Parodoje „Darvinas šiandien” - evoliucijos teorija šiuolaikiškai  (9)

Minint Čarlzo Darvino (Ch. Darwin) 200 –ųjų gimimo ir 150-ųjų evoliucijos teorijos paskelbimo jubiliejų, Britų taryba Lietuvoje pristato tarptautinį projektą „Darvinas šiandien”, skirtą prisiminti Č. Darvino asmenybę, darbus ir idėjas. Rugsėjo 10 d. 18 val. prekybos ir pramogų centre „Panorama” atidaroma mobili paroda „Darvinas šiandien”– unikali Britų tarybos idėja prisidėti prie pasaulinių Č. Darvinui skirtų renginių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šia paroda prasideda šeštasis Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“, vyksiantis iki rugsėjo 18 dienos Vilniuje ir Kaune.

1859 metais pasirodžiusi britų mokslininko Č. Darvino knyga “Apie rūšių kilmę” nuo pat pradžių visuomenėje kėlė diskusijas apie jos teiginių teisingumą ar jų atitikimą tradiciniam Dievo sukurto pasaulio vaizdiniui. Nepaisant neigiamų atsiliepimų, Ch. Darwin’o idėjos greitai susilaukė populiarumo. Šiandien jos daro didelę įtaką biologijos ir kituose gamtos moksluose, prisideda prie svarbiausių XXI a. mįslių apie žmogaus kilmę įminimo, o darvinizmu kaip žmogaus kilmės teorija tiki apie 70 proc. pasaulio gyventojų.

Vis dėlto, Ch. Darwino idėjos net ir mūsų dienomis kelia nemažai diskusijų religijos, mokslo ir filosofijos srityse. Vienas iš parodos „Darvinas šiandien” tikslų – pateikti nešališką informaciją apie evoliucijos teoriją ir pakeisti neigiamas visuomenės nuomones, laikančias darvinizmą religijai priešinga teorija. Parodoje „Darvinas šiandien” ne tik pristatoma mokslininko, dažnai žinomo tik kaip „žmogaus kilmės iš beždžionės teorijos kūrėjo“, asmenybė, jos idėjų gimimo istorija, bet ir kritiškai žvelgiama į evoliucijos teorijos teiginius. Primenami jos iki šiol taip ir neatsakyti klausimai.

Siekiant pristatyti mokslo pasaulį plačiajai visuomenei, visa informacija pateikiama šiuolaikiškai ir įdomiai. Parodos bei Mokslo festivalio atidaryme trumpą paskaitą apie Darvino asmenybę ir jo idėjų evoliuciją XXI amžiuje skaitys Vilniaus universiteto prof. Edmundas Lekevičius. Prekybos ir pramogų centre „Panorama” pasirinkta erdvė parodai - netradicinė, tačiau skubančiam XXI a. žmogui labai patogi.

Mokslo festivalyje „Erdvėlaivis žemė” Britų tarybos kvietimu rugsėjo 14 d. Vilniaus Universitete Gamtos mokslų fakultete paskaitą apie Darvino darbo metodus ir fosilijų reikšmę evoliucijos mokslui skaitys svečias iš Jungtinės Karalystės prof. Richard Fortey. Tai žymus paleontologas, kelių mokslo populiarinimo knygų autorius.

Paroda „Darvinas šiandien”– vienas iš mokslo festivalis “Erdvėlaivis žemė” renginių, bendradarbiaujant su Britų Taryba. Veikianti 110 pasaulio šalių, Britų taryba - Jungtinės Karalystės tarptautinė kultūros ir švietimo organizacija - dirbdama meno, švietimo ir mokymo, mokslo ir technologijų, sporto ir žmogaus teisių srityse skatina tarpusavio pasitikėjimą ir supratimą tarp žmonių, bendruomenių ir tautų, kasmet pasiekia daugiau nei 85 milijonus žmonių.

Aplankius parodą, kviečiame jus ir į kitus Mokslo festivalio renginius: paskaitas, ekskursijas, praktikos darbus. Geriausi Lietuvos mokslininkai pateiks naujienų iš energetikos, dirbtinio intelekto kūrimo, chaoso teorijos, kosmoso tyrimų, biotechnologijų, chemijos bei informacinių technologijų sričių. Išsamią festivalio programą rasite interneto svetainėse www.mokslofestivalis.eu, www.smm.lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: