Š.Kilius. Ar tikrai kaltos aukštosios mokyklos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

LiberalusToris 2010-02-18 14:09
Nelabai supratau esmės šito teksto? Ką čia norima pasakyti? Nebūkit nevykėliais, mokinkitės, įstokit į universitetus, pabaikit juos ir eikit ieškotis gero darbo? Tokia šio teksto mintis? Hmmm... joa...
Alchi 2010-02-18 15:35
Nieko nesupratau. Mano lietuvių kalbos mokytoja už tokį darbą būtų parašius 6 (iš gailesčio).
Edgaras 2010-02-18 15:49
Hahahah vat butent del tokio poziurio ir yra musu universitetai prasti. Pagal straipsnio autoriaus ideja Lietuvos studentai nesimoko, nelanko paskaitu ir yra paprasciausiai begalo silpni. O tie kurie istruksta i uzsieny studijuoti yra ne ka geresni. Pabaiga: "Doc. dr. Šarūnas Kilius Energetikos ir elektronikos katedra Kauno technikos kolegija" Tai paskaicius viskas paaiskeja. Esu pasipiktines siuo straipsniu, tai yra visiska nesamone, o gerbiamas autorius visiskai atsokes nuo realybes. Lietuvos studentai yra begalo protingi, atsidave, kruopstus ir sunkiai dirbantys. Sis straipsnis taip pazemina Lietuvos studentus kad net baisu darosi. Uzsienyje Lietuvos studentams daznai tenka miegoti per paskaitas. Kodel? Todel, kad uzsienyje NERA tokiu kruviu kaip Lietuvoje, uzsienio studentai(Anglijos, Nyderlandu, Vokieciu) yra zymiai silpnesni negu Lietuvos. Tai isitikinau savo akimis. O ka cia "peza" autorius as nezinau. Tiesiog slykstu. Uzsienio universitetai suteikia nerealias salygas tobuleti, bet dauguma uzsienio studentu i tai nereaguoja. O ka Lietuvos universitetai suteikia? Zveriska poziuri i studentus, kad jie yra atliekos ir nieko nesugebanys, varganas labaratorijas, ar varganas bibliotekas su SSRS laiku knygomis ir milziniskus teorinius kruvius is kuriu realiai svarbus ir reikalingi yra tik 30-40%. Tokiu piliecius kaip gerb. autoriu as tiesiog laiko masina issiusciau i sovietmety ir palikciau. Nes su tokiom paziurom kaip dabar, Lietuva ir Lietuvos universitetai niekada nesugebes integruotis i vakaru pasauly.
Nerijux 2010-02-18 15:51
Viskas labai paprasta- turima omeny tai, kad dauguma studentu eina tik gauti diploma, bet visiškai nesirūpina prisirinkti kuo didesnį žinių bagažą. Aš pats šiuo metu baigiu elektroinžinerijos studijas, tad net liūdna- iš likusiujų 10 žmonių (kiti 26 atkrito dėl įvairių priežaščių), realiai tik 2-3 žmonės galės dirbti pilnaverčiai pagal savo profesija ir tai su klaustuku... Nes dauguma kursinių ar kontrolinių - pirkti, o egzaminai išlaikyti su kyšių. Tad kokia kokybė gali būti naujai iškeptų "specialistų" ? Darbdaviai priėme vienakart tokį daugiau nenorės "žalių" ka tik baigusiųjų aukštajį dar kartą priiminėt, geriau rinksis su stažu. O po to pykstame, kad jaunimą nenoriai priima į darbą....
