Baltarusiai kuria filmą apie Vytautą Didįjį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Etmonas 2010-05-17 20:20
Jau tik nereikia kelti žemaičių indėlio į tokias padanges, jau čia konstruoji tikrą istorinį mitą. Žemaitukai dėl savo sudėjimo yra geri kovoti miškuose, bet lygiam lauke jie nusileidžia sunkiai šarvuotiems žirgams. Išvis, kokiu šaltiniu remdamasis parašei šitą: "Istorijos shaltiniuose nepateigta, kad Vytautas eilini karta prashesi zhemaichiu pagalbos, neaishkiais sumetimais. Manau, visa shlove norejo prisiimti lietuviai"???
lightfire 2010-05-17 23:13
yra licvinizmo kliedesiai, yra ir žemaitizmo kliedesiai. Viena kitos vertos kryptys, neparemtos jokiais šaltiniais, argumentais ir t.t. Antai "licvinų" frakcija pramušė savo idėją - gavo pinigų ir statys filmą apie Žalgirio mūšį. Lenkai saviškę versiją turi jau seniai. Žemaičiai neturi nei filmo, nei pinigų
vc. 2010-05-17 23:20
Shaltinis jau minetas - "Zhemaitija: Nezhinoma istorijoje" Thourot Pichel. Vytautas, kaip ir kiti lietuviu "didvyriai" ne karta prashesi zhemaichiu pagalbos sunkmechiui ar kryzhiuochiams atejus. Pasinaudojo eilini karta, ir uzhmirsho. Kiekvienas pasirenkame patys kuri istorija itikinamesne ir kuria norime tiketi patys. Tachiau nieko nezhinodamas apie zhemaichius, bent jau neyrodinek, kad taip ar anaip nebuvo. Pasidomek pirma.
lightfire 2010-05-17 23:23
^^^ Pasidomėk pats, gudruoli, kas tas Pichelas yra, kuo remiasi ir ką apie jį mano rimti istorikai. Tokių panašių "ekspertų" susirenka ir puslapyje, kur rimtu veidu aiškinama, kad žemė yra plokščia.
vc. 2010-05-17 23:27
vardu. Ir jiems pavyko. Neliko nei istorijos, nei turtu, nei pagonybes. Krikshchionybe, beje, zhemaichius suzhlugde. Edit - atsiprashau, jeigu, del lietuvishku raidzhiu stygiaus, sakiniai igauna dveriopa prasme, pameginkit ishgaut logishkaja Neturiu lietuvishkos klaviaturos.
Goblinas 2010-05-17 23:33
ta Pichelo knyga yra šūdo neverta. tokių nesąmonių skaitęs niekur kitur nesu. žemaičiai pasirodo buvo sukonstravę mechaninį skraidantį sakalą anot to ligonio. ir pirmi paraką išrado, patrankas ar dar ten ką. nežinau kaip tu gali tokias pasakas skaityt ir bandyt dar jomis remtis kaip istoriniais faktais? prabusk ir įjunk smegenine.
vc. 2010-05-17 23:34
Tai gal pasidalinsi ir su kitais radiniu? Klausaus ausis ishtempes, ka, tokio kopmromituojachio, radai
lightfire 2010-05-17 23:34
ajajai, o ne marsiečiai sužlogdė? Viena bobutė sakė, kad marsiečiai. Rėmėsi Pichelu
Nerijux 2010-05-18 00:56
O čia kas tiesa pasakius? Nacionalizmas? Žemaitizmas? O kurie iš lietuvių apgrobė žemaičius? Dzūkai? Suvalkiečiai? Ar aukštaičiai? Ir kurie iš jų paskutiniai pagonys buvo? Kiek aš girdėjau, paskutinė pagonių šventykla buvo ukmergės rajone, argi tai žemaitija? Jei taip toliau eisim, kiekvienas miestelis ar kaimas sugalvos savo nacionalizmą, atseit kaip kiti kaimai juos dubasino... O aš tiesa pasakius nesuprantu, dėl ko čia pykstamasi... Lyg ir kaip viešai žinoma, kad lietuvių tauta vadinama tam tikra baltų genčių grupė, kurie sukūrė valstybę, ir tik dėl to, kad viena kitą palaikė. Tai ką, dabar nacionalizmui reikia ir tiek tarp dzūkų, ar suvalkiečių pasireikšti? Beje, "mano" šaltinių žiniomis, kaip tik būtent dzūkai buvo karingiausi, gudus prijungė, o žemaičius gelbėjo tik tai, kad jie pelkėje gyveno ir kryžiuočiams su šarvais ten oi ne kas buvo. Ir apskritai, gal dar pagalvokime, ar tik ne žemaičiai kalti, kad išnyko kuršiai?!!!
Etmonas 2010-05-18 15:18
Vat dėl dzūkų - gan teisinga pastaba. Nors žemaičiai užlaikė kryžiuočius pajūry, bet pietuose tą sėkmingai atliko jotvingiai ir dar kelios gentys, berods. O vc galima ir atleisti - prisiskaitęs šūdinos pseudoistorijos ir dar dega kažkokiu regionalistiniu neaiškiu nacionalizmu.
Tir4elis 2010-05-24 11:05
Pati mintis, kad Vytautas buvo gudas, verčia abejoti taip sakančio sveiku protu, bei stebėtis jo smegenų praplovimo lygiu. LDK tikrai buvo kažkas panašaus į Europos sąjungą dabar, tik ten visgi lenkai sugebėjo labiau dominuot. Kas kitiems tikrai buvo visai ne į naudą. Dėl dabartinės Lietuvos, tai kaip be pažiūrėsi, tai tikrai esame senų genčių sąjunga. Genčių kurios visgi sugebėjo kažkiek susivienyt ir taip išgyvent. Koks dabar skirtumas kas buvo paskutinieji pagonys, ar kieno arkliai geriausi? Pavojaus akivaizdoje viskas buvo tinkama, kad tik apsigint. Kad ir negausus, bet totorių burys taip pat prie Žalgirio sėkmingai kovėsi mūsų pusėje. O filmas tikiuosi nebus apie tai, kaip Lukašenkos protėvis Vytautas tvarką darė.. P.S. Ne taip senai mačiau lenkišką versiją. Katastrofa, o ne filmas. Anot jo, visiem šakės, o lenkai vieni viską padarė, vieni pakovojo, kai kiti tik po kojomis maišėsi..
Arns 2010-06-09 15:50
Irena Šutinienė "Socialinė atmintis ir šiuolaikinė lietuvių tautinė tapatybė" http://193.219.88.12/16501/16963.pdf Atradau + Irena Šutinienė "Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės paveldo reikšmės populiariosiose tautinio naratyvo interpretacijose" http://193.219.88.12/14001/14302.pdf Šitas va visiškai tikslus,pirmesnėje, statistikose iš esmės figuruoja tik XX amžiaus įvykiai