Sovietų eros slaptasis miestas parduotas už 3,1 milijoną dolerių  (14)

Šaltojo Karo metais Sovietų Sąjunga savo užimamoje teritorijoje buvo pastačiusi dešimtis slaptųjų miestų, kuriuose dirbo ir gyveno tūkstančiai žmonių. Vienas toks miestas pavadinimu "Skrunda-1", esantis mūsų kaimynės Latvijos teritorijoje, parduotas investuotojui iš Rusijos už 3,1 milijono dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo įprastų miestų slaptosios gyvenvietės skyrėsi tuo, kad žmonių judėjimas į ir iš jų buvo griežtai kontroliuojamas, o pačių miestų egzistavimas nebuvo nurodomas netgi civilinės paskirties žemėlapiuose. Pradinė gyvenvietės paskirtis buvo aptarnauti sovietinę radarų bazę. Latvijai atgavus nepriklausomybę, Rusijos vyriausybė primygtinai reikalavo galimybės kontroliuoti šią teritoriją ir tik 1998 metais, kai iš čia išvažiavo paskutiniai gyventojai, miestas buvo perduotas latvių žinion. Iki tol Rusija ir toliau naudojosi radarų baze kaip ankstyvojo perspėjimo apie galimą ataką iš kaimyninių valstybių priemone. Kaimyninė valstybė apleistą miestą pardavė praėjusią savaitę įvykusiame neįprastame aukcione, kurį laimėjo investuotojas iš Rusijos, teigiama oficialiame pardavimui vadovavusios agentūros atstovės Anete Fridensteina-Bridina pranešime.

Šaltojo karo metais Skrunda-1 gyveno apie 5000 žmonių. Atstovė spaudai atskleidžia, jog miestas parduotas Rusijos firmai "Aleksejevskoje-Serviss", tačiau daugiau smulkmenų neatskleidė. Kol kas neaišku, ką su 45 hektarų ploto pirkiniu planuoja daryti pirkėjas. Čia tebestovi maždaug 70 apgriuvusių pastatų, įskaitant daugiaaukščius gyvenamuosius namus, mokyklą, barakus ir karininkų klubą. Pačios Latvijos bandymai paversti miestą rekreacine zona nepasiteisino.

(1)
(2)
(-1)

Komentarai (14)