Harm 2010-02-18 16:11
puikus straipsnis. visiška teisybė. studentų požiūris į mokslą lietuvoje yra atmestinas. "reikia diplomo", ne žinių. su tokiu požiūriu ar lietuvoj ar anglijoj ar vokietijoj - vienodai bus blogai. tik ten gal _studentaut_ smagiau (?) tie, kurie nesupranta teorijos naudos, tegul mokosi kolegijose - ir nereikės suprast.
lgtech 2010-02-18 16:15
Kokia dar visiška teisybė, gal tau tik su tokiais ir teko bendrauti. Lietuovje pilna kruopščių studentų.
lrasimas 2010-02-18 16:28
O jei tos perspektyvios specialybės tau visiškai ne prie širdies ? Tai po to kankintis visą gyvenimą
00400 2010-02-18 16:36
Bet čia rimtai su tom specialybėm. Kur dabar visiems tiems vadybininkams dėtis? Ar kur kažkam juos dėti? Jaučiu, teks kokiais kasininkais ar pan. paimt.
špokas 2010-02-18 16:39
Bet ar gi neparadoksalu , kad tiek daug kalam ir iš to nei valstybėj, nei studentui naudos nėra? Kaip gyvenom taip ir gyvenam, progreso nulis. Harm na gerai paimam pvz. Tarkim studentas atsakingas, mokėsi viską ką dėstytojas mokino ir t.t. Atėjo laiminga diena baigė univerą , gavo diplomą. Ir štai pagaliau einam ieškoti darbo ir kaip manai jis ras kokį darbą pagal savo specialybę?? Aišku ras už minimalų atlyginimą, bet tikrai ne pagal spec. Tada kokio velnio jam reikia investuoti į universitetą tiek pinigų, tiek laikoir po to iš to nulis naudos bus ? O dar jeigu į mokamą tik priima ...
dnikas 2010-02-18 16:39
O kokios dabar yra perspektyvios specialybės?
Harm 2010-02-18 17:02
špoke, o kodėl vieni baigę susiranda gerą darbą, o kiti ne? gal pasakysi, nuo darbdavio priklauso?:) darbdavys (žinoma, protingas. juk pas protingą nori dirbti, ne pas kvailį) žiūri paprastai - ką baigei, kur PAPILDOMAI dar mokeisi (magistrantūra - puiku). žiūri tavo nuoseklumą ir lojalumą. jei baigei vadybą, nuosekliai dar pasimokei psichologijos ir ekonomikos (pvz) tai tave garantuotai paims dirbt, pavyzdžiui personalo vadybininku. žinoma, ne iškart. bet juk mes visi norim iškart pačio geriausio darbo IR JOKIAIS BŪDAIS NEDIRBSIM PADAVĖJAIS! ar žinot, kad amerikoj VISI nuo to pradeda?
Edgaras 2010-02-18 17:07
ESME TAME, kad darbdaviai PIRMIAUSIA ziuri i tavo issilavinima(DIPLOMA) ir tik poto ziuri i tavo patirti(tavo vadinamosios ZINIOS ir yra patirtis). Netiki? Pasiziurek skelbimus, ko reikalauja pirmiausia. Jei darbdaviam reikia diplomo, tai mes jo ir siekiame, labai paprasta. Kai baigsis ta mada kad reikia tik eit i univera, o ne kolegija tada reikalai prades gereti. O vargsai studentai cia ne prieko, mes tik taikomes prie rinkos.
Tadas Cern 2010-02-18 17:31
Mažajame prince buvo labai gerai parašyta: Jei nori išgirsti tinkamą atsakyma, turi užduoti tinkamą klausimą. Šiuo atveju straipsnis ne ten kapsto. Ne universitetai kalti lietuvoje, o švietimo sistema! Tad klausimas yra "Ar dėl visko kalta švietimo sistema?" TAIP!
špokas 2010-02-18 17:32
Pirmiausia kiek esi buvęs amerikoje , kad gali teigti jog ten visi pradeda nuo padavėjo ? Tai be abejo užkartą niekas ir nesako eiti dirbti bosu, bet tai jeigu tu jau baigi, tau turi būti sudaryta sąlygos dirbti pagal profesija ar nors pagalbiniu. O , kad įsidarbina pagal profesija tai čia yra vienetai, nes prasideda visokie stumimai ir kitos nesąmonės. Toli nežiūrint paimkim pavyzdį kiek daktarų dabar priima pabaigus universitetus ?
nightex 2010-02-18 17:35
Mano nuomone yra kalta švietimo sistema, ne aukštosios mokyklos, ne studentai ir ne destytojai. Didziausias luzeris cia ir yra svietimo ministras. Jei dirvoje erozija tai ka tu joje beuzauginsi. Nenoriu cia detalizuoti, kas blogai ir kodel nes zinau, kad visvien cia nieko nepakeisiu.
Harm 2010-02-18 17:54
kalti ne universitetai, jie - puikūs! kalta ne švietimo sistema - ji BEVEIK puiki. trūksta dar šiek tiek skaičiukus suvesti. bet tai neabejoju bus greit įgyvendinta. kalti STUDENTAI. tai ir norima psakyti straipsnyje.
Aihara 2010-02-18 18:25
Ar studentai kalti, kad į inžinerines specialybes priima kone visus, vos pajėgusius išlaikyti mokyklinį matematikos egzaminą? Ar studentai kalti, kad dėstytojas turi ištaisyti 200 kontrolinių darbų, bet pritingi ir pažymius surašo "iš lempos"? Ar studentės kaltos, kad kai kurie dėstytojai jų žmonėm nelaiko ir nuolat sukirtinėja? Kas po velnių per "antras didžiausias LT univeras" ir "prestižinė specialybė", kai mokamoj vietoj sėdintis dundukas su "pasiklausymo įranga" išlaiko, fyfos, nuoširdžiai įsitikinusios, kad stovėdamos ant vienos kojos tampa lengvesnės - išlaiko, o žmonės, gerai išlaikę valstybinį fizikos egzaminą, neišlaiko? Ir ką reiškia, kai visas kursas egzaminą nurašo iš vienodų šperų, bet pažymių pasiskirstymas toks, kad atitiktų "varpo" grafiką? Ir taip ne tik mano universitete buvo. Yra dėstytojų, reikalaujančių parašyti 40psl projektą ranka (VU) ar per informatikos egzą detaliai aprašyti, kaip surasti kažkokią funkciją Word'e, t.y. file->print... ir t.t. (VDU). Tai ar tikrai studentai kalti?
Makikius 2010-02-18 18:28
Šituo straipsniu tai ir norima parašyti taip! Bet jei kiti turi geresnes sąlygas, o mes turim mažesnes, apsimeskim jog viskas gerai? Išmokti kažką Lietuvoje neįmanoma, įsidarbint padėjėju išlaikytos specialybės neįmanoma. (kalbu iš asmeninės patirties) Beje pardavėjai? turint architekto specialybę, reikia tik biški padirbti maximoje už kasos ir po pusmečio jus pakels dirbt pagal specialybę? Edgaras protingai mus nušvietė
Vytax 2010-02-18 18:30
Mokiausi viename, dabar mokausi kitame Lietuvos universitete. Bet abiejuose visokie tinginiai ir nežinia kur papuolę iškrenta po pirmo semestro. Po antro - didelė dalis silpnesniųjų. Nežinau gal ši problema aktuali ten kur gali papulti mokytis bet kas norintis (visokios kolegijos, mažesnieji universitetai), bet tikrai ne didžiuosiuose universitetuose kur į vieną vietą pretenduoja po kelis stojančiuosius. O šiaip tai daug kam Lietuvoje labai paranku žeminti studentą, suversti jam visas kaltes arba net išvis neigti kad toks egzistuoja (vertinti jį žaliavą, produktą ir pan).
gedas 2010-02-18 18:31
o gal ir dėstytojai turi pasistengt, ne tik studentai? Kaip žiūrėti į tokį dėstytoją, kuris sako, kad mėnesį nebus paskaitų, nes jam konferencija ar dar kas. Ką sakyt dėstytojui, jeigu jis sako, kitą kartą paskaitos nebus, bet užtat jūs, studentai, atidirbsit namuose dvigubai? Ką sakyt dėstytojui, kai jis 5 metus iš eilės dėsto tą patį, kai jo programos kurso sudarytas literatūros sąrašas nesikeičia nuo 2000 metų, studijuojant 2010? Ką autorius į tai galėtų pasakyt?