Regbis atšiaurioje Antarktidoje  (0)

Ištisus 26 metus Naujosios Zelandijos regbio komanda "Ross Island Cup" žaidynėse laimi prieš komandą iš JAV. Tiesa, šie žmonės nėra profesionalūs žaidėjai. Jie - mokslininkai ir aptarnaujantis personalas, atvykę dirbti ir gyventi Antarktidoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ties veikiančio ugnikalnio papėde vos 1440km atstumu nuo Pietų Poliaus Tom'as Leard'as vadovauja bebaimių vyrų ir moterų būriui, kuris kaunasi sušalusios jūros ledo lauke, po skaisčiai šviečiančia šiaurine saule. “Neįsileiskite jų į savo sąmonę!", sako Leard'as savajai komandai, savotiškai "mišrainei" iš dailidžių, inžinierių, mokslininkų ir pagalbinio personalo. “Mes neturime pranašumo, tačiau jei susižaisime, galime laimėti!”. Čia, eilinę sausio dieną ant šalto 3 metrų storio McMurdo sąsiaurio ledo, Leard'as ir jo kolegos pradeda naujausią dešimtmečius trunkančios tradicijos partiją: regbio mačą tarp JAV ir Naujosios Zelandijos mokslinių tyrimų bazių. Vos už kelių kilometrų tyrinėtojai vadovauja kai kuriems iš pačių egzotiškiausių pasaulyje tyrimų projektų, pasinaudodami šalčiausio, sausiausio ir labiausiai apledėjusio Žemės kontinento teikiamais pranašumais. Ištisą savaitę studijavę bakterijų gebėjimą adaptuotis prie šalčio, dramblinių ruonių nardymo fiziologiją arba kitus reiškinius, mokslininkai savaitgalį paprastai ilsisi. Tačiau tai nėra eilinis savaitgalis. Šios dienos rungtynės tęsia 26-erių mačų seriją, kurioje Naujoji Zelandija kol kas pirmauja rezultatu 25-0. Netoliese esanti JAV priklausanti McMurdo mokslinių tyrimų stotis vasaros metu tampa namais daugiau kaip 1000 gyventojų, iš kurių keli tuzinai apsivelka raudonas, baltas ir mėlynas uniformas, taip palaikydami savo šalį. McMurdo yra didžiausia stotis visame kontinente, gerokai didesnė nei kaimyninė Scott'o bazė, kurioje dirba mažiau nei 100 Naujosios Zelandijos piliečių. Tačiau tai naujazelandiečių nesustabdė nuo rekordiškai ilgos laimėjimų serijos.

Dėl savo juodos spalvos uniformų Naujosios Zelandijos nacionalinė regbio komanda (tikroji) praminta “All Blacks” Tačiau čia, Antarktidoje, Scott'o bazės žaidėjai save vadina “Ice Blacks”. Kaip ir nacionalinė komanda, jie rungtynes pradeda nuo tradicinio šokio "haka".  Susirinkę lauko viduryje jie rankomis daužo sau per kojas ir krūtines, laukiniais balsais rėkdami Naujosios Zelandijos čiabuvių - polineziečių - kovos šūkius Maorių kalba. Visas šis spektaklis yra triukšmingas ir jo paskirtis yra įbauginti priešininkus. 

Tačiau šiandieniniams amerikiečiams jis daro priešingą įspūdį.  "To laukiau ištisus mėnesius", sako iš Waltham'o (Masačūsetsas, JAV) atvykęs dailidės profesijos atstovas 29 metų amžiaus Leard'as. “Puikus jausmas, kai tas haka yra skirtas būtent tau”.

Pasiruošimas rungtynėms prasideda dar prieš kelis mėnesius, kai rugpjūčio pabaigoje pradeda rinktis McMurdo bazių vasaros sezono pamaina. Dienos Antarktidoje yra kiek neįprastos - šiltesniais mėnesiais Saulė niekada nenusileidžia, ir šis periodas Pietų Pusrutulyje trunka nuo rugsėjo iki vasario. Tačiau žiemą visas žemynas apgaubiamas nakties tamsos, dėl kurios gerokai apsunkinami skrydžiai į ir iš antarktidos.  Regbio praktika amerikiečiams prasidėjo spalio viduryje. Pradžioje buvo vykdomos tik savaitgalinės treniruotės. "Maždaug pusė kolektyvo apskritai nežinojo, kaip šis žaidimas žaidžiamas", sako Leard'as. "Jie pripratę prie vidurinėje mokykloje žaidžiamo futbolo, įpratę perduoti pasus, tačiau regbyje daug kas keičiasi".

Čia sklando legenda, jog Naujosios Zelandijos atstovai yra tokie įgudę žaidėjai, jog jiems prieš rungtynes net nereikia ruoštis. Tačiau paskutiniaisiais metais amerikiečiai jau pradeda surinkti nors po kiek taškų, o ne baigti rungtynes nuliniu rezultatu (kas yra pasitaikę bent keliolika kartų). Tiesa, šiuos taškus jie surinko mušdami vadinamuosius "baudinius", kurių kiekvienas yra vertinamas trejais taškais. Taip naujazelandiečiai yra motyvuojami nors kiek pasiruošti būsimai kovai.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)