Francis Fukuyama. Ar demokratijos amžius baigėsi?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SG 2010-04-02 19:57
Tai susiję. Gal ir komunizme žmonės bus labai sąžiningi ir supratingi, kodėl gi ne? Pvz. jei man šiandien nereikia Ferrari, gal man užteks važinėti su BMW. Lygiai tas pas ir Danijoje: jei man nereik tų daržovių, aš ir šiaip esu pavalgęs, tai kam man jas vogti? Be to, tu užmiršti ir kitą svarbų faktorių - technologinį išsivystymą. Realiai, jau šiuo metu jis yra toks didelis, kad gaminimas viršija vartojimą, o tai gali įsivaizduoti, kas bus po 100 ar 200 metų? (Neužmiršk, kad technologinis vystymasis spartėja geometrine progresija). Galbūt jau bus išsivystymas, kad laisviausiai kiekvienas žmogus galės po sraigtasparnį turėt ar ir daugiau ką nors. Matai, čia šiaip nereikia jokių "tikiu" ar "netikiu komunizmu". Tiesiog egzistuoja tam tikri dėsniai, kurie galioja visuomenei, gamtai ir sąmonei. Egzistuoja dėsniai, kurie galioja istorijai. Mokslas, tiriantis visuomenės, gamtos ir sąmonės dėsnius, vadinasi dialektinis materializmas. Mokslas, tiriantis tik visuomenės dėsnius - istorinis materializmas. Gal žinai tai, gal ne. Taigi, grįžtant atgal, tiesiog kai pats pasinagrinėji diamatą ir istorinį materializmą, tada pradedi daugiau suvokti ir to "žmonės godūs" faktoriaus išvis nebestatai į pirmą vietą, kadangi atsiranda priešingų ir nepalyginamai stipresnių veiksnių. Va dėl ko man darosi labiausiai pikta, kai kažkoks išlindęs žaliūkas internete (čia ne apie tave, o apskritai), išmokęs mintinai "patriotuose" perskaitytą frazę "komunizmas neįmanomas, nes žmonės godūs", pradeda man skiesti kažkokias pasakas. Negirdėjęs niekad apie jokius istorijos dėsnius, niekad jų nenagrinėjęs. Kitaip tariant, su 0 žinių. Beje, jei nori pats pasiskaityti apie "materializmus", parašyk man į privatą ir aš tau atsiųsiu labai geros medžiagos.
mykolas 2010-04-02 20:29
Nu tai pabandyk įsivaizduot koks valdžios žmonių apetitas. O jei dar valdžioj autoritaras...
meslinukas 2010-04-02 20:34
kita vertus - jeigu galiu važinėt Ferrari, tai nx man tas BMW? (koks skirtumas, ar man jo reikia, ar ne - gi Ferrari kietesnis, retesnis, brangesnis) o kaip buvo bandomas komunizmas įgyvendint ir kuo tai baigėsi, tai kaip ir žinom. komunizmo sukurti nepavyks (žmonių dalintis nepriversi). arba jis susikurs pats, arba jo niekad ir nebus (antras varijantas, manau, yra logiškesnis). na, nebent gali bandyti tai skatint geruoju, bet man atrodo, kad tai vistiek nepavyktų - reikėtų labai jau daug, kol visų poreikius patenkintum. net apie socialiai orientuotą ekonomiką ir politiką sunku galvot, tai kur ten komunizmas. atmerkiam akis - to nebus. kur logika, kad visi žmonės gali turėti daugiau, negu uždirba? mykolai - iš visų altruizmo tikėtis negalima. tai papraščiausiai neįmanoma. altruistiškų žmonių yra, bet tokių labai mažai. net valdžios tokios negalim išrinkt, tai ką ten kalbėt, kad visi tokie būtų? sugebėkim bent pastatyt valdžion sąžiningus, darbščius ir bent šiek tiek altruistiškus ir mažiau egoistiškus žmones, kurie tinkamai eitų savo pareigas (bent 0.001% gyventojų). ne taip jau lengva, ane? o jūs svajojat, kad tokie gali būti visi.
Indigo89 2010-04-03 01:09
Demokratija yra daugumos valdzia, o dauguma dazniausiai nusprendzia neteisingai, todel demokratija pasmerkta isnykimui, kaip kad isnyko monarchija.
SG 2010-04-03 12:24
Nebent jei už tave dirba mašinos. Logiška. Juk gamyklose seniausiai ne rankų darbas.
meslinukas 2010-04-03 16:42
darbas būna ne vien tik rankų. neįsivaizduoju visuomenės, kurioje veltėdžiai gyventų taip pat, kaip normalūs darbštūs žmonės. kol visko už mus nedarys kažkas kitas, to tikėtis yra beprasmiška. tikėtis, kad kadanors viską už mus darys kažkas kitas?... vaikiška svajonė. net jeigu už mus kažkas kitas darytų viską, tai mes degraduotume (pergalės pasiekiamos ne gulint saulutėje, o siekiant tikslo; jeigu nejudama į priekį, judama atgal) žmonės visados renkasi tai, kas jiems atrodo geriausia iš to, ką tik jie gali rinktis. jeigu žmogui labiau patiks Ferrari, o ne BMW, tai gali net nesitikėt, kad jis ims BMW. nebent tu jam koks autoritetas būsi ir išprašysi/įsiūlysi/įtikinsi. (jeigu netiki, gali apklausas daryt ) žodžiu, grįžtant realybėn - sakai, kad komunizmo vistiek nematysim (sakykim 100m bėgyje), tai koks tolkas čia kažkoku komunistu apsimetinėt, jeigu to komunizmo nei buvo, nei yra, ir visiškai nepanašu, kad jis pasirodys artimiausiame amžiuje? svajoklis, nežinau, kaip kitaip pasakyt. na, rodos, kad ir kaip tau stengčiaus parodyti komunizmo skyles, visvien tavęs neveikia - esi logikai atsparus žmogus
gabus 2010-04-03 19:18
Teisingai
AF 2010-04-04 13:11
TIKTAI MESKIT TA RAUDONA ZVAIGZDUTE IR TA SU KUJU IR PJAUTUVU I KLOZETA IR NULEISKITE VANDENI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tokiu degeneratu, 'mokanciu pasneketi liaudziai' ir vezti normalius zmones gyvuliniuose vagonuose prie Laptevu juros numirti jau buvo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tegul Rusijos mudakams, gopnikams ir aiskina apie socialistini roju ir supratima!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kazkodel salys, kuriose nebuvo to kas buvo SSRS, yra zymiai stipresnes ir jose visko yra zymiai daugiau!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Azuolas 2010-04-04 13:26
Tos šalys taip pat pasižymi ir tolerancija, kuo nepasižymi tu. Apie kokį dar gerą gyvenimą gali šnekėti, jei nori uždrausti žodžiio laisvę (isteriją tau prasideda tik pamačius raudoną žvaigždę)?
AF 2010-04-04 14:34
diletantai!!!
AF 2010-04-04 14:41
liberalioji demokratija yra blogis!!! tas aisku. tik uz ta blogi nieko geresnio dar nera! todel as asmeniskai renkuosi butent si - mazesni blogi. Ne nu jus visiski technačiai... gal geriau rasykit ir skaitykit apie nanotechnologijas... bus visiems geriau.
Azuolas 2010-04-04 15:11
jo!!! tegyvuoja šauktukai!!!! geriausias argumentas!!!
SG 2010-04-05 20:06
Būtų geresnė, bet nebūtų puiki. Na matai, Lietuva visai neturi ekonomikos, tai iš kur čia bus tas gėris. Vien iš sąžiningumo nebus.
Azuolas 2010-04-06 12:05
Nereikėtų išlaikyti policijos ir visų panašių įstaigų. valdžia neprastuminės visokių monopolinių įstatymų, sumokėti mokesčiai neišeis vėjais, negodūs įmonių savininkai pakels atlyginimus visiems darbuotojams ir t.t. Mažiau šlykščių reklamų, propagandos ir visokio melo = demokratija jau nebetampa apgailėtinu durnių daugumos išnaudojimu, o ištiesų pradeda funkcionuoti. Per telika matysi reklamas ne "rolandas paksas - už permainas! padidinsim pensijas, sumažinsim mokesčius ir t.t.!!", o "rolandas pakasas - atėjęs į valdžią primiausia rasiu pinigų, kaip atsiskaityti visiems žmonėms, iš kurių prisiskolinau daugybę pinigų, kad patekčiau į valdžią."