Viena skurdžiausių pasaulio valstybių į apyvartą išleido auksines monetas – jomis galite atsiskaityti parduotuvėje, bet su viena sąlyga (Video)  (2)

Valstybė, išleidusi auksines monetas siekia kovoti su chroniška šalį siaubiančia problema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Zimbabvė išleido į apyvartą auksines monetas, kurios bus parduodamos visuomenei, siekiant pažaboti infliacijos šuolį, kuris pakirto nestabilią šalies valiutą – Zimbabvės dolerį.

Apie tokį žingsnį pirmadienį pranešė šalies centrinis Zimbabvės rezervų bankas, kuris komerciniams bankams išmokėjo 2000 auksinių monetų.

Monetos, vadinamos Mosi oa Tunya, kuris vietine tongų kalba reiškia Viktorijos krioklį, „turės likvidaus turto statusą“, o tai reiškia, kad jas „bus galima lengvai konvertuoti į grynuosius pinigus ir jomis bus galima prekiauti vietiniu ir tarptautiniu mastu“. Centrinis bankas savo pranešime nurodė, kad monetos „taip pat gali būti naudojamos sandorių tikslais“.

Turėtojai galės juos iškeisti į grynuosius tik po 180 dienų nuo pirkimo datos.

 

Asmenys ar įmonės galės juos įsigyti įgaliotose prekybos vietose, pavyzdžiui, bankuose, ir laikyti banke arba parsinešti į namus, teigiama pranešime. Užsieniečiai monetas gali įsigyti tik užsienio valiuta.

Pirmoji monetų partija buvo nukaldinta už šalies ribų, bet galiausiai jos bus gaminamos vietoje, sakė Zimbabvės rezervų banko valdytojas Johnas Mangudya.

Jis pridūrė, kad 22 karatų monetos gali būti naudojamos apsipirkti parduotuvėse, atsižvelgiant į tai, ar parduotuvėje yra pakankamai pinigų grąžai, taip pat už paskolas ir kreditus.

Jų kainą lems tarptautinės rinkos kursas už aukso unciją, pridėjus penkis procentus monetos gamybos sąnaudų. Paleidimo metu pirmadienį vienas Mosi oa Tunya kainavo 1 824 USD.

 

Pasitikėjimas Zimbabvės valiuta menkas po to, kai 2008 m. hiperinfliacija sunaikino Zimbabvės dolerį, kuris vėl buvo išleistas 2019 metais. Birželio mėn. infliacija šoktelėjo iki 191,6 proc., nuo 132 proc. gegužę.

Valdžia stengiasi ištraukti Zimbabvę iš ekonominės krizės, kuriai būdinga sparčiai devalvuojanti vietinė valiuta, 90 procentų nedarbas, gniaužtų.

Tarptautiniu mastu auksinės monetos naudojamos tokiose šalyse kaip Kinija, Pietų Afrika ir Australija, siekiant apsidrausti nuo infliacijos ir investuoti, nors jos nėra taip plačiai naudojamos kaip valiuta, kaip numatė Zimbabvės centrinis bankas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)