D. Britanijoje mokiniai atsisako sveiko maisto  (19)

Beveik 400 tūkst. britų moksleivių atsisakė mokykloje valgyti pietus, kai buvo nutarta tiekti vaikams sveikesnį maistą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Karalystės vyriausybė susirūpinusi sveiko maisto propagavimu mokyklose parengė valstybinę programą ir jai įgyvendinti skyrė 500 mln. svarų. Švietimo ministerija įkūrė specialią organizaciją „School Food Trust“ („Mokinių maitinimo fondas“), kuri privalo rūpintis šios programos įgyvendinimu.

Tačiau Fondo ekspertams atlikus tyrimą 145 pradinėse mokyklose, kuriose mokosi vaikai iki 10 metų, ir 139 vidurinėse mokyklose, pasirodė, kad vyriausybės parengta programa visiškai neefektyvi, nes mokiniai nepageidauja sveiko maisto.

Po tyrimo taip pat paaiškėjo, kad artėjančiais mokslo metais mokyklos valgyklose ketina pietauti tik 39,3 proc. pradinių klasių moksleivių ir 35,1 proc. vidurinių mokyklų moksleivių, nors dar 2005 metais tai mielai darydavo 45 proc. britų moksleivių. Be to, net 400 tūkst. mokinių apskritai atsisako sveikai maitintis mokyklose.

Tačiau Švietimo ministerijos atstovas pareiškė, kad daryti tokias išvadas yra nekorektiška, nes statistiniai duomenys surenkami vadovaujantis skirtingais kriterijais. Taip pat jis sakė, kad vyriausybė turi duomenų, kad pastaruoju metu kaip tik padaugėjo mokyklose valgančių vaikų: pradinių klasių – 0,1 proc., o vyresnių – 0.5 proc., todėl vyriausybė neketina atsisakyti sveiko maisto programos mokyklose.

Keisti mitybos standartus Jungtinėje Karalystėje buvo nutarta 2005-aisiais ir jau praėjusiais mokslo metais pradinėse mokyklose buvo įvestos naujos mitybos normos, apimančios 14 maistingųjų medžiagų. Siekiama, kad vaikai gautų daugiau natūralių produktų – pieno, vaisių, daržovių, sulčių, o ne gertų saldžius gėrimus ir valgytų traškučius arba mėsainius, nes pastebėta, kad šalyje randasi vis daugiau antsvorio turinčių vaikų. Nuo rugsėjo naujų mitybos normų privalo būti laikomasi ir vidurinėse mokyklose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)