E. Vaitekūnas: "opiausia problema, kaip užtikrinti atlygį autoriui po kūrinio atsisiuntimo internetu"

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

blizzard 2010-02-21 15:40
man atrodo opiausia problema turet is ko uzmoket..
immortallt 2010-02-21 16:00
Pala, mokam uz tuscius komapktus jau autorinems teisems, tai dar moket ? Cia tas pats kaip su keliu mokesciu, moket benza pilantis keliu mokesti ir dar paskui atskira keliu mokesti... Jei mokam uz tuscius CD/DVD, paskui mokesim uz interneta (pvz darbe nieko nesiunti tikrai ir ten viskas 101% yra legalu), o tada ives kompiuterio mokesti, tada dar peles mokesti... Baikit juokus vnz Turi buti padarytos protingos kainos, tada zmones pirataus maziau. Beje, jie parsisiuntimo traktuoti kaip nelegalaus veiksmo negali, nes gal but zmones turi licenzija. O del autoriniu teisiu siekiant/gaunant komercine nauda - tai cia savaime suprantama, kad tikrai baudziamas ir nusikalstamas dalykas, nes pelnaisi is kito darbo.
qriuqriu 2010-02-21 16:01
opiausia problema, kad maiso kur komerciniais tikslais o kur asmeniniam naudojimui, nes nieks neirodys, kad autoriui nereik populiarumo, kuo daugiau zmoniu zinos kas jis per vienas tuo daugiau galimybiu jam paciam tobulet...tuo labiau kad kopijos buna dazniausiai daug blogesnes kokybes ir skirtos labiau susipazinimui (greitai perziurai), o kam reik originalo tas susiras ir susimokes ir jam jokia kopija originalo neatstos...o bandymai visokius torentus failu keityklas dulkint, prie gero neprives, tik vartotojai daug atsargesni taps...
Indigo89 2010-02-21 17:29
Is pagarbos yvai nesisiusiu ir nesiklausysiu jos dainu. Geriau siusiuos didziai negerbiamu roko grupiu kuriniu visa laika kovojo ir kovoja su vejo malunais. Nieks nieko nemokes per prievarta. As pvz jei buciau autorius padaryciau visa savo informacija internete prieinama nemokamai ir suteikciau galimybe man siek tiek sumoketi uz tai, bet ne butinai. Kiek zinau tokie atvejai visada pasiteisina, jei kuriniai kokybiski. Jei ne tai ner ko verkt.
rwc 2010-02-21 18:56
Siūlyčiau užkurti oficialų, mokamą tracker'į su regresyviniu mokesčiu - pirma daina per mėnesį 3Lt, dešimta - litas, šimtoji - 10ct., plius neribojamas siuntimas, pvz., 30 Lt. per mėnesį. Aišku, viską fingerprintint, gal padaryti spec. kodeką papildomiems ID tagams (tokį kaip ir neprivalomą DRM, steganografinį parsisiuntusio userio ID watermarką ar pan.) ir kirst per ragus nelegaliems trackeriams. Galima prigalvot ir daugiau crazy idėjų - panašiai kaip Omnitelis, tik atviriau. Nereikėtų vartotojams verkti, kad brangu, būtų aišku, kaip proporcingai paskirstyti pajamas autoriams, galbūt antipiratiškai nusiteikę vartotojai "leistų" kokiam Winampo pluginui "atskambinti" į LATGA-A, kuri galėtų susekti pirataujančius ID ir sekti realią klausomumo statistiką. Mąstykit šiuolaikinėmis kategorijomis! Viskas, problem solved?
DiretxEB 2010-02-21 20:35
Aš LATGA gerbiu dėl šio požiūrio, jei yra nuoroda parsisiųsti tai didelė dalis parsisiųs, reikia sugalvoti kokį nors būdą atlyginti, ir šiame straipsnyje neradau, kad tas, kas siunčiasi turi SĖDĖTI kalėjime, negu LANVA atžvilgiu:kas prisijungiąs prie interneto tas POTENCIALUS KALINYS už autorinių teisių pažeidimus, nesvarbu ar pasmane licencijos yra auturinės ar EULA ar Open Source.
rwc 2010-02-21 20:41
Ir beje, priedas prie mano pasiūlymo - nemokamas kūrinių perklausymas internete. Galbūt specialus grotuvas, gal flashinis; gal prastesne kokybe, gal su neprasukamais reklaminiais intarpais - viskas įmanoma, tereikia fantazijos! Ar neveiktų taip: susirandu kūrinį, perklausau, įvertinu - susimoku LATGA-Ai ir legaliai parsisiunčiu iš oficialaus tracker'io.
vitaltrix 2010-02-21 20:48
Pritariu LATGA strategijai,LANVA privalo iš jų pasimokyti ir pakeisti savo požiūrį į žmones. Sutikčiau sumokėti kelis litus papildomai , jeigu tik žinočiau kad pinigai tikrai pateks autoriams,ir tą kontroliuos LATGA. O visokius lanvos megztukus reikia šalinti kad , niekam nekenktų.Nes jie atstovauja ne autoriams bet leidėjams ir kitoms stambioms kompanijoms ,ir iš to daro verslą. Lietuvoje užtenka ir LATGA.
Arns 2010-02-21 20:53
čia jau nemokšiškumas grupių. Pvz www.mumiytroll.com įeini ir randi pasiklausyti visas dainas, pasižiūrėti išleistus klipus ir t.t. Kas trukdo kitoms grupėms taip pasielgti? Akivaizdus nenoras bendrauti su klausytojais.
rwc 2010-02-21 21:13
, jei neskaudėtų širdies, jei patiko vienas kūrinys iš dešimties?
Tir4elis 2010-02-22 14:38
rwc, sakyčiau vienu metu reiktu įgyvendint abu tavo pasiūlymus, nes tik taip galima sutvarkyt visą tą kebeknę su autorinėmis teisėmis. Ne kartą esu apie tai kalbėjęs, taigi malonu, kad yra ir daugiau panašiai mąstančių .
pinkiss 2010-02-22 19:11
kad tu nesamones sneki rwc,juk gali per radija girdet naujausias dainas 100kartu per diena,youtube irgi uzkista naujom dainom,be to visas internetines parduotuves leidz pasiklausyt daina kuria perki ar siusies tik ne visa kartais ir tas dalyks neveik,nes jei as noriu klausytis geros kokybes ir nemokt as tai ir padarysiu.O nemoku del to kad dainas filmai ir programas yra pervertintas palei kaina.Be to tie kurie tur talenta uzsidirb milijonus ir taip,nes zmones ein ir y koncertus ir y kinus.
Pertras karviu melzejas 2010-02-22 19:40
Labas vakaras, neiškenčiau ir užsiregsitravau... Noriu atkreipti moderatorių demesį į vartotojo Pinkiss piktybinį lietuvių kalbos darkymą kiekvienose diskusijose. Jau "pjauna" akis kas kart skaityti tą "kaimietišką" rašliava Pvz.: "Be to tie kurie tur talenta uzsidirb milijonus ir taip,nes zmones ein ir y koncertus ir y kinus.". Kas čia per žodžiai "tur", "uzsidirb", "ein". O kaip tik buvot įkėle straipnsį apie taisyklingą rašyseną, suprantu, kai dar rašo šveplai, bet cia jau nėra žodžių... Kas dėl šitos temos, tai mano nuomone, jog pats internetas turi buti, kad ir 20LT/mėn. brangesnis, bet siūstumeisi ką nori ir legaliai, negi jums patikdavo laikai, kada mokėjote už internetą valandiniu tarifu ?
rwc 2010-02-22 19:59
Kol toks bus leidėjų požiūris, tol ir klestės piratavimas. Sakai, radija - nepamenu, kada paskutinį kartą jungiau. Ką ten naujo groja? Tuos pačius "Kelius į žvaigždes", Maksim ir geriausiu atveju kokius mintinai žinomus Queen ar AC/DC. Nebe tie laikai, kai laukdavau trečiadienio vidurnakčio, kai VEF'as blerbdavo kažką įdomesnio. Ir tuomet rippindavom iš radijo, mainydavomės kasetėm, eidavom į turgelį, kur pasirinkimas būdavo tikrai ne mažesnis nei dabartinėse parduotuvėse, galėdavai užsisakyti patikusį įrašą ir nebūdavo gaila už 15 Lt. nusipirkti penkių kasečių. Ir dabar iš kur sužinai - nelegalaus Youtube klipo, jei pas kažką išgirsti MP3, jei siurbdamasis dvi žinomas dainas, parsisiunti visą diskografiją ir dar kai ką panašaus iš to paties vartotojo. Ai, dar yra Last.fm, kur gali susirasti panašių autorių - bet lietuviškų ir nežinomų autorių ten irgi geriau neieškot. Apskritai, pirkimai kyla tuomet, kai pirkėjas gali rinktis. Tai teduoda LATGA-A perklausyti bet kuriuos albumo gabalus, neverčia eiti į parduotuvę, gal turėdamas laiko ir neskubėdamas, perklausęs 100 dainų, išsirinksiu kokius 2 albumus ir keletą atskirų dainų - už kuriuos čia pat, neišeidamas iš namų ir susimokėčiau, nelaukdamas mėnesio, kol koks retesnis "atvažiuos". Nenori autoriai užsiimti reklama - tegul ir neverkia, kad nekyla pardavimai, ar kad tragiškai smunka muzikinė kultūra. Dėl koncertų irgi nesupratau argumento. Eini į gerai žinomų grupių koncertus. Maksimum, ką juose gauni papildomai - tai suvenyrai, apšildančių grupių nuotrupos ir gal vienas kitas panašaus stiliaus CD prekyboje. Jau geriau kelių dienų festivaliai, bet ne kiekvienas sau juos gali leisti, ypač kažko nesitikėdamas iš anksto. Vat ir gauname kainos pervertinimą. Kad realiai sumokama už 1/1000 parsisiųstų įrašų, nes nesuteikiama galimybės ir kokybės. Kad autoriai, kurie gaivintų rinką, sukasi jos paribiuose. Kad nelanksti kainodara ir apskritai už autorius visą darbą nudirba piratai. Kad su pirkėju elgiamasi taip pat kaip 80-tais. Kad užuot išnaudojus galimybes, mažinus kaštus ir nusigriebus pelnus iš to, kuo be konkurencijos užsiima piratai, kovojama su vėjo malūnais.
pinkiss 2010-02-23 01:36
rwc o tai skaitykim tu negali parsisiust tu 100 albumu perklausyt ir kurie patink nueit y parduotuve nusipirkt,arba y apple ar dar kokia internetine uzejas nusipirkt tu yrasu,o parsisiustus istrint ? Nes matai mana beda yra kad kartais as naudoju programas kurios gal kainuot simtais $$$ taip pat turiu dainu virs tukstancia ir megstu filmus paziuret karts nuo karta bet del to kazkam milijonu nezadu sukraut nes dainas keicias savaites begiu,programas kartais panaudoji 5 minutes ir trini lauk nes nebereik ir svarbiausia priezastis man galvos neskaud nes blogiausiu atveju as nieka neprarandu. Paguodai galiu pasakyt kad per metus isleidziu bent po pora tukstanciu ant filmu ir zaidimu disku,bet cia tik del to kad kuriniai leideju tikrai geri ir del to kad kaina prieinama palei alga ko lietuvoj net su ziburiu neisivaizduociau. p.s Pertras karviu melzejas nesinervuok pas manes niera lietuvisku raidziu ant klaviaturas ir seip labai nepatogu su jom rasyt,taigi jei nepatink skaityt praleisk komentara,nes man irgi yra daug badanciu akis rasliavu bet kartais geriau nekreipt demesia.
rwc 2010-02-23 02:28
galėtų įsigyti tai, kas labiausiai subalansuota jo poreikiams ir kainai. Reikia atviros konkurencijos, lygių startinių pozicijų. O dėl to prieinamumo pagal algą tai irgi marazmas, kai pigiau programą ar diską atsisiųsti iš už balos nei vietinėj parduotuvėj. Apie vietinės rinkos mažumą, nepajėgumą ir menkas finansines galias - irgi blefas, burbulas išpūstas, kad pateisintų leidėjų tingumą, talento trūkumą, gobšumą ir kartais, nepabijokim to žodžio, visišką daunizmą.
Pertras karviu melzejas 2010-02-23 14:50
p.s Pertras karviu melzejas nesinervuok pas manes niera lietuvisku raidziu ant klaviaturas ir seip labai nepatogu su jom rasyt,taigi jei nepatink skaityt praleisk komentara,nes man irgi yra daug badanciu akis rasliavu bet kartais geriau nekreipt demesia.[/quote] Aš ne apie lietuviškas raides, negi tu neskaitei, ką parašiau ? Tu žodžių galunių neužbaigi, visaip kraipalioji žodžius, patikek aš pažystu daug Panevežiečių, bet jie taip lietuvių kalbos nedarko... "ant klaviaturas", "niera", "demesia". Negi ir tu manai, jog Lietuva turi dar susiskirstyti į atskiras valstybes su savo visur propaguojamais iskreiptais lietuvių kalbos dialektais ar cia ONE kultura taip įtakoja ? P.S. Kreipių demesį, nes esi aktyvus komentatorius ir pasakai protingų mincių, kurias sunku įskaityti.