Kaliniams prieš juos paleidžiant iš kalėjimo atliekama "retoksifikacija"  (5)

Kai kurie Didžiosios Britanijos kalėjimai siekia apsaugoti bausmę atlikusius buvusius narkomanus nuo narkotikų perdozavimo išėjus į laisvę. Statistiniu požiūriu dauguma jų sugrįžta prie kvaišalų naudojimo, todėl jiems atliekama vadinamoji "retoksifikacija", kuri, kaip teigiama, padidina žmogaus atsparumą narkotikams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atliekant bausmę dauguma narkomanų atpranta nuo svaiginančių medžiagų poveikio, tačiau atgavę laisvę jie neretai sugrįžta prie savęs žalojimo. Tačiau organizmas nuo cheminių medžiagų poveikio būna atpratęs, ir anksčiau buvusios "priimtinos" dozės gali tapti mirtinos. Tokio "gydymo" metodo kritikai idėjos autorius ir kalėjimų gydytojus kaltina pažeidžiant etiką, medicinos reglamentus ir "atsisakymu spręsti problemą iš esmės". Politikos studijų centro atstovė Kathy Gyngell teigia: "Susidaro įspūdis, jog vyriausybė sudeda ginklus kovoje prieš narkomaniją. Tai nepadeda žmonėms kovoti su potraukiu narkotikams, o greičiau tik dar labiau juos sukausto šių medžiagų pinklėse".

Dienraščio "The Sun" duomenimis, procesas Anglijos kalėjimuose jau vykdomas pastaruosius penkerius metus ir kad retoksifikacija atlikta daugiau kaip 460 kalinių. Panašios priemonės taikomos ir Škotijoje. Vietos policijos pareigūnai į tai sureagavo audringai. "Mes turime pakankamai problemų kovodami su narkomanų inicijuotais nusikaltimais, dar trūksta to, kad visa tai legaliai įteisintų ministrai. Tai - viena beprotiškiausių vyriausybės idėjų".

Teigiama, kad retoksifikacija atliekama 33-uose Anglijos kalėjimuose. Ji atliekama net tiems narkomanams, kurie per ilgus kalėjimo metus būna atpratę nuo narkotinės priklausomybės. Populiariausia retoksifikacijai taikyti metadono "terapiją". "Sveikatos departamentas nevykdo centralizuotos kalinių retoksifikacijos programos", pareiškė sveikatos departamento atstovas spaudai. "Išskirtinėmis aplinkybėmis, kvalifikuoti gydytojai nusprendžia, ar taikyti tokią terapiją. Klinikinės rekomendacijos aiškiai nusako, kad tai galima daryti tik tokiu atveju, kai egzistuoja rimta rizika, kad į laisvę išėjęs kalinys iškart pradės vartoti narkotikus, taip sau keldami mirtiną atsitiktinio narkotikų perdozavimo riziką".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)