Niujorko profesorius siūlo patobulintą kapitalizmo versiją – „Kapitalizmas 2.0“  (28)

Kapitalizmo apologetai ieško pranašų, galėjusių numatyti 2008 m. antroje pusėje prasidėjusią kapitalistinės sistemos griūtį. Vieną tokį pranašą jau surado – tai filosofas, biržos makleris,r Niujorko politechnikos universiteto garbės profesorius Nassimas N. Talebas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Profesorius 2007 m. išleido knygą „Juodoji gulbė“ (The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable). Joje autorius nagrinėjo finansinių rinkų nenuspėjamumą ir prognozavo, kad finansų biosferą godžiai ryjantys gigantiški, glaudžiai tarpusavyje susiję bankai vieną gražią dieną patirs krachą, todėl neišvengiama griūtis laukia mūsų visų. Sunkiai prognozuojamus reiškinius, kuriems priskiriamos ir finansinės katastrofos, jis pavadino „juodosiomis gulbėmis“. Didžiųjų finansinių krizių (arba „juodųjų gulbių“) neįmanoma numatyti iš anksto, bet jos būtinai ateis – tokia yra pagrindinė knygos idėja.

Po pasitvirtinusios prognozės N. N. Talebas nepadėjo į šalį plunksnos. Krizės krečiamam kapitalistiniam pasauliui jis suformulavo dešimt taisyklių, kuriomis siūloma „patobulinti“ šią sistemą ir pereiti prie naujos kapitalizmo versijos – „Kapitalizmas 2.0“.

  • 1. Silpniausioji grandis turi nutrūkti, kol ji dar nedidelė. Deja, ekonomikos evoliucija nuvingiavo taip, kad daugiausia paslėptų rizikos faktorių turinčios firmos tapo didžiausiomis.
  • 2. Negalima nacionalizuoti nuostolių ir privatizuoti pajamų. Mes sugebėjome suderinti blogiausius kapitalizmo ir socializmo bruožus. Prancūzijoje devintajame dešimtmetyje socialistai sugebėjo įveikti bankus, o Jungtinėse Valstijose pirmąjį šio amžiaus dešimtmetį bankai ant menčių paguldė vyriausybę.
  • 3. Žmogui, sudaužusiam mokyklos autobusą, neverta patikėti naujo. Ekonomiką ištikęs krachas galutinai diskreditavo dabartinį isteblišmentą. Neatsakinga ir kvaila tikėtis,kad šie „ekspertai“ ištrauks mus iš duobės. Ieškokite naujų protingų žmonių švariomis rankomis.
  • 4. Neleiskite valdyti atominę elektrinę ar jūsų finansų riziką tiems, kurie dirba tik dėl pelno. Net nekyla abejonių, jog jiems bus svarbiau pelnas, o ne saugumas. Kapitalizmas – tai paskatinimų ir bausmių sistema. Jokiu būdu ne vien paskatinimų, tai būtina atsiminti.
  • 5. Visiems sudėtingiems dalykams ieškokite paprastos ir suprantamos atsvaros. Globalios, tarpusavio priklausomybės saitais susaistytos ekonomikos painumams priešpastatykite paprastus finansinius produktus.
  • 6. Neleiskite vaikams žaisti su sprogmenimis. Sudėtingi derivatyvai turi būti panaikinti, nes niekas jų nesupranta. Piliečius būtina apginti nuo jų pačių, nuo bankininkų su jų hedžo fondais ir nuo patiklių rinkos reguliuotojų, besivadovaujančių ekonomikos teoretikų svaičiojimais.
  • 7. Pasitikėjimo principu veikia tik finansinės piramidės. Vyriausybei beprasmiška stengtis atkurti pasitikėjimą. Gandų banga – sudėtingos sistemos produktas. Su ja nereikia kovoti, ją reikia ignoruoti, išsaugant tvirtybę ir ryžtą.
  • 8. Neduokite narkomanui narkotikų net tada, kai jį ištiko abstinencijos priepuolis. Negalima gydyti skolų sukeltos ligos naujomis skolomis. Kreditų krizė – ne laikina problema, o struktūrinė. Būtina visiška reabilitacija.
  • 9. Žmonių ateitis neturi būti priklausoma nuo ekspertų prognozių. Ekonominį gyvenimą reikia atskirti nuo finansinio. Reikia išmokti nebesinaudoti rinkomis kaip vertės saugyklomis. Rinkos nėra tokios patikimos, kokių reikia žmonėms. Verslo, kurį kontroliuoja pats žmogus, ateitis gali būti neapibrėžta, tačiau jo investicijų, kurių jis nekontroliuoja, perspektyva privalo būti visiškai aiški.
  • 10. Geriausia išeitis – savanoriškai pereiti prie kapitalizmo versijos 2.0. Stumtelėti petimi tai, kam ir taip lemta sugriūti. Pakeisti skolas nuosavybės dalimis. Liautis garbinti „ekonomikos ekspertus“ – ekonomikos fakultetų ir verslo mokyklų isteblišmentą (visuomenės valdančios ir privilegijuotos grupės). Nebeteikti Nobelio premijos už pasiekimus ekonomikos srityje. Neleisti supirkinėti kompanijų skolintomis lėšomis, parodyti bankininkams jų vietą. Išmokyti žmones gyventi pasaulyje, kuriame tiek daug neapibrėžtumų.

N. N. Talebas teigia, kad įvykdžius šiuos 10 sakymų, mūsų ekonominis gyvenimas labiau atitiks biologinę aplinką – kompanijos bus mažesnės, skolų neliks, ekologinė padėtis pagerės. Tai bus pasaulis, kuriame rizikuoja ne bankininkai, o verslininkai, kitaip tariant, jis bus geriau apsaugotas nuo „juodųjų gulbių“.

Taigi kas atsitiks, jei laikysimės šių taisyklių? Nieko sukrečiančio, tikina N. N. Talebas. „Kapitalizmas 2.0“ – tai saugesnė visą pasaulį apėmusio žaidimo „Kapitalizmas“ versija.

Parengė Darius Pocevičius

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (28)