Algimantas Čekuolis. Skautai - kas tai?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Razer guy 2009-06-13 16:44
Kur vasara atostogauja, vaiksto po gamta, miega palapinese, dar kanors veikia...Atsakiau kam cia rasyt toki straipsni ilga ir wastint laika zmoniu...
Man_In_A_Cage 2009-06-13 17:59
Nieks neverčia gi skaityt jei tau neįdomu. Straipsnis gražiai nušviečia skautus. Pats esu buvęs vienoje tokių stovyklų, prieš kokius 5metus maždaug. Ką galiu pasakyt: daug gražių prisiminimų išlikę iš to laiko, nors ir tėvai tiesą sakant per prievartą ten mane įgrūdo. Žinoma nėra viskas taip gražu, kaip Čekuolis čia viską aprašė. Dažnai jis norėdamas padaryti įspūdį patirština spalvas. Vienaip ar kitaip siūlyčiau jei jau vaikus leist į skautus tai nuo 1-2kl. O vėliau nebent jei užaugs tokioje aplinkoje.
kionig 2009-06-14 02:03
Aha Petkevicius rase apie adamku kaip jis skautiskai pasitrauke i amerika . O siaip mano buvusioji aukletoja skaute, bet nelabai as ten domejausi, nu gal nera taip nuobodu, bet Lietuvoje irgi galima atrast dar idomaus. Manyciau, tai geriau, negu slifuot gatves.
Nightbringer 2009-06-14 20:32
Gerai pareklamavo, pasijutau kaip žiūredamas reklamą per televizija...
Manga 2009-06-15 20:59
skautai tai tie patys pionieriai tik pionierius nusikopijavo skautai is JAV nors ka gali zinoti gal ir atvirksciai. geriau savo vaika leisti i koki naudinga bureli ar net du tai uzaugs zmogumi. kiek girdejau ir zinau tai pas skautus ar kokius tinklininkus ar krepsininkus prieina visokiu moliu ir ten tas pats kas ir mokykloje. + pas skautus tikrai niekas neatfiltruoja, o bureliuose tai faktas, kad taip. ypac kurybiniuose (lameriai ten nevaiksto)
Arns 2009-06-15 21:24
matosi jog neskiri skirtumo tarp "skautavimo" ir kokio burelio lankymo. Burelyje tobulinamas koks nors talentas, o skautai skatina bendrauti, pazinti zmones, tapti savarankiskesniais. Galu gale, vaikas, budamas skautu gali pats pasirinkti kas jam idomu, o i burelius dazniausiai einama pagal tevu, o ne vaiku norus. Taip pat burelis tik sioks toks uzsiemimas, o dalyvavimas skautu veikloje tai nauju draugu atradimas, aisku visko buna, kad ten prieina ir netokiu drausmingu vaiku, taciau nuo ju per daug saugoti nereikia, juk mokykloje tokie patys ar net blogesni sutinkami. Tikrai nesutikciau, kad bet koks zmogus tokiose stovyklose toleruojamas, vis vien, tai pusiau sukarinta organizacija su savo tvarka.
Zigzaueris 2009-06-15 21:36
Oj,jau tik nesvaikit apie kūrybinius būreliu Šiandien piešimo grupėj man po paskaitos siūlė varyt alučio,dauguma pučia žolę ir t.t.Matyt esat dar vienas tėvelis ar mamytė,kurie galvoja,kad tokia veikla,kaip kovos menai ar skautai gadina žmones,o vat muzikos ir kitų menų mokyklos ugdo..Prasigert jūsų vaikučiam daug daugiau šancų tokiuose nedisciplinuotose įstaigose,kaip menų mokyklos ,o ne ten kur yra drausmė.Ir ne,as ne iš kokio kaimo ir visad į normalias mokyklas vaikščiojau,tačiau tas jūsų teiginys ,kad atfiltruoja kažkas tai mažų mažiausiai neargumentuotas.Beja,dažnas menininkas nepasižymi aukštais pažymiais ir mėgsta leist laiką ant barbakano,taip kad susirūpinkit kur vaikučius leidžiat 8) Juolab,kad vaikai užsiemia aktyvia veikla,laiką leidžia gamtoje yra kurkas geriau nei mirkt prie kompiuterių.Tuo labiau-skautai nereikalauja tiek laiko kiek kiti užsiėmimai ir vaiką išleist į žydį bent savaitgaliais tikrai labai naudinga.
WhipsnakeChemist 2009-06-16 15:35
Manga rašo: "skautai tai tie patys pionieriai tik pionierius nusikopijavo skautai is JAV nors ka gali zinoti gal ir atvirksciai." Neteisingai. Lordas Baden Povelis - skautu ikurejas, gime 19 a. antrojoje puseje ir skautu pirma stovykla atidaryta 20 a pradzioje, kai dar Rusijos caras gyvas buvo. Lietuvoje skautu organizacijos veike jau pries II P. kara. Pionieriai ir spaliukai - tik sovietu bezdzionaviams, kaip ir daugelis kitu naudingu dalyku. geriau savo vaika leisti i koki naudinga bureli ar net du tai uzaugs zmogumi. kiek girdejau ir zinau tai pas skautus ar kokius tinklininkus ar krepsininkus prieina visokiu moliu ir ten tas pats kas ir mokykloje. Skautuose skatinama ugdyti ivairias kompetencijas, tiek viduje organizacijos, tiek uz jos ribu. Tai zymiai labiau ugdo jauno zmogaus pasauleziura ir TOLERANCIJA kitiem zmonem. Jusu minimas FILTRAVIMAS - netolerancijos israiska. Skautu filosofija mokina sugyventi su zmonem, o ne juos kastuoti ir ignoruoti. + pas skautus tikrai niekas neatfiltruoja, o bureliuose tai faktas, kad taip. ypac kurybiniuose (lameriai ten nevaiksto) Is kur tokios "zinios"??? Ten tikrai nera atsilikeliu organizacija, kuri pasilaikytu kiekviena vos nosi ikisusi. Norint tapti skautu, reikia pasistengti islaikyti kruva testu; parodyti ne tik, kad moki piesti ar dainuoti ar pasizymi fiziniu istvermingumu (na, bent jau kazkokiu ) bet ir istorinem, patriotinem ir kitomis ziniomis. Ateiti i skautus ir tapti skautu, tai du skirtingi dalykai. Skautu nenumesi, kaip krepsinio ar tapybos. Tapai skautu, tai daugiau ar maziau juo busi visa gyvenima, nors ir maza dalimi.
Atila 2009-06-19 01:09
Skautai yra labai šaunus laiko leidimo būdas. Naujos pažintys, kelionės po visą Lietuvą, smagus laikas su draugais ir naudingas nes išmoksti daug ko naujo. Tikrai geriau nei kur kieme gert alų. O i lankant skautus niekas nedraudžia lankyt ir kitą būrelį. Daug yra skautų kur laisvalaikis visas užpildytas ir visur dalyvauja. Taip smagiai leisdamas laiką užuot kiurksojęs prie kompiuterio ir žaidęs beverčius kompiuterinius žaidimus. Skautiškuose renginukuose nėra toleruojamas alkoholio vartojimas ar rūkymas, tad tokie žmonės iškart šalinami iš to renginuko ir iš skautų tad vaikas nedegraduos skautuoae. O va ką vaikas veikias po kokios krepšinio treiniruotės ar dailės mokyklos tai nežinia. Ten atsiranda kas ir alaus pasiūlo ar net žolės, tad vaikui daug daugiau šansų nusirist. Aišku jei vaikui išugdytas samoningumas ir mastymas tai jis atsirinks kas gerai o kas blogai ir tikrai nenukrpys. Tad prieš rašant ką nors pasitikslinkit kad nenukrypstat nuo tiesos
kionig 2009-06-21 02:57
Apie burelius irgi nepasakyciau, kad ten jau labai jau taip ugdomas zmogus. Pvz pats lankiau uzmokyklines veiklos centra, o ten radiotehnikos bureli, zinoma man tai labai buvo idomu ir kai dar rimtas mokytojas(vadovas) budavo. Bet siaip ten irgi prisirenka visokiu malalietku arba jau paugejusiu bet nesubrendeliu, tai daro ka nori, laksto pas mergas ir kitos nesamones, na taip iseina, kad ateina padurniuot, o ne kazka pasidaryt ir ismokt. Na yra ir kitu bureliu, kur zmones biski rimtesni arba su mastymu, ir ten jau kita atmosfera, kurioje galima issugdyti zmogu ir tos srities specialista. Tuose bureliuose taip pat pilna malalietku, kur tarp ju madinga ypac dabar rukyt bei gert alkoholi ir tuom didziuotis dar. Na is tokiu ir iseina tokie "specai", kurie tik boomcikus ir tegirdi... bet tai viskas nuo pacio zmogaus priklauso, nuo jo aplinkos ir kiti aspektai. Dabar tevai kaip zinia dirba dazniausiai vienas ar du, tai tie palaidi vaikai is to neturejimo kas veikt ir susiranda "draugu rata" nuo kurio ir prasideda viskas. Siaip is tikruju yra tevu pareiga ugdyti vaiko samone iki tam tikro amziaus iki paauglystes arba meginti sudominti ji bendraminciu ratu ar tai skautais ar tai bureliais. Nors dabar viena aisku, kad Lietuva degraduoja, nors jau degradavus, kai galima didziuotis cia pat marozais ir buduliais bei tais paciais uzsienyje ju zygdarbiais, kuriu ir netruksta sioje marijos zemeje.
Zigzaueris 2009-06-21 10:31
Manga suvėlė kažką ir dingo :| Įdomu būtų pamatyt jo/jos argumentus,kodėl yra taip ,o ne kitaip.
Manga 2009-06-21 12:26
tie jusu skautai, tokie saunus, kaip ir ninjutsu ir visokie sauliai. turiu is tu ninjutsu ir sauliu pazystamu (tu kas nebedalyvauja toje veikloje nes amzius nebe tas) visas jaunas mergeles pratraukiai vadinami seniai toks ten ir pasirinkimas. matai skautai vaiksto patys renkasi, o savirealizavimo bureliuose ar pan. viska liepia daryti. nesu tevas, bet zinau, kad sumokami pinigai tam, kad zmones susidometu - jei nesusidomi ieskoma kitos veiklos. p.s. apie ganja ir alkoholi po piesimo greiciausiai parase vargsas vaikas arba jaunas studentas. p.p.s. ir dar pas skautus kur kas be ko susirenka tikrai baisus vaikai arba savo isvaizda arba kreivomis smegenimis. gera vieta ikisti nenormalu+jei dar jis kokiam chore dainuoja apie sv. marija tai jam ten ideali vieta.
Zigzaueris 2009-06-21 13:45
Oho ,kokia erudicija,puikios Lietuvių kalbos žinios. Dėl Šaulių-pats buvau ir žinau,kas ten dedas.Dėl to ir išėjau,o dėl ninjutsu...emmm,gera organizacija ir puikūs treneriai. "p.s. apie ganja ir alkoholi po piesimo greiciausiai parase vargsas vaikas arba jaunas studentas. " DD Nebe tas amžius ir požiūris pas jus matyt....Nei vargšas ,nei studentas aš.Jaigu jau mokiaus dailės mokyklose,tai galbūt geriau už jus žinau,kokia ten padėtis ir kas ten vyksta Ir gal ne veltui sakoma,kad dauguma menininkų prasčiau mokos ir t.t.Aišku ne visi,tačiau kaikurie gan atsipalaidavę mokos,nes žinių trūkumą gali kompensuot gabumais.Jūs pats kanors bendro su menu turite?
vitalijuss 2010-12-16 16:36
Nesistebiu, bet pažymėsiu - Čekuoliui užvedus kalba apie skautus (nors truputi ir idealizuojant) puolėt kalbėt apie "blogus" vaikus. Parodykit man, kur jų nėra, ar bent pasakykit, kada jų nebuvo??? Jeigu skautų būrelyje yra vienas ar du "blogiukai", tai greitu laiku jie arba bent kiek pasitaisys (pavyzdys geriems vaikams, kad geras auklėjimas ir disciplina yra gerai) arba patys išeis iš to būrelio (nepritaps ar iš gėdos prieš kitus). Bet kokiu atveju skautai yra gerai. Vienetiniai atvejai ir Afrikoj vienetiniai, apie juos neverta kalbėti. Straipsnis geras, skaitydamas jaučiausi taip, tarsi Čekuolis jį skaitytų pritariu, yra tokių menininkų, kurie pučia ir geria. Deja, yra tokių ne menininkų, kurie irgi geria ir pučia. Kadangi meno mokyklų yra mažiau nei visų kitų specialybių, dėl to ir atrodo, kad daugelis jų mėgsta pakaifuoti, deja procentaliai to nepatikrinsi, nors manau būtų lygybės ženklas. (pvz. iš 10 menininkų 3 kiekvieną savaitgalį rūko žolytę, iš 100 mechanikų 30 geria iki apsivėmimo. ar nepanašu į realybę? Hmm, keista, bet manyčiau, kad daugiau mechanikų geria, gal tik ne iki apsivėmimo. Čia tik pavyzdys, tik pamąstymas
Kipras 2012-01-12 20:37
Pats skautauju jau keturis metus ir patikėkit žinau kaip yra ten viskas. 1. Niekada nelyginkit skautu su pionieriais, nes pastarieji buvo sovietinė skautų kopija. Sovietai nukopijavo skautus pakeisdami kas jiems netuko savaip. Pvz.: pavadinimas pionieriai kilęs iš žodžio pionerija, o tai yra įvairiu statinių ar įrenginių konstravimas iš miško medžiagų. o jei ištiesų tai pionieriais buvo vadinami vyrai einantys pieš kareivius ir tiesiantys jiems kelius, statantys tiltus, įrengiantys stovyklas ir t.t kareiviams. Dar vienas dalykas: skautų šūkis yra Dievui, Tėvynei, Artimui, o pionierių tiksliai nepamenu, bet kažkas panašaus kaip Staliniu, Partijai ir t.t. 2. Skautai - tai pramoga su tikslu. Skautija ugdo visapusiška žmogų kuris veliau išėjas į gyvenimą gali pats logiškai mastyti, o be to galima išsilaikyti įvairiausių specialybių konkretiems gabumams vystiti (pvz.: laužavedys - lavina kaip oratoriaus ar vedėjo savybes, pirmosios pagalbos - moko suteikti pirmąją pagalbą bet kur ir betkokiomis sąlygomis, o tai manau kažkada vis tiek pravers, nes tai panaudojama tiek dykumoje, tiek virtuvėje). 3. Tie vaikai kuriems tik pagerti, parukyti ir pasityčiot rūpi dažniausiai atsidurę tarp šimto kitokiu ir neradę benraminčių greit pasikeičia arba išeina nors dažniausiai pasikeičia Ir ten tikrai niekas nesityčioja koks tu bebūtum, o padeda keistis ir tobulėti. 4. Ir jeigu ką tai Čekuolis visai neperdėjo, o parašė tai kas yra ištikriųju. Ir dar. Jei norit suprasti kas yra skautybė ištikrųju paskaitykite Robert Baden-Powell knyga "Skautybė berniukams" tik dar pasakau jog Lietuvoje kaip niekur kitur yra ypač daug skautiškų organizacijų tad jei norite atsidurti tokioje kaip parašyta straipsnyje rinkitės Lietuvos Skautija, o jeigu norite kažko šiektiek kito pasidomėkit kitomis organizacijomis (yra apie11), internete pilna informacijos. Lietuvos Skautijos puslapis: www.skautai.lt