Metei studijas – grąžink vieno semestro įmoką  (19)

Studijas vėliau nei po pirmojo semestro metusiems ar už nepažangumą pašalintiems studentams gali tekti susimokėti baudą, siekiančią vienos semestro įmokos dydį, tačiau bauda negalės siekti nustatytų „lubų“ – bakalaurams 3,9 tūkst. Lt, magistrantams – 6,5 tūkst. Lt, doktorantams – 9,1 tūkst. Lt. Tokios nuostatos numatytos Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) parengtame Vyriausybės nutarimo projekte, kuris jau sukėlė studentų nepasitenkinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mūsų interesas yra tas, kad valstybė investuoja pinigus. Tačiau jeigu žmogus mokosi tvarkingai, be skolų pabaigia semestrą, tai laikoma, kad valstybė į jį investavo, bet jis gavo žinių, turi jas, tad tokiam studentui grąžinti įmokos nereikia. Bet jeigu jis mokosi su skolomis, nesugeba pabaigti, tai yra numatytos sankcijos“, - DELFI sakė švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė.

Pasak jos, įmokų grąžinimas metus studijas ar tuomet, kai asmuo pašalinamas iš universiteto už nepažangumą, numatytas su daugybe išlygų: pavyzdžiui, bauda netaikoma, jeigu studijos paliekamos po pirmojo semestro, taip pat sankcijų nelieka tokiems studentams, kurie tvarkingai išsilaiko egzaminus, bet nusprendžia toliau nebestudijuoti.

Išlygos taikomos ir dėl ligos studijas palikti nusprendusiems jaunuoliams. „Yra gausybė išlygų, tai švelniausias variantas, koks tik įmanomas“, - teigia viceministrė.

N. Putinaitės tvirtinimu, iš universiteto pašalinti arba vėliau nei po pirmojo semestro savo noru studijas palikę studentai turės susimokėti tik vienos semestro kainą, tačiau, turint mintyse, jog kai kurios specialybės yra labai brangios, yra nustatomos baudų „lubos“ – 30 MGL.

Tvarka būtų taikoma valstybės finansuojamose vietose studijavusiems jaunuoliams, tačiau studentų atstovai Vyriausybės nutarimo projektu jau reiškia nepasitenkinimą.

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) prezidentė Indrė Vareikytė pirmadienį Seimo opozicinių frakcijų surengtoje spaudos konferencijoje pasipiktino, kad studentai studijuoti skatinami baudomis.

„Atkreipčiau dėmesį į naują bręstantį sprendimą – tai dėl baudų paliekant studijas, paliekant aukštąją mokyklą. Yra kalbama, kad baudos bus apie 4-9 tūkst. Lt, tačiau, LSAS nuomone, tokios baudos pažeistų studentų konstitucinę teisę į nemokamą mokslą. Ne baudomis reikia skatinti studentą studijuoti ir jeigu jis nusprendė, kad tos studijos netenkina jo poreikių, labai keistai atrodo tas noras juos bausti“, - spaudos konferencijoje kalbėjo I. Vareikytė.

Pasak jos, LSAS turi teisininkų išvadas, kuriose teigiama, jog baudų taikymas prieštarauja Konstitucijai ir kitiems įstatymams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Eglė Samoškaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)