Studentų atstovai: daugiau nei pusėje studentų bendrabučių gyventi pavojinga  (10)

Šalies aukštųjų mokyklų studentų bendrabučiuose atlikus valstybinę sveikatos apsaugos kontrolę paaiškėjo, jog daugiau nei pusė studentų bendrabučių ne tik neatitinka higienos normų, bet ir kelia pavojų juose gyvenantiems studentams, penktadienį pranešė Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokias išvadas pateikė teritorinės sveikatos centrai po studentų bendrabučiuose atlikto higienos patikrinimo. Dėl būtinybės atlikti studentų bendrabučių patikrinimą į teritorinės sveikatos centrus pavasarį kreipėsi Lietuvos studentų LSAS.

Kaip teigiama LSAS pranešime, patikrintuose Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Utenos studentų bendrabučiuose aptikti įvairaus pobūdžio pažeidimai.

Vienas iš dažniausių - sena ir netvarkinga elektros instaliacija, ne tik kelianti tiesioginę grėsmę studentų ir besilankančių bendrabučiuose asmenų saugumui, bet ir dažnai, ypač žiemos metu, studentai dėl to susiduria su elektros dingimo problemomis.

Daugumoje bendrabučių neveikia ventiliacija, kai kuriuose bendrabučių kambariuose neatsidaro langai - studentai yra priversti gyventi nevėdinamose patalpose. Dušų ir tualetų skaičius yra per mažas gyvenančių studentų skaičiui, be to, jie ir neatitinka higienos reikalavimų: grindų dangos, sienos - atsilupusios, baldai sulūžę, neprižiūrimi, keliantys traumų pavojų.

Visi šie pažeidimai, anot teritorinės sveikatos centrų, kelia pavojų studentų sveikatai, didina užkrečiamų ligų riziką ir traumų tikimybę. Didesnė dalis tikrintų bendrabučių neturi higienos pasų, kurie išduodami tik tada, jeigu bendrabučiai atitinka visas sveikatos saugos ir higienos normas. Po patikrinimo studentų bendrabučiams buvo nustatytas terminas kuo skubiau pašalinti aptiktus pažeidimus.

"Apgyvendinimo paslaugų higienos normos numato, kad dešimčiai apgyvendinimo vietų būtų įrengta mažiausiai viena praustuvė bei tualeto ir vonios patalpos. Minima, kad jose turi būti geros būklės vonia ar dušas, tuo tarpu kai kuriuose bendrabučiuose 600 studentų tenka 30 dušų, jau nekalbant apie jų būklę. Tai apie kokį higienos normų laikymąsi galime kalbėti?", - teigia LSAS atstovė socialiniams klausimams Ieva Dičmonaitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: