Tėvai privačioms mokykloms pinigų negaili ir per krizę  (8)

Privačios mokyklos sunkmečiu netuštėja – tėvai už mokslo mėnesį negaili 300-600 Lt. DELFI kalbintų mokyklų atstovai tikina, kad privatus mokymas populiarėja, o privačių mokyklų plėtrai tereikia didesnių patalpų. Vieni privačioje mokykloje ieško kokybiškesnio išsilavinimo, kiti – psichologinės ramybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kol kas viskas gerai, dirbame tuo pačiu ritmu“, - sako Kauno Montesori pradinės mokyklos direktorė Virginija Skorupskienė. Savuose V. Skorupskienės namuose įrengtos mokyklos klasėse mokosi po 7-8 vaikus, viso mokykloje jų yra 27. Pasak penktus metus veikiančios mokyklos vadovės, ugdymo įstaiga galėtų plėstis, bet šiuo metu nėra kur.

„Mokinių būtų tikrai daugiau, žmonės domisi ir ieško, bet sunkmetis, be abejo, padarys savo. Kitąmet gali būti sunkiau, tuo labiau Kaune“, - mokinių skaičių kitąmet prognozavo V. Skorupskienė.

Per mėnesį už mokslą Montesori pradinėje mokykloje reikia mokėti 300 Lt. „Be abejo, dauguma nori kokybiško, atsakingo darbo ir kad vaikai praleistų laiką mokykloje prasmingai – pamokos būtų išmoktos, namų darbai padaryti ir kita veikla vyktų, vaikai būtų ugdomi“, - paklausta, kodėl dalis tėvų renkasi vaikus leisti į privačią mokyklą, sakė V. Skorupskienė.

Paauglystėje ieško psichologinės ramybės

„Ateinančių mokytis į pagrindinę mokyklą daugėja, o į pradinę mažėja, tačiau tai natūralu – pradinėse moksleivių dėl demografinės situacijos mažėja visur. O šiaip pakankamai daug žmonių, galinčių ir norinčių mokytis privačioje mokykloje“, - sakė „Saulės“ privačios vidurinės mokyklos Vilniuje direktoriaus pavaduotoja Neringa Urbonavičienė.

Šiuo metu „Saulės“ mokykloje mokosi apie 300 moksleivių – daugiau sutalpinti neįmanoma fiziškai. N. Urbonavičienės pastebėjimu, didelėse mokyklose sunki situacija paauglystėje, tad dažnai tėvai privačioje mokykloje ieško psichologinės ramybės. „Jie pirma ieško geros aplinkos, atsakingų mokytojų, suinteresuotų dirbti ir kalbėtis su vaiku – pirmas akcentas būna ne žinios, nors ir jos labai svarbios“, - teigė direktoriaus pavaduotoja.

Mokslo mėnuo „Saulės“ mokykloje kainuoja apie 600 Lt.

Mokestis priklauso ir nuo moksleivio gebėjimų

„Mažėjimo tikrai nėra, kadangi mūsų tėveliai labai protingi, labai darbštūs, kad išgyventų krizę, dirba ir dieną, ir naktį. Jie paskaičiavo, kad ekonomiškai mūsų mokykla – pigiausia iš visų bendrojo lavinimo mokyklų“, - teigia pirmosios Lietuvoje privačios vidurinės mokyklos direktorė Tatjana Liubartienė.

Pasak T. Liubartienės, jos vadovaujamoje mokykloje vaikas užimtas 10 valandų, gali lankyti meno, sporto, užsienio kalbų mokymosi užsiėmimus. Visus šiuos užsiėmimus lankyti kitose vietose ir už juos mokėti, sako direktorė, būtų brangiau.

T. Liubertienės teigimu, pradinukams mokslo metai kainuoja 8800 Lt, vyresniųjų klasių moksleiviams – 7800 Lt. Kaina priklauso ir nuo moksleivio gebėjimų, o mokykloje besimokantiems keletą metų taikomos nuolaidos.

Pasak T. Liubartienės, privačių mokyklų paslauga nuo 1993 m. labai išpopuliarėjo ir yra labai reikalinga. Pašnekovė nesutinka, kad privačią mokyklą lanko tik pasiturinčių šeimų vaikai – esą labai pasiturintys važiuoja mokytis į Londoną ar kur kitur į užsienį.

Liubartienės privačioje vidurinėje mokykloje šiuo metu mokosi apie 300 mokinių – daugiau negalima priimti dėl patalpų stygiaus. Mokykla siekia tapti pirmąja privačia gimnazija Lietuvoje.

„Vaivorykštės tako“ pagrindinėje mokykloje Klaipėdoje 4 klasių mokiniams mėnesinis mokestis siekia 400 Lt, 5-8 kl. – 450 Lt. „Šėltinio“ mokymo centre Šiauliuose 1-4 klasėse už mokslo mėnesį reikia mokėti 420 Lt/mėn., 5-6 klasėse - 500 Lt/mėn.

Ateityje gali tikėtis didesnės valstybės paramos

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Bendrojo ugdymo departamento direktoriaus Arūno Plikšnio, 2002 m. įvedus mokinio krepšelį, lėšos moksleivio ugdymui skiriamos ne tik valstybinėms, bet ir nevalstybinėms bendrojo lavinimo mokykloms. Mokinio krepšelis - lėšos ugdymui - vidutiniškai sudaro du trečdalius mokyklos biudžeto. Lėšos ūkio reikmėms teikiamos atskirai – jas dengia mokyklos steigėjas.

„Vyriausybės programoje numatyta, kad ūkio išlaidos irgi turėtų būti įtrauktos į mokinio krepšelį. Jei tai bus įgyvendinta, ūkio išlaidos bus skiriamos iš valstybės biudžeto, per krepšelį“, - sakė A. Plikšnys.

Tuomet privačios mokyklos gautų didesnį finansavimą, taip jų imamas mokestis galėtų būti mažesnis. Dėl to, mano ŠMM atstovas, ateityje privačių mokyklų turėtų daugėti.

Privačiose mokyklose dirbama pagal valstybinėse mokyklose naudojamas švietimo ir mokslo ministro patvirtintas ugdymo programas.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 28 nevalstybinės mokyklos: 4 gimnazijos, 8 vidurinės, 8 pagrindinės ir 8 pradinės mokyklos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(2)
(1)
(0)

Komentarai (8)