Indijoje milžiniško populiarumo sulaukė nulio rupijų banknotas  (24)

Indijoje smulkūs kyšiai yra tapusi normalia vyriausybės biurokratijos dalimi. Jei norite įsigyti kokią nors licenziją ar leidimą, šioje šalyje jums greičiausiai bus daug paprasčiau išsiversti su "papildoma įmoka". Tačiau šią praktiką reformuoti siekianti organizacija pradėjo platinti nulio rupijų banknotus, kuriuos judėjimą palaikantys asmenys siūlo kyšio reikalaujantiems valdininkams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kyšio suma paprastai būan nedidelė, tačiau valdininkų savivalė Indijoje priveda iki absurdiškų situacijų. Pavyzdžiui, kyšiai imami už nemokamas paslaugas ir iš žmonių, gyvenančių žemiau skurdo ribos. Gyventojui kyšio nesumokėjus, toks vilkinimas gali tęstis ganėtinai ilgą laiką. Iki šiol vietiniai į tai tiesiog užmerkdavo akis - kaip gi gali prieštarauti, kai tavo balsas bet kuriuo atveju liks neišgirstas? Tačiau su tuo nesitaikstantys asmenys įkūrė nevyriausybinę organizaciją pavadinimu "5th Pillar",  kurios tikslu tapo nulio rupijų kupiūros platinimas. Taip siekiama visuomenę mobilizuoti kovai su korupcija.

Organizacijos "5th Pillar" prezidento Vijay Anand teigimu, idėją pirmasis sumanė išeivis iš Indijos Maryland universiteto (JAV) fizikos profesorius, kurio vardo atsargumo dėlei jis linkęs neatskleisti. Šis profesorius pirmasis pradėjo spausdinti nulio rupijų banknotus ir teikti juos pareigūnams savo kelionių po Indiją metu. Anand šią idėją pastūmėjo dar toliau: jis banknotus pradėjo spausdinti masiškai. Pirmoji 25000 banknotų serija buvo išplatinta taip žaibiškai, jog tenkindami paklausą "5th Pillar" atstovai nuo iniciatyvos pradžios jau išplatino daugiau kaip milijoną nulio rupijų kupiūrų. Prezidento teigimu, jie sulaukia ne vieno atsiliepimo, kaip tokia priemonė žmonėms padėjo susidūrus su kyšininkais. 

Anand teigimu, nulio rupijų banknoto sėkmę lemia daug veiksnių. Pagrindinis faktas yra tai, jog kyšio davimas Indijoje yra nusikaltimas, už kurį baudžiama kalėjimu. Korumpuoti vladininkai retai sulaukia pasipriešinimo iš piliečių pusės, todėl jiems įteiktas nulio rupijų banknotas juos stipriai gąsdina. Baiminamasi tiek kalėjimo, tiek pavojaus netekti savo darbo. Antra, sėkmę stiprina tai, kad piliečiai noriai naudojasi tokios priemonės galiomis. Tai žmonėms suteikia drąsos - pirma, jiems dažniausiai nėra ką prarasti, o antra - jie žino, jog už jų nugaros stovi organizacija, ir kad jie nėra palikti vieni šioje kovoje.  Taip jie žino, kad mūšį vis gi galima laimėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (24)

Susijusios žymos: