors po 50Lt kas menesi daryti imokas savo vaikams... po 18 metu.. tie pinigai apie (10000Lt) atsidurs jo rankuose ir tegu pats nustprendzia ka su jais daryti.. arba stoti i universteta.. arba ka kito...
rwc 2009-04-09 17:06
Na, paskolų modelis realiai siekia to paties. Aišku, Tamstos pasiūlymas įdomus, tačiau realiai jis pradėtų veikti tik po daugybės metų. Tuo tarpu dabartinis pasiūlymas veiktų čia ir dabar - nenori, neimk paskolos arba geriau paimk paskolą būstui, automobiliui lizingu. Paskola ir apskritai stojimas į universitetą - realus įsipareigojimas valstybei, gerai, kad ieškoma svertų apriboti veltėdžių skaičių. Galbūt jei šis modelis veiks, jį būtų galima papildyti kokiais lengvatiniais kaupiamaisiais fondais - pvz, iš tų 2% paramos. Aš visgi tikiuosi, kad tai, kas yra daroma dabar, pakeis balansą. T.y. su pačių studentų atsakomybe pasirenkant modulius ir išlaikant savo lygį, programų auditu ir optimizavimu, mainų skatinimu neišvengiamai turės pakilti ir bendras lygis. Kas turėtų pritraukti daugiau verslo lėšų, daugiau talentingų abiturientų su didesniais poreikiais ir ambicijomis. Tada bus galima žiūrėti: galbūt kai kurios specialybės labiau persiorientuos į tikrą teoriją, publikacijų kokybę. Kitos galbūt išvis atsisakys teorinio formalizmo ir su verslo pagalba orientuosis į praktinius poreikius, į įrankius ir modelius, kurie realiai naudojami verslo sistemose.
Anonymous 2009-04-09 17:17
Is kur jie zinos,ar as noriu mokytis,ar ne? Manai,ten kazkokia psichologe,ant tiek kruta,kad matys ar as meluoju,ar tikrai noriu mokytis? Mjoo... cia jei taip padarys,tai bus sansas,tokiem,kaip as - sudmaliam,ba tie moksliukai stobal uzsilagintu,pries ta komisija.
Anonymous 2009-04-09 17:23
na matai.. asmenine motyvacija pati uz save pasako... saves gi tamsta neapgausi... lauksi sudetingo... pakirs and paprasto
rwc 2009-04-09 17:38
Iš principo aš prieš komisijas. Kažkas per 20 min., manęs iki tol nematęs, turės apsispręsti dėl rekomendacijos. O kur dar korupcija ir t.t.? Primena tarybinius laikus, kai visur reikėjo charakteristikų. Aišku, antrai, trečiai pakopai rekomendacijų sistema labai praverčia. Bet stojantiems į bakalaurą, manau, motyvacija per kišenę socialiai teisingesnė. Plius dar. Manau, universitetai galėtų irgi parodyti iniciatyvos. Tarkim, organizuoti orientacinius testus neišsiprofiliavusiems moksleiviams arba 9-10tokams. Internetinio konkurso, atvirų dienų ar panašia forma. Tarkim, po porą uždavinukų iš fizikos-matiekos-kalbos-bendrojo lavinimo, kurie padėtų įvertinti, ko realiai iš jų tikisi atskiri fakultetai kaip būsimųjų pirmakursių, galbūt paskatintų persiprofiliuoti arba pereiti į geresnę mokyklą.
Anonymous 2009-04-09 19:10
Arns 2009-04-09 20:34
taip, dabartine sistema nera gera, bet kur naujos pliusai? Staiga lyg is dangaus nukris geresni destytojai, atsiras modernus destymas, atsiras visa kas reikalinga mokslui ir praktikoms? Akivaizdu jog ne, tai gal but bus po keliu dezimciu metu ir tai uz ES pinigus, o stai bankai prisirinks sociai pinigu ir isipareigojimu iki gyvenimo pabaigos moketi. Norite is studento motyvacijos? O is kur ji bus kai nemazai daliai reikia papildomai dirbti? Kazkaip is reformatoriu pasvaiciomu atrodo, kad visi bent po milijona kazkur po ciuziniu laiko, kiek stipriau pakratysi ir viskas subyres tiem kam reikia...
Anonymous 2009-04-10 00:10
Man tau protas neisnese tokios debiliskos reformos suvokt.Po velniu,siemet turiu stot,is paskutiniuju kapstaus del mokslu,o ypatingai matematikos ,nes mokytoja ziauriai griezta ir smarkiai spaudzia mus,bet pazymius gaunam realius.O dabar visi ,kas kaimuose uz darzu ravejima ar ,kad siaip-geras vaikas desimtuku prisirinks gaus studento krepseli.+Ruosiuosi stoti i architektura,todel labai svarbus piesimo stojamasis,kurio ruosimuisi taippat daug laiko isleidziu,todel gerus pazymius dar sunkiau .Kodel tiesiog nepalikus finansavimo tiems,kas istos gerais balais??? Ypac gaila tu abiturientu,kurie rinksis meniniu studiju kryptis. Ne paslaptis ,kad ju pazymiai dazniausiai nebuna geriausi,tai ka,dabar turim suzlugdyti jaunaja menininku karta?Nenustebsiu jaigu po tokiu reformu ant "Neries arkos" atsiras pora pakaruokliu..
rwc 2009-04-10 12:45
rwc 2009-04-10 13:03
Nors, iš savo patirties galiu pasakyti, kad nesi toks vienintelis su dilema dėl nevienodų mokymo lygių mokyklose. Man savo laiku irgi buvo sunku suvokti, kaip vienoje mokykloje gaudamas išimtinai tik 10 (arba 5 - anksčiau tai buvo aukščiausias balas), perėjęs į geresnę, nesugebėdavau išlipti iš 7. Bet atėjo egzaminai, išlaikiau kaip mokėjau ir įstojau kur norėjau. Kaip ir didžioji dalis mano laidos - į pirmą pasirinkimą. Tiesa, pora klasiokų dvyliktą klasę pabaigė silpnesnėje mokykloje - ir sunku nuspręsti, išlošė jie iš to (nervų, laiko), ar pralošė (žinių). Tikrai nepergyvenk, baigiamieji egzaminai yra lengvi, ypač jei mokytoja laiko "po padu". Dar ir dabar vos ne kasmet persisprendžiu matematikos, informatikos, fizikos, chemijos abitūros egzaminų užduotis, jei tik pavyksta jas pamatyti. Tikrai nieko baisaus, kartais net keista, kokie tie uždavinukai trivialūs. Ir dar. Jei mokykloje smarkiai "laužia", tai yra kita grėsmė. Esu mokęsis vienoje neblogoje mokykloje, kuri paruošia daug olimpiadininkų, bet pagal egzaminų rezultatus ir stojimus velkasi žemai. Priežastis ta pati - BAIMĖ. Moksliukai tikisi, kad gaus spręsti vos ne olimpiadinio lygio lygtis, kurioms reikės įžvelgti ir išvartyti trigubus Niutono binomus, rekursinius radikalus ir t.t.. Gavę "2+2=x" lygio užduotį jie pasimeta, ieško kabliukų ir neišlaiko. Žodžiu, nebijok - ir sėkmės! (beje, pažymių vidurkis turi tik 2/13 arba 1/13 svorį, jei teisingai suprantu 2007 m. įstatymą)