Bandymas užgrobti Rusijos tanklaivį piratams baigėsi rusišku kalėjimu (Video)  (61)

Somalio piratai trečiadienį užėmė Rusijos bendrovės "Novoship" tanklaivį prie Afrikos rytinės pakrantės, tą pačią dieną pranešė ES karinės jūrų grupuotė. Rusijos karinė vadovybė link tanklaivio skubiai pasiuntė Indijos vandenynė patruliavusį karinį laivą "Maršal Šapošnikov".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiulis 243 metrų ilgio 106 tūkst. tonų talpos tanklaivis piratų užgrobtas apie 350 jūrmylių nuo Sokatros salos. Pranešama, jog laivas, kurio įgulą sudaro 23 Rusijos piliečiai, gabena 86 tūkst. tonų naftos. Tuoj po užgrobimo išplatintas laivo kapitono pranešimas, kur teigiama, kad penktą valandą ryto tanklaivį atakavo du nedideli piratų laivai, apšaudė jį iš automatinių ginklų. Tikinama, kad tanklaivio įgula laiku pastebėjo piratus ir manevruodama bandė išvengti užpuolimo, tačiau galų gale piratams pavyko patekti į denį.

Laivui manevruojant kapitonas susisiekė su Rusijos kariniu laivu ”Maršal Šapošnikov” ir paprašė skubios pagalbos. Nepavykus ištrūkti iš piratų gniaužtų įgula užsibarikadavo mašinų skyriuje ir toliau pasyviai stebėjo įvykių raidą.

Tuo tarpu piratai, nespėję paimti įkaitų, bandė savarankiškai perimti laivo valdymą. Tuo pačiu radijo ryšiu perspėjo, jog bet koks mėginimas išvaduoti laivą jėga baigsis skaudžiai jūreiviams. Jie taip pat nurodė, jog tanklaivis plaukia Somalio link. Na, bent jau ketino ta linkme plaukti.

Tačiau paaiškėjo, jog be užsibarikadavusios įgulos pagalbos piratams per 20 valandų valdyti laivo taip ir nepavyko - nevaldomas laivas liko dreifuoti netoli užgrobimo vietos.  Būtent tokioje situacijoje jį ir aptiko atplaukęs ”Maršal Šapošnikov”.

Kariškiai neskubėjo vykdyti gelbėjimo operacijos, nes nebuvo tikri dėl įkaitų saugumo. Tik po kelių valandų žvalgybos paaiškėjus, jog piratai neturi įkaitų, buvo pradėtas šturmas.

Tanklaivio išlaisvinimo operacija įvykdyta gegužės 6-osios rytą 7.45 val. Panaudojus sraigtasparnį užgrobtą laivą atakavo Rusijos jūrų pėstininkų desantininkų būrys. Žaibiškos atakos metu piratai dar bandė atidengti ugnį ir pasipriešinti, tačiau rimtai pakovoti su treniruotais kariais nepavyko. Pranešama, jog operacijos metu nukautas vienas piratas, o iš kariškių pusės bei įgulos narių niekas nenukentėjo.

Tyrimų komitetas prie Rusijos generalinės prokuratūros iškėlė baudžiamąją bylą dėl piratavimo veiksmų prieš tanklaivį "Moskovskij universitet" Adeno įlankoje. Pranešama, jog sulaikyti piratai jau atgabenti į Rusiją, kur jų lauks vietinis teismas. Rusijos teisės aktai numato už piratavimą skirti 15 metų laisvės atėmimo bausmę.

Suprantantiems rusiškai keli su šiuo incidentu susiję video reportažai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(0)
(9)

Komentarai (61)

Susijusios žymos: