Biomedicininės inžinerijos konferencija „Virtualūs instrumentai biomedicinoje 2009“  (1)

Klaipėdos universitete doc. Albino Stankaus iniciatyva buvo organizuota virtualiems instrumentams pašvęsta kasmetinė konferencija. Štai ir šiemet, gražią gegužės mėnesio 15d., įvyko jau ketvirtoji konferencija. Konferencija vyko Klaipėdos universiteto Centrinių rūmų Senato salėje, kas dar kartą liudija apie konferencijos pripažinimą ir KU vadovybės jai kreipiamą dėmesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Virtualūs instrumentai – tai naujos kartos prietaisai, kuriuose „kietąją“ elektroninę dalį stengiamasi pakeisti lanksčiais, programiniais, signalų apdorojimo algoritmais, įgyvendintais personaliniuose, nešiojamuose, delniniuose ir kitokiuose kompiuteriuose. Tokiu būdu, prietaisas tampa mažų gabaritų, lengvas, intelektualus, lengvai pritaikomas specifiniam vartotojui. Šiuolaikinėje biomedicinoje reikia registruoti, apdoroti ir analizuoti daugybę įvairių rūšių signalų. Todėl čia virtualūs prietaisai ypač aktualūs.

Į organizuotą konferenciją susirinko beveik visų Lietuvos biomedicininės inžinerijos ir biofizikos mokyklų atstovai: Vilniaus (vadovas prof. Osvaldas Rukšėnas), Kauno (vadovas prof. Arūnas Lukoševičius), Klaipėdos (vadovas doc. Albinas Stankus), Šiaulių (vadovas prof. Vincas Laurutis). Taip pat dalyvavo didelė delegacija iš Ukrainos- Kijevo politechnikos instituto Medicinos inžinerijos ir Elektronikos fakultetų.

Viena didžiausių delegacijų buvo iš Kauno – 7 studentai ir 4 jų vadovai. Kauno technologijos universitete Telekomunikacijų ir elektronikos fakultete rengiami biomedicininės inžinerijos magistrantai turėjo gerą progą pasiklausyti vyresnių kolegų pranešimų, o taip pat ir patys pristatyti savo darbus, išgirsti netikėtų klausimų, dalyvauti mokslinėse diskusijose. Konferencijoje vyravo geranoriška, kūrybinė atmosfera. Vieno konferencijos dalyvio, Valstybės apsaugos departamento atstovo Vito Saldžiūno teigimu, Lietuvos, kaip mažos šalies vieta globalioje ekonomikoje turėtų būti idėjų generavimas. Jis čia pat vietoje suformulavo techninius reikalavimus jiems reikalingo prietaiso, kurio niekur nusipirkti negali. Reikia tikėtis, kad tokia stimuliuojanti, stipriai nuo kasdienybės besiskirianti atmosfera pakerėjo jaunuosius konferencijos dalyvius ir jie anksčiau ar vėliau pasirinks mokslininko karjerą.

Be to, Klaipėdos universitetas yra įvaldęs pačią moderniausią JAV NI firmos aparatūrą, kurios pagalba pateikė naujus sprendinius matuojant taškais kūno dalių temperatūrą, iš veido spalvos pokyčių kraujotakos matavimus reakcijos metu, venų vaizdų fotografavimą, programinius laiko sekų pakitimo naujus algoritmus ir t.t.

Konferencijoje savo stendus turėjo komercinių firmų atstovai: National Instruments Lietuva, Melexis, Bauerfeind ir k.t., Jie pristatė ką tik sukurtus, dar masiniu būdu negaminamus jutiklius, naujausias signalų registravimo technologijas.

Gyvybė yra pats sudėtingiausias reiškinys mūsų Žemėje, todėl neatsakytų klausimų ir įdomių mokslinių tyrimų temų užteks dar ilgai.

Doc. Vaidotas Marozas 
Doc. Albinas Stankus

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)