Kodėl žmonės naudoja jokios funkcijos neatliekančius mygtukus?  (11)

Tikriausiai ne kartą esate pastebėję, jog aplink mus dažnai galima pamatyti mygtukų ir kitokių valdymo elementų, kurių funkcinė paskirtis yra mažų mažiausiai abejotina. Tai galioja, pavyzdžiui, dažnai neveikiantiems pėsčiųjų perėjų mygtukams. Naudos iš jų nedaug, tačiau žmonėms jie užtikrina ramybės suteikiančią situacijos kontrolės iliuziją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompiuterinių valdymo sistemų pažanga lėmė tai, kad intensyvaus eismo sankryžose ir gatvėse įrengiami šviesoforo perjungimo mygtukai tapo atgyvena. Niujorko mieste  (JAV) dauguma tokio tipo mygtukų deaktyvuoti dar 2004 metais (tačiau ne visi). Nežiūrint į tai, žmonės juos vis dar tebespaudo - arba dėl nežinojimo, arba dėl įpročio, arba tikėdamiesi, jog šviesoforas vis gi sureaguos. 

Egzistuoja ir kiek rimtesnė šio reikalo pusė. Pavyzdžiui, nemaža dalis didelių ofisams skirtų pastatų įrengia termostatų imitacijas, kurios patalpose dirbantiems asmenims suteikia kontrolės iliuziją. Kai kurios kompanijos "pažengusios" net tiek, kad savo patalpose netgi įrengia balto triukšmo generatorius, kurie imituoja ventiliatorių užimą po to, kai išjungiamos tikrosios oro kondicionavimo ir vėdinimo sistemos.

Šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemų specialistas Richard Dawson teigia, jog daugelis ofisų darbuotojų paprastai skundžiasi sunkiai apibrėžiamomis problemomis. "Jie paprastai pareiškia, jog jų aplinka yra kokia tik nori, bet ne tokia, kokios jie norėtų. Tokiais atvejais paprasčiausia tiesiog įrengti termostato imitaciją". Richard vertinimais, JAV apie 90% termostatų yra imitacijos, nors kai kurie jo kolegos nesutinka, teigdami, jog šis skaičius tikrai neviršija 2%.

Ar jo negraužia sąžinė? "Aš tiesiog darau, ką man liepia darbdavys", sako R. Dawson. "Nepatenkinti žmonės paprasčiausiai vargina - jūs nuo jų galiausiai pavargstate, ir į sieną įsukate pigų termostatą, kuris prie nieko neprijungtas. Ir kaip manote? Nuo to laiko negavome nei vieno skundo".

Panaši situacija yra ir su liftų durų uždarymo mygtukais. Daugumoje šiuolaikinių liftų šie mygtukai neveikia, išskyrus tuos atvejus, kai turite aparatūros aptarnavimui arba gaisrininkams skirtą specialų raktą. Nepaisant to, žmonės juos spaudžia, nes faktas, kad durys galiausiai užsidaro, sustiprina įsitikinimą, kad mygtukas vis gi veikia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